Το Ταμείο ομολογεί: “Εμείς σας στείλαμε στον…κουβά”Ξεκάθαρα μη βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ειδική έκθεσή του που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Στην ίδια έκθεση οι αναλυτές του Ταμείου αναφέρουν πως η συστημική εξαίρεση – όπως χαρακτηρίστηκε η περίπτωση της Ελλάδας το 2010 – δεν ήταν ορθή. Εκείνη την περίοδο είχε επιλεγεί η αλλαγή του καταστατικού ώστε να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα από όσα εδικαιούτο, κίνηση που τελικά απέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία ήταν αναγκαία ώστε στη συνέχεια να είναι βιώσιμο.
Ο Χιου Μπρέντενκαμπ, διευθυντής της δ/νσης Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρηση του ΔΝΤ, δήλωσε πως το 2010 η ελληνική κρίση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ουσιαστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, αμφισβητεί τη μεθόδευση του ΔΝΤ, η οποία έγινε σε συνεργασία τόσο με την τότε ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους.
“Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι αργότερα οι ηγέτες της ευρωζώνης έλαβαν πολιτική απόφαση αποδεχόμενοι πως οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, τα στελέχη του Ταμείου επιχειρώντας να μην λάβουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί υπογραμμίζουν στην έκθεση πως οι πολιτικές δηλώσεις που έγιναν τότε για το ελληνικό πρόγραμμα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, και ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σε αυτές τις χώρες (εννοεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία).
Καταγράφουν μάλιστα τη δήλωση στο Ντοβίλ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί, που πρότειναν να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί και για ένα διάστημα να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ιρλανδία.
thefaq.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5055140877915773950

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Google+ Followers

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item