Με τι ισούται η Αστυνομία; Ισονομία, Νομιμότητα, Αξιοκρατία, Δικαιοσύνη; Το ωραίο παραμύθι μιας ΕΔΕ

Λάβαμε μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος ανοιχτή επιστολή πολίτη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για την κεντρική ιδέα της οποίας εισαγωγικά παραθέτουμε το καταληκτικό μέρος της. Λέτε να
συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Αστυνομία; 
Γράμμα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Αντικειμενικότητα, πιστή εφαρμογή του νόμου, ισονομία, δικαιοσύνη, ταχύτητα ενεργειών, νομιμότητα και αξιοκρατία στην Αστυνομία. Ένα ωραίο παραμύθι.
Κύριε Υπουργέ
Δεν είμαι αστυνομικός αλλά γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις. Γνωρίζω πολύ καλά τις πτυχές του παραμυθιού που θα σας διηγηθώ. 
Μια φορά και έναν καιρό διατάχθηκε μία Ε.Δ.Ε. από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών. Κυριολεκτικά όμως πρόκειται «για μια φορά και έναν καιρό» αφού αυτή διατάχθηκε πριν από ακριβώς 3 χρόνια και κάτι μέρες (Φεβρουάριος του 2013) και ακόμα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Τι και αν ο νόμος απαιτεί περαίωση εντός 4 μηνών;  Συμπέρασμα: Αστυνομία= ταχύτητα στις ενέργειες.
Σε αυτή την Ε.Δ.Ε. είναι αναμεμειγμένοι κατά κάποιον τρόπο, ένας Αξιωματικός και ένας κατώτερος στο βαθμό αστυνομικός με κατηγορίες του ενός προς τον άλλον. Φυσικά ο Αξιωματικός «απαλλάχθηκε» αμέσως. Αλλοίμονο αν δεν συνέβαινε έτσι. Την ΕΔ.Ε. την κάνουν Αξιωματικοί. Τον δικό τους θα κυνηγήσουν;  Συμπέρασμα: Αστυνομία= ισονομία   
Η Ε.Δ.Ε. διατάχθηκε μετά από άτυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Τι και αν η άτυπη έρευνα απαγορεύεται σαν ενέργεια από το 2001 και στη θέση της επιβάλλεται η διενέργεια Π.Δ.Ε.. Τι και αν το ανωτέρω ζήτημα τέθηκε υπ’ όψιν της Διεύθυνσης Προσωπικού του Α.Ε.Α. η οποία δεν απάντησε καν σε σχετικό αίτημα. Με τέτοια μικροπράγματα θα ασχολούμαστε τώρα; Συμπέρασμα: Αστυνομία= νομιμότητα στις ενέργειες.
Η πρώτη Αξιωματικός που χρεώθηκε την Ε.Δ.Ε. εξαιρέθηκε από τη συνέχειά της λόγω συγκεκριμένων ενεργειών της. Ο δεύτερος Αξιωματικός στο πόρισμά του πρότεινε η υπόθεση να μπει στο αρχείο, γνώμη με την οποία συντάχθηκε και η Διεύθυνση που την διέταξε (Αθηνών). Ως εκ θαύματος όμως Αξιωματικός της ΓΑΔΑ είδε αλλιώς τα πράγματα και απέσπασε υπογραφή του Γενικού για αναχρέωση και συμπλήρωση της Ε.Δ.Ε. με διαταγή για απευθείας κλήση σε απολογία, του κατώτερου αστυνομικού φυσικά. Τι, τον δικό τους, τον Αξιωματικό θα καλούσαν σε απολογία;  Τι και αν ανώτερός του (του Αξιωματικού της ΓΑΔΑ) είχε γνωματεύσει ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί. Ψιλά γράμματα. Αυτός εκτελεί εντολές ψηλά ιστάμενου προσώπου. Τη γνώμη του Ταξιάρχου της Αθηνών θα ακούμε τώρα; Συμπέρασμα; Αστυνομία = αξιοκρατία και διαφάνεια.
Η Ε.Δ.Ε. αναχρεώθηκε σε Αξιωματικό της Αθηνών που: α) είχε συμμετάσχει ως εισηγητής στη διαταγή διενέργειας της Ε.Δ.Ε. άρα είχε συμμετάσχει στην άσκηση της πειθαρχικής δίωξης  (Το όνομά του και η υπογραφή του υπάρχει στο σχετικό έγγραφο της Διαταγής), β) Σαν προϊστάμενος του αρμόδιου γραφείου έχει γνωματεύσει σε όσα έγγραφα της υπόθεσης έχουν περάσει από την Διεύθυνση Αθηνών και γ) είναι καθ’ ύλη αρμόδιος και προϊστάμενος τμήματος, σε μία υπηρεσία που ναι μεν διέταξε τη συγκεκριμένη Ε.Δ.Ε. αλλά ομόφωνα τα στελέχη της  (εισηγητής, γνωματεύοντες και Διευθυντής) αποφάσισαν ότι δεν αποδείχθηκαν τα περιστατικά που στοιχειοθετούν πειθαρχικό παράπτωμα. Αν και ζητήθηκε η εξαίρεσή του, ο ίδιος Αξιωματικός της ΓΑ.Δ.Α. που αναφέρθηκε πιο πάνω απέσπασε εκ νέου υπογραφή και σχετική διαταγή του Γ.Α.Δ.Α. για απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης. Συμπέρασμα: Αστυνομία = δικαιοσύνη.
