Εν μέσω έντονων διαξιφισμών «πέρασε» η τροπολογία για τις άδειες

Την ευκαιρία να ακονίσουν τα ξίφη τους είχαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.
Υπό τον... φόντο αντεγκλίσεων, προσωπικών επιθέσεων και πολύ υψηλών τόνων, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια με 154 «ναι», στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ.), με τη συνδρομή του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. «Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Επίσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικράτησε σφοδρή αντιπαράθεση, με αιχμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσαν η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας να αποσυρθεί, ως κατάφωρα αντισυνταγματική, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως τα επιχειρήματά τους στις υπερ-αρμοδιότητες που θα απολαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας και στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, απεκδύεται με την ρύθμιση αυτή του ίδιου του του ρόλου, ως το μόνο αρμόδιο -σύμφωνα με το Σύνταγμα- να καθορίσει τον αριθμό των αδειών, την διαδικασία και τα κριτήρια διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Εντάσεις δημιουργήθηκαν και με αφορμή τη συμφωνία προώθησης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ζήτημα το οποίο επίσης αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
«Τέλος στη διαπλοκή»
Αποφασισμένος να χτυπήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, παρά τις όποιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό για να συγκρουστεί με το κατεστημένο, «να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».
«Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής προέδρων της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να συναινέσει για τη συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου στο ΕΣΡ. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης: «Οι άδειες χωρών στην Ε.Ε. με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας, είναι δύο όχι τέσσερις... Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όσο για το επιχείρημα «ότι όλα τα λύνει η αγορά», ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «γιατί 27 χρόνια δεν το έχει λύσει και έχουμε καταλήξει σε σχήματα που επιβιώνουν με τα δάνεια των τραπεζών ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν στεγνώσει; Σκοπεύουμε να θέσουμε κανόνες δημοκρατικής πολιτείας και να τους τηρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα»

Επιθετικό τόνο κατά του πρωθυπουργού υιοθέτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε «γιατί μόνο 4 άδειες και όχι περισσότερες;» και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.
Παράλληλα, έκανε λόγο «για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε, ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες.
Όπως υποστήριξε όλη η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση: «Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας Δυστυχώς η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ισχύοντος συντάγματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το σύνταγμα θεωρεί τον έλεγχο και την επιβολή των κυρώσεων αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Επίσης, ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων, ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.

«Καμία αυτοκριτική;... Λίγη ντροπή!»

«Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση. Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου. Δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή!».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, «τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης».
Ο κ. Παππάς επισήμανε επίσης ότι η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία, τονίζοντας ότι η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

«Φτιάχνετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής το Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως υποστήριξε, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν βάζουν τάξη στο χάος, αλλά δρομολογούν «παζάρια» με τους καναλάρχες.
«Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. -με εξαίρεση το Λουξεμβούργο- έχουν αναθέσει την ευθύνη της ρύθμισης και εποπτείας της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες αρχές.
Όπως κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση προωθεί μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες. Επισημαίνοντας πως η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια που θα μοιράζονταν σε οκτώ σταθμούς και με την ρύθμιση Παππά θα μοιραστεί σε τέσσερις, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε το ερώτημα, «αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε;», για να απαντήσει ο ίδιος:  «Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον κ. Παππά ότι «ανεβαίνει στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν δίνει δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους».

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης ως σπασμωδική κίνηση αντιπερισπασμού από τα προβλήματα του κόσμου. Η κυβέρνηση προσπαθεί «ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
Αναφερόμενη στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που "πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, εκτίμησε ότι η διάταξη «θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

«Είναι θέμα δημοκρατίας»

«Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.
Επίσης ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

«Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα»

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους». Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».
Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

Στοιχεία για χρέη και πρόστιμα 

Τα χρέη από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τα 181.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία προστίμων του ΕΣΡ, από τα 7 εκ. ευρώ που καταλογίστηκαν συνολικά, τα 4 εκ. 800.000 είναι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αττική. Τα σχετικά στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Επειδή υπήρξε αμφισβήτηση για το ποιους αφορούν τα χρέη για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και για τα θέματα των προστίμων του ΕΣΡ και υπήρξε ανακοίνωση της Ένωσης σύμφωνα με τα οποία αυτά δεν αφορούν τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών αλλά την Περιφέρεια, σας καταθέτω το απαντητικό έγγραφο της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με αυτό: Τα στοιχεία φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα είναι 181.000 ευρώ. Τα στοιχεία προστίμων ΕΣΡ από τα 7 εκατ. συνολικά, τα 4.800.000 ευρώ είναι στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
Απαντώντας επίσης, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε άλλη ΠΝΠ στις 31 Δεκεμβρίου, με την οποία - όπως είπε - τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που ήταν στο Μνημόνιο του 2010 «η τότε ανεξάρτητη ΓΓΔΕ, με συγκεκριμένους επικεφαλής, έφερνε διατάξεις εδώ και παρέπεμπε την εφαρμογή τους ένα χρόνο μετά». «Στερούσατε εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων» κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας «εμείς τέτοιες μεθοδεύσεις δεν κάνουμε».

Αντιπαράθεση με το «καλημέρα»

Σε υψηλούς τόνους και με εμπόδια από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία για το ΕΣΡ. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι «εκπρόθεσμη και άσχετη» με το νομοσχέδιο για την «κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με τη Λευκορωσία» και αυτό συνιστά παραβίαση του κανονισμού, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει το θέμα θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και την ιστορία.
Ως «προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβή» χαρακτήρισε τη διαδικασία της συζήτησης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συμπεριφορά».
Θέμα συνταγματικότητας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βιάζεται».
«Ψευδοαντιπαράθεση» με στόχο την αναδιανομή της αγοράς χαρακτήρισε τις διαφωνίες για το ποιος θα δίνει τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ υποστήριξε ότι τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καράς, ζήτησε να υπάρξει γνωμοδοτική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το θέμα και να υπάρξει «ανοικτή και διευρυμένη συζήτηση».
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Κόφ' τε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», είπε και συμπλήρωσε: «Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.
«Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Σύνταγμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεργασία.

efsyn.gr 

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1026809260337393726

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item