Θα κάνω τον Χάνιμπαλ Λέκτερ να μοιάζει με... γατάκι

«Προς όλους αυτούς που αναρωτιούνται γιατί οι μουτζαχεντίν του ISIL δεν μπορούν να δράσουν στην Παλαιστίνη, να τους πω ότι φυσικά και μπορούν... Αν πάω εγώ εκεί και
τον Χάνιμπαλ Λέκτερ θα τον κάνω να μοιάζει με... γατάκι».

Αυτά τα ακραία λόγια ανήκουν στον Μισράντ Μπεκτάσεβιτς, o οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, και συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι Αρχές σε βάρος του. Προέρχονται από ανάρτηση που είχε κάνει παλαιότερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Ο 29χρονος «Μάξιμους», όπως είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες του... πλανήτη από το «βαρύ» βιογραφικό του, κατηγορείται ότι είναι ένας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης ή ISIL. Πρόκειται για ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, οι «μαχητές» της οποίας πολεμούν μαζί με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο «Μάξιμους» ήταν καταχωρισμένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System - SIS) ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία.
Ο 29χρονος «Μάξιμους» κατηγορείται ότι είναι ένας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης.
Ο 29χρονος «Μάξιμους» κατηγορείται ότι είναι ένας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης.
Πηγές της Κατεχάκη μάλιστα διευκρίνιζαν με νόημα ότι ενώ για τον 29χρονο είχε προβλεφθεί το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης, οι αρχές ασφαλείας της Σουηδίας δεν ενημέρωσαν -αν και όφειλαν- τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Αρχές για τις κινήσεις του. Μάλιστα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή δεν είχαν επιδείξει κανένα επίσημο ενδιαφέρον για την υπόθεση.
Μαζί με τον 29χρονο συνελήφθη και ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης, άγνωστος στις μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ, ο οποίος οι ειδικοί πιστεύουν πως είχε στρατολογηθεί από τον Μπεκτάσεβιτς. Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι προορισμός των δύο ανδρών ήταν η Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών του ISIL.
O Μισράντ Μπεκτάσεβιτς μεταφέρεται στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης. Είχε συλληφθεί και στις 19 Οκτωβρίου 2005 στο Σεράγεβο, όταν αστυνομικοί βρήκαν σπίτι του μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκ
O Μισράντ Μπεκτάσεβιτς μεταφέρεται στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης. Είχε συλληφθεί και στις 19 Οκτωβρίου 2005 στο Σεράγεβο, όταν αστυνομικοί βρήκαν σπίτι του μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή και 18 κιλά εκρηκτικά.
Μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση αλλά και τις... προθέσεις του «Μάξιμους». Οπως αυτές που διατυπώνει συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον θρυλικό «κανίβαλο» του σινεμά Χάνιμπαλ Λέκτερ.
Κρίθηκαν ύποπτοι
Ο Μισράντ Μπεκτάσεβιτς και ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά εντοπίστηκαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ από αξιωματούχους υπηρεσιών Ασφαλείας. Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και ένας αορτήρας πολεμικού όπλου.
Θα κάνω τον Χάνιμπαλ Λέκτερ να μοιάζει με... γατάκι
Οπως διαπιστώθηκε, είχαν φτάσει αεροπορικώς στην Αθήνα από τη Σουηδία στις 22 Ιανουαρίου, μέσω Κοπεγχάγης, χρησιμοποιώντας τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Eμειναν δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Eβρου, με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό τους εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS.
Στην απολογία τους δεν παραδέχθηκαν σχέσεις με τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε βάρος τους εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης, αφού -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- κατηγορούνται ότι έχουν ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση, στους τζιχαντιστές του ISIL, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης, «με σκοπό τη διάπραξη, μεταξύ άλλων, και του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε τρόπο έκτασης και υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα, να εκφοβίσουν σοβαρά έναν πληθυσμό και να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές πολιτικές και οικονομικές δομές μιας χώρας».
 Βίντεο που είχε βρεθεί στο σπίτι του Μισράντ Μπετάσεβιτς στο Σεράγεβο, στο οποίο εμφανίζονταν δύο άνδρες με κουκούλες να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη.

