Πρόστιμο πάνω από 20.000 € για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο ζητούν οι «θεσμοί» www.dikaiologitika.gr

http://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/cd0695ce3f6b8593ed36f99e6e3c6ab0_L.jpg

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Διπλασιασμό του προστίμου για την ανασφάλιστη εργασία, από τα 10.550 ευρώ που είναι σήμερα, σε πάνω από 20.000 ευρώ, ήταν η τελευταία απαίτηση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά. Η πρόταση αυτή έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η απάντηση που έδωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Άλλωστε, από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους τεχνοκράτες των θεσμών, προέκυψε ξεκάθαρα ότι είναι προτιμότερο να μειωθεί το πρόστιμο, αλλά να συνοδεύεται με κίνητρα στήριξης της απασχόλησης, παρά να αυξηθεί, μιας και ήδη η αποδοτικότητά του είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Υπολογίζεται ότι μόλις το 18 – 22% των προστίμων που επιβάλλονται, εξοφλούνται απευθείας από τους εργοδότες, ενώ τα υπόλοιπα οφειλόμενα, μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εντάσσονται στα ποσά που προστίθενται σε ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο. Έτσι, σε ετήσια βάση το έσοδο από την επιβολή των προστίμων δεν υπερβαίνει τα 70 εκατ ευρώ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά να προχωρήσει σε μείωση του προστίμου στα 3.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Συνδυαστικά, ο εργοδότης που θα εντοπίζεται ότι διατηρεί στην εργασία του εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει στον Φορέα Ασφάλισής του, θα υποχρεώνεται να συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας τουλάχιστον 9 μηνών, με τη δέσμευση να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές.

Με την πάροδο του παραπάνω χρονικού διαστήματος ο εργοδότης θα καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να διατηρεί στην εργασία του τον εργαζόμενο, παρέχοντάς του πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ή όχι. Από την απόφαση αυτή θα εξαρτάται εάν τελικά θα απαιτηθεί να καταβληθεί το αρχικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε, ή όχι. Ουσιαστικά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το πρόστιμο να λειτουργήσει ως κίνητρο ασφάλισης και να μην εφαρμόζεται απλώς για να επιβάλλει ποινή σε μια επιχείρηση. Άλλωστε, ένα υπέρογκο πρόστιμο θα μπορούσε να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρηση και στην οριστική απώλεια θέσεων εργασίας.

www.dikaiologitika.gr

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5413695229092053801

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item