«Να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στους αγρότεςΚαλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου».
«Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας στη συνέχεια τη σκέψη του: «Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Στη συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι, συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.
Εμπλοκή σημειώθηκε με την εκπροσώπηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στη συνάντηση, που τελικά αποχώρησε.
Βελτιωμένη η πρόταση από την κυβέρνηση
Τις λεπτομέρειες και την κωδικοποίηση των νέων προτάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης εξέτασαν για περισσότερο από 3 ώρες χθες το βράδυ στην Ηρώδου Αττικού, ο πρωθυπουργός με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Βαγγέλη Αποστόλου, τον Μάρκο Μπόλαρη, τον Γιώργο Χουλιαράκη, την Όλγα Γεροβασίλη και βουλευτές από αγροτικές περιοχές.
«Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, με παρεμβάσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό πεδίο» υποστήριξε, λίγο μετά την σύσκεψη, κυβερνητική πηγή εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για τη σημερινή συζήτηση.
Στο τραπέζι τρεις άξονες
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου μια αντιπρόταση που κινείται σε τρεις άξονες:
– Η εθνική σύνταξη να διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές που θα καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος. Μικρότερο ποσό εισφορών θα σημαίνει αυτόματα μικρότερη σύνταξη, με τις πληροφορίες να μιλούν για τρεις κλίμακες με μικρότερο ποσό σύνταξης τα 192 και μεγαλύτερο τα 384 ευρώ. Η υψηλότερη αναμένεται να κυμανθεί στο 20% του εισοδήματος.
– Εξετάζεται διεύρυνση της μεταβατικής περιόδου για μια διετία (μέχρι το 2021 αντί το 2019 που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους) για τις ανώτερες ασφαλιστικές εισφορές του 20%.
Ενώ αναμένεται μείωση 4% στις εισφορές για τα πρώτα έτη, δηλαδή:
10% για το 2017-2018 (αντί 14%)
15% για το 2019-2020
20% για το 2020-2021
– Η αυτονομία του ΟΓΑ φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη άλλα θα τεθεί στη συζήτηση με τους αγρότες. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν δυο απόψεις στην κυβέρνηση. Εκείνοι που τονίζουν πως δεν μπορεί ο ασφαλιστικός φορέας να προχωρήσει αυτόνομος και εκείνοι που εξετάζουν ένα ειδικό καθεστώς που θα αφορά το μη συνταξιοδοτικό κομμάτι.
Αργά χθες το βράδυ και με αφορμή την εμπλοκή που προκλήθηκε από την πλευρά των αγροτών για άτομα που δεν έπρεπε να βρίσκονται στη συνάντηση, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμιζε πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου».
Στη συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
 altsantiri.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7765446805760171818

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item