Βίντεο που είχε βρεθεί στο σπίτι του Μισράντ Μπετάσεβιτς στο Σεράγεβο, στο οποίο εμφανίζονταν δύο άνδρες με κουκούλες να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη.
Η κατηγορία αυτή, σε συνδυασμό με τη διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό να προμηθεύσει τρομοκρατική οργάνωση, επισείει ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη.
«Πήραμε ένα καλό "αστέρι" μαζί μας. Είναι Βόσνιος με σουηδικό διαβατήριο, μπορεί να πηγαινοέρχεται και να πολεμήσει για εμάς», είναι ένα από τα μηνύματα που έχουν «αλιεύσει» οι ειδικοί από την ψηφιακή ανάλυση μελών του ISIS στη Συρία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο 29χρονος «Μάξιμους» είχε ξαναταξιδέψει στη Συρία και είχε βρεθεί σε εδάφη που ελέγχει η οργάνωση ISIL. Επίσης εκτιμάται ότι όταν συνελήφθη, είχε μόλις στρατολογήσει και τον 20χρονο συνταξιδιώτη του και θα ταξίδευαν στα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενδεχομένως για εκπαίδευση ή ακόμα και για να πολεμήσουν.
Ο συνταξιδιώτης του «Μάξιμους», ο οποίος, όπως εκτιμούν οι Αρχές, είχε μόλις στρατολογηθεί.
Ο συνταξιδιώτης του «Μάξιμους», ο οποίος, όπως εκτιμούν οι Αρχές, είχε μόλις στρατολογηθεί.
Ο Μπεκτάσεβιτς είχε συλληφθεί στις 19 Οκτωβρίου 2005 σε σπίτι της οδού Πολιγκόνσκα στο Σεράγεβο. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο εσωτερικό του μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και ένα βίντεο στο οποίο δύο άνδρες με κουκούλες εμφανίζονταν (καθισμένοι ανάμεσα σε όπλα και εκρηκτικά) να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη.
Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα
Τα διαβατήρια των δύο συλληφθέντων.
Τα διαβατήρια των δύο συλληφθέντων.
Σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Κροατίας, που είχε δημοσιεύσει το 2006 το Associated Press, ο 19 ετών, τότε, γνωστός με το προσωνύμιο «Maximus» είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ, Αλ Ζαουάχρι. Μετά τη σύλληψή του είχαν εξαρθρωθεί πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών σε Δανία και Αγγλία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο ίδιος και οι συνεργοί του σκόπευαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο ευρωπαϊκής πρεσβείας.Ο «Μάξιμους» καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη, τα οποία εξέτισε αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια σε φυλακή της Σουηδίας, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2011. Σουηδικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα κατηγορήθηκε για μικροπαραβάσεις και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ την ημέρα αναχώρησής του από τη Σουηδία με προορισμό την Αθήνα ο Μπεκτάσεβιτς δικαζόταν στη Στοκχόλμη για την κλοπή 80 λίτρων diesel από βενζινάδικο έξω από τη σουηδική πρωτεύουσα.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο «Μάξιμους» αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα με έναν χρήστη Διαδικτύου «irhabi007», κωδικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε άγνωστος τότε νεαρός. Αυτή η συνεργασία προκάλεσε το ενδιαφέρον της βρετανικής MI6 και τον εντοπισμό του στη Βοσνία.
Από τον Φεβρουάριο του 2005 οι Βρετανοί πράκτορες διαπίστωσαν τις συνομιλίες στις οποίες γινόταν λόγος για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βρετανικών και αμερικανικών στόχων, μεταξύ των οποίων και κέντρα «αυστηρά για άνδρες» σε όλη την Ευρώπη. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι «007» ήταν το δεύτερο άτομο που είχαν συλλάβει με τον «Μάξιμους» στο Σεράγεβο, ένας Δανός υπήκοος με τουρκική καταγωγή. Εκτιμούν, δε, ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που πλησίασε, προσηλύτισε και τελικά στρατολόγησε διαδικτυακά τον Μπεκτάσεβιτς.
Κατά τη σύλληψή τους στον Εβρο, πέρα από τα δύο μαχαίρια μήκους 32 και 23 εκατοστών, πάνω τους βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.
Στην απολογία του στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης ο 29χρονος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι κατηγορείται εξαιτίας του παρελθόντος του. «Εχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως μας ενώνει η πίστη μας στον Θεό» υποστήριξε στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης ο 29χρονος Μάξιμους για τον «συνταξιδιώτη» του, εκφράζοντας την απορία γιατί συνελήφθη σε ένα «δημοκρατικό κράτος» για δύο μαχαίρια. Μάλιστα φέρεται να επαναλαμβάνει συνεχώς: «Εγώ πήγα τον φίλο μου στην Ακρόπολη, του έδειξα τον Παρθενώνα και του είπα εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Τι να του πω τώρα που με φυλακίζουν για δύο μαχαίρια...».
«Ηρθαμε για διακοπές»
Ο 20χρονος υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τζιχαντιστική και ακραία δράση. «Αδικα μας κατηγορούν. Είμαστε ισλαμιστές αλλά πιστεύουμε στην καλή πλευρά του Ισλάμ. Στην Ελλάδα ήρθαμε για διακοπές. Τα δύο μαχαίρια τα αγοράσαμε από την Αθήνα και μάλιστα η κυρία μάς είπε ότι θα μας τα δώσει στην τιμή του ενός αν δεν θέλαμε απόδειξη». Κρίθηκαν και οι δύο προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν ο 29χρονος στον Κορυδαλλό και ο 20χρονος -λόγω ηλικίας- στις φυλακές ανηλίκων Βόλου.
«Οι πελάτες μου εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατική οργάνωση και πιστεύουν στο ειρηνικό Ισλάμ», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» η δικηγόρος των κατηγορουμένων Μένια Πολυχρόνη.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

Το κινητό θα ‘ξεκλειδώσει’ τα σχέδια
«Στοίχημα» για τους ειδικούς αποτελεί ένα «έξυπνο» κινητό τελευταίας τεχνολογίας που ανοίγει με αποτύπωμα. Οι δύο άνδρες αρνούνται να το «ξεκλειδώσουν». Σε αυτό εκτιμάται ότι θα βρεθούν σημαντικά δεδομένα για τις επαφές του «Μάξιμους» και ενδεχομένως μηνύματα για τα άμεσα και απώτερα σχέδιά τους.


ethnos.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 127564981180430950

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item