Αποζημίωση 700.000 ευρω στην οικογένεια φαντάρου που πέθανε από ηλεκτροπληξία


Αποζημίωση 700.000 ευρω στην οικογένεια φαντάρου που πέθανε από ηλεκτροπληξία
Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκε αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ στην οικογένεια 20χρονου φαντάρου που, το 2004, βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία ενώ υπηρετούσε την θητεία του στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά, στον ¨Έβρο.
Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του άτυχου φαντάρου δικαιώθηκε από την πρώτη στιγμή καθώς  το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης της επιδίκασε το συγκεκριμένο ποσό, το Δημόσιο εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεση του φτάνοντας, μετά από 12  χρόνια,  την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μετά το Διοικητικό Πρωτοδικείο,  η υπόθεση πήγε στο Εφετείο το οποίο , επίσης, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση. Οι δικαστές έκριναν πως το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.
Ωστόσο, το Δημόσιο έκανε και νέα προσφυγή ασκώντας αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας  απέρριψαν ως απαράδεκτη  επικυρώνοντας την απόφαση του   Εφετείου.
Μαζί με τον 20χρονο υπέστησαν  ηλεκτροπληξία, την ώρα που σήκωναν το  μεταλλικό  ιστό  της σημαίας του φυλακίου τους, ακόμη 4 φαντάροι οι οποίοι βρήκαν  ακαριαίο θάνατο.
Από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη, ενώ πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4806691017768711774

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item