Με δύο τιμές από σήμερα τα φάρμακα. Από σήμερα η "θετική" λίστα

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η «θετική λίστα» φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν διπλή συμμετοχή στα θεραπευτικά σκευάσματα, εφόσον αυτά είναι ακριβότερα από το προβλεπόμενο όριο. Αυτό σημαίνει για τους ασφαλισμένους ότι από σήμερα αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των σκευασμάτων, καθώς κάθε φάρμακο -πρωτότυπο ή γενόσημο- έχει δύο τιμές. Την ασφαλιστική τιμή που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και τη λιανική τιμή που δόθηκε με την έγκριση του φαρμάκου...
Δηλαδή, εάν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, δηλαδή αυτή που καλύπτει το «υπερταμείο», τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%.
Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώνει τη συμμετοχή του και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.
Για παράδειγμα, για ένα σκεύασμα με ασφαλιστική τιμή 10 ευρώ και λιανική 12 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει: 2,5 ευρώ ως συμμετοχή (25%) στην ασφαλιστική τιμή και ένα ευρώ για τη διαφορά έως τη λιανική. Δηλαδή θα πληρώνει από την τσέπη του συνολικά 3,5 ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, με αυτό το σύστημα ο ασφαλισμένος θα ζητάει από τον γιατρό του εκείνη τη θεραπεία που δεν θα τον επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά. Ετσι επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση για τα γενόσημα φάρμακα που συνήθως είναι πιο οικονομικά από τα πρωτότυπα.
Μάλιστα, σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα υποχρεούται να ενημερώνει τον ασθενή για το επιπλέον κόστος αλλά και για τις επιλογές που έχει για την οικονομικά πιο συμφέρουσα θεραπεία.
Το μέτρο αρχικώς αναμένεται να επιβαρύνει κατά 50.000.000 ευρώ τον χρόνο τον ΕΟΠΥΥ. Ομως εκτιμάται ότι σταδιακά θα αντικατασταθούν τα ακριβά σκευάσματα με τα πιο φθηνά. Να σημειωθεί ότι χωρίς ασφαλιστική τιμή, και συνεπώς χωρίς επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, θα παραμείνουν 180 δραστικές ουσίες, π.χ. αντιβιοτικά, ογκολογικά κ.λπ.
Παράδειγμα
Ενδεικτικά παραδείγματα σκευασμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στη «θετική» λίστα, με τη λιανική και την ασφαλιστική τιμή τους:

-Lipitor 20 mg (11,62 ευρώ - 10,16 ευρώ).

-Bevostatin 20 mg (13,14 ευρώ - 13,14 ευρώ).

-Vassor 40 mg (8,49 ευρώ - 7,25 ευρώ).

Ρίτα Μελά
(Εφ. Δημοκρατία-26/3/2013)
 forapartida

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 935065606141979665

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item