Αδιανόητο χώρες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα πρόσφυγα να κουνούν το δάχτυλο, τόνισε ο Τσίπρας

«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πάρα πολύ απλή: Πρέπει ως Ευρώπη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, ίσως την μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακίνηση πληθυσμών, αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες της διαδρομής ή και του προορισμού, (και) εφόσον είναι μια κρίση που υπερβαίνει τις χώρες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της ΕΕ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.
«Συνεπώς η θέση και η στάση της Ελλάδας είναι σαφής: Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δεσμευτική για όλους και από όλους απόφαση για τον αναλογικό, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ένωση, αν θέλει να είναι Ένωση».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδιανότητο, χώρες που δεν έχουν δεχθεί να «πάρουν ούτε ένα πρόσφυγα, να έχουν και την άνεση να κουνούν το δάχτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα».
Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την στάση του ελληνικού λαού ο οποίος «έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών, των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών και προσφέρει από το υστέρημά του, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σε οικονομική κρίση, στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους».
«Ελπίζω, μέχρι τις 7 του μηνός (Μαρτίου), απέναντι σε αυτήν την θέση να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όλες οι χώρες» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα, είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα, μέχρι την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και γενικότερα, της διαρκούς και σταθερής ροής προσφύγων «από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά και τον ταυτόχρονο εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς με μονομερείς δράσεις και ενέργειες, πέρα και έξω από όσα συμφωνήσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν στην Σερβία, στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη. Εκεί είναι ο στόχος τους, δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον κ. Τζιάνι Πιτέλα, αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε «οριστικό κλείσιμο» της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και «καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο».
«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν».
«Σε ότι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει η Συνθήκη της Γενεύης την οποία οφείλουν όλοι να τηρούν. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η διάσωση και η περισυλλογή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, «και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε», πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί «και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία» και να «χτυπήσουμε τους διακινητές».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, «αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μια Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο».
 altsantiri.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000943908059705281

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item