Η αλήθεια για Μαρινόπουλο. Μόνο το 1/4 στη συμφωνία με Σκλαβενίτη

Eδώ και πολλούς μήνες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν με τα capital controls και την οδήγησαν σε παρατεταμένες καθυστερήσεις πληρωμών.
του Χρήστου Ιωάννου

Η κατάσταση ήταν γνωστή σε όσους τροφοδοτούσαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ:  Επαιρναν επιταγές πολλών μηνών και άλλαζαν τις επιταγές που έληγαν με άλλες. Αλλοι προμηθευτές σταμάτησαν να προμηθεύουν τα καταστήματα με εμπορεύματα. Επίσης, η κατάσταση ήταν γνωστή και σε ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος και είχαν να πληρωθούν πολλούς μήνες. Γενικότερα τα προβλήματα είχαν διαδοθεί στην αγορά.

Την ίδια περίοδο που τα προβλήματα διευρύνονταν, ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου μιλούσαν με κολακευτικά λόγια για το μεγάλο "leader" του κλάδου του εμπορίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά τα οποία δεν είναι τα μόνα:
- Πριν μερικούς μήνες έκαναν λόγο για "Εμφατικό παρόν στο χορό των deals που καλά κρατεί το τελευταίο διάστημα", με αφορμή τη συμφωνία Μαρινόπουλου-Καρυπίδη, για την ένταξη στο δίκτυο πωλήσεων του Μαρινόπουλου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη

- Σχετικά πρόσφατα ενημέρωναν ότι "Αντίθετα με το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου λιανεμπορίου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και προβληματίζει με τη δανειακή του έκθεση, η Μαρινόπουλος Α.Ε. όχι μόνον ενισχύεται κεφαλαιακά από τους βασικούς της μετόχους, αλλά εξασφαλίζει τη στήριξη των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της."

Η σκληρή πραγματικότητα


Όμως, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική, πιο σκληρή. Και δεν άργησε να φανεί. Ο "leader" του κλάδου, υπό την πίεση των προμηθευτών και των τραπεζών, οδηγήθηκε στην αγκαλιά του Σκλαβενίτη. Και έπαψε να είναι leader. Οι τράπεζες φοβήθηκαν ντόμινο κατάρρευσης προμηθευτών και αναζητούσαν λύσεις για τη χρηματοδότηση της φθίνουσας αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το πρόβλημα είχε ως εξής: Οι τράπεζες έχουν δανειοδοτήσει πολλούς από τους προμηθευτές. Η αδυναμία πληρωμής από την Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές μετακύλιε το πρόβλημα σε αυτούς και στις πληρωμές τους, μεταξύ των οποίων είναι και οι υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Ετσι προκειμένου να υπάρχει ντόμινο στην αγορά εμφανίστηκε ο Σκλαβενίτης ως ο από μηχανής Θεός και ως ο παίκτης που υλοποιεί επεκτατικό επενδυτικό σχέδιο.

Μόνο το 1/4 της δραστηριότητας στη συμφωνία


Η συμφωνία που ανακοινώθηκε Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου - για την οποία δε δόθηκαν πολλά στοιχεία - περιλαμβάνει μόνο ένα κομμάτι της συνολικής δραστηριότητας της Μαρινόπουλος.

διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο marketfair.gr

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4455533334086359319

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item