Το σχέδιο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα


Τα Σκόπια κι η Σερβία κλείνουν τον Βαλκανικό Διάδρομο – κατ’ αρχήν – για τους Αφγανούς πρόσφυγες, η Σλοβενία και η Βουλγαρία στέλνουν τον στρατό να φυλάει τα μεθοριακά περάσματα και η Αυστρία συγκαλεί αύριο διάσκεψη «προθύμων» για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών επιβάλλοντας ταυτόχρονα ελέγχους σε 11 σημεία των συνόρων της με τη Σλοβενία και την Ιταλία:
Εάν το «σχέδιο Grexit» ήταν εκείνο που άναψε το φιτίλι για την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης, το «σχέδιο των Visegrad» ίσως και να είναι αυτό που θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια ήδη αποπροσανατολισμένη και αποδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι το σχέδιο των κλειστών συνόρων και της ντε φάκτο κατάλυσης της συνθήκης Σένγκεν – ένα σχέδιο, που μπήκε σε εφαρμογή την επαύριο κιόλας των περί του αντιθέτου διακηρύξεων από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις και πληροφορίες, θα ξεδιπλωθεί πλήρως μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Σφραγίζουν τον Βαλκανικό Διάδρομο
Η εικόνα που υπάρχει στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πως η, μονομερής και εκτός κάθε ευρωπαϊκής συνεννόησης, επιχείρηση σφραγίσματος του Βαλκανικού Διαδρόμου και εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει ορίζοντα κλιμάκωσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Πρωτοστάτες και σιωπηλοί πρωταγωνιστές της εν λόγω επιχείρησης παραμένουν οι «4» του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), με την Αυστρία να αναλαμβάνει ανοιχτά πλέον ρόλο συμμάχου και συντονιστή, τη Σλοβενία να ακολουθεί και τη Γερμανία απλώς να παρακολουθεί αδύναμη τους πρώην «δορυφόρους» της να στήνουν το νέο «κλαμπ» των Βαλκανίων εκτός κάθε ευρωπαϊκής αρχής και συνθήκης.
Το «πρωτόκολλο του Ζάγκρεμπ»
Οι κινήσεις των «σκληρών» της κεντρικής Ευρώπης είναι πλέον καθαρές και συντονισμένες, με σαφή στόχο να προλάβουν τη διόγκωση του προσφυγικού κύματος που αναμένεται εντός του Μαρτίου: Αξιωματούχοι της αστυνομίας από τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ  συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ και εκπόνησαν πρωτόκολλο «κοινής δράσης για τη διαλογή και καταγραφή προσφύγων στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας», εκπρόσωποι των εν λόγω χωρών θα συναντηθούν εκ νέου αύριο στη διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων που έχει συγκληθεί στη Βιέννη με καθαρό προσανατολισμό τη ντε φάκτο μεταφορά των ευρωπαϊκών συνόρων στη μεθόριο Σκοπίων – Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ αργά χθες τη νύχτα και το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε διάταγμα που προβλέπει την ανάπτυξη, για ένα τρίμηνο, στρατού που θα συνδράμει τη συνοριοφυλακή στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Ο «σταθμός» της 1ης Μαρτίου
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας», «το τελικό σφράγισμα των συνόρων στη γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σταδιακά, από βορρά, την 1η Μαρτίου» και «θα αφορά κατ’ αρχήν τους Ιρακινούς πρόσφυγες, στη συνέχεια τους Αφγανούς και τέλος τους Σύρους».
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, και με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους ήδη στην Ειδομένη, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους προσωρινής ανακούφισης και διαχείρισης της κρίσης τουλάχιστον έως τη νέα σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι – σαφώς περιορισμένες – εναλλακτικές και αποφασίστηκε, στο διπλωματικό επίπεδο, να υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την ευρωπαϊκή προεδρία της Ολλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, αναζητούνται όλοι οι διαθέσιμοι χώροι εκτάκτου ανάγκης για την προσωρινή (;) εγκατάσταση των προσφύγων που ήδη εγκλωβίζονται σε ελληνικό έδαφος, με πλήρη επίγνωση ωστόσο ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες και ότι το Plan B της Ευρώπης προβλέπει απλώς «ανθρωπιστική βοήθεια» προς την Αθήνα για να φιλοξενήσει τους… μη επιθυμητούς στην «αλληλέγγυα Ευρώπη» πρόσφυγες…

 http://tvxs.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 5495494938792201373

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item