Και στους τρεις που ανέλαβαν την Ε.Δ.Ε. μέχρι τώρα, ζητήθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Ενώ υπάρχει σαφή υποχρέωση από το νόμο να διατάξουν την πραγματογνωμοσύνη, κανείς τους δεν απάντησε στο σχετικό αίτημα. Συμπέρασμα: Αστυνομία = Διαφάνεια και διαρκής αγώνας για τα δικαιώματα του εγκαλουμένου.
Τελευταία πινελιά του παραμυθιού είναι το γεγονός ότι στον «εγκαλούμενο» κατώτερο αστυνομικό η επίδοση των δικογράφων της διαδικασίας έγινε δια θυροκολλήσεως στην οικία του καίτοι ο Κ.Π.Δ. και το Πειθαρχικό Δίκαιο ρητά αναφέρουν ότι η επίδοση σε εν ενεργεία αστυνομικό γίνεται δια μέσου του Διοικητή της Υπηρεσίας του. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, με λεπτομέρειες θα ασχολούνται οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας; Συμπέρασμα: Αστυνομία = πιστή τήρηση του νόμου.
Ελπίζω να σας άρεσε το παραμύθι μου Κύριε Υπουργέ. 
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να πιστέψει ότι τόσοι πολλοί υπεύθυνοι ενεργούν τόσο ανεύθυνα και παραβιάζουν κατ’ αυτό τον τρόπο  το νόμο. Όλοι αυτοί στις ετήσιες εκθέσεις ικανότητας έχουν 10 σε όλα τα προσόντα, λαμβάνουν κανονικά όλες τις διαμνημονεύσεις στην καριέρα τους, παίρνουν σύνταξη στρατηγού στο τέλος, υπερηφανεύονται στο καφενείο του χωριού τους για την καριέρα τους και αδιαφορούν αν άφησαν πίσω τους συντρίμμια. 
Στις κρίσεις αύριο-μεθαύριο αυτοί οι Αξιωματικοί θα προαχθούν κανονικά και η ζωή συνεχίζεται. Αν έκανε κάποιος κατώτερος αυτές τις παρανομίες την αργία την είχε στο τσεπάκι του.
Κύριε Υπουργέ
Θα μπορούσα να σας στείλω μία επιστολή εξιστορώντας με περισσότερες λεπτομέρειες και ονόματα το όλο σκηνικό αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι τα στελέχη του αρχηγείου σας «προστατεύουν» από ασήμαντα θέματα και λεπτομέρειες ενός ήσσονος σημασίας περιστατικού. Εδώ ο κόσμος καίγεται, με τον κατώτερο αστυνομικό θα σας αφήσουν να ασχοληθείτε; Θα σας αναπτύξουν επί χάρτου τα σχέδιά τους για την πάταξη του εγκλήματος και της παραβατικότητας γιατί η περίπτωση του κατώτερου αστυνομικού μπορεί να περιμένει. Ούτως ή άλλως θα σας πουν ότι διαφθορά δεν υπάρχει στην Αστυνομία γιατί φροντίζουν αυτοί περί τούτου. Απόδειξη: Μα φυσικά η τιμωρία του κατώτερου. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη;
Αν τελικά θέλετε να ερευνήσετε την ιστορία αυτή, αναθέσατε τη διερεύνηση σε εξωθεσμικό παράγοντα του Υπουργείου και όχι ας πούμε σε Στρατηγό γιατί μπορεί να πέσετε πάνω σε αυτόν που δημιούργησε και παρακινεί όλες αυτές τις καταστάσεις και αποφάσεις της Διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό είναι το παραμύθι μου Κύριε Υπουργέ.
Λέτε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Αστυνομία; 

bloko.gr

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 500689418337183931

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item