Στρατηγική ΔΝΤ στο ασφαλιστικό ή πληρώστε το χρέος, το…δίλημμα της Λαγκάρντ προς την Ε.Ε.


Σε έμμεσο εκβιασμό, καλώντας ουσιαστικά τους Ευρωπαίους να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι πιθανή συμφωνία σε μια «ήπιας» μορφής μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα κληθούν να την…πληρώσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μέσω της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. η ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μόλις χθες, Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυε στην συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ πως δεν χρειάζονται άλλες μειώσεις συντάξεων και ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να προχωρήσει με το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης.
Απαντώντας στο ερώτημα αν το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια την πάγια θέση του Ταμείου, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι «να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους».
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%.
«Συνεπώς», ανέφερε, «η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος«.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια ώστε να καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία», εξήγησε στη συνέχεια η ίδια, υποστηρίζοντας ότι η πάγια θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «« ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί».
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».
«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδαθέλουμε αυτή η χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά» τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται το Ταμείο, η Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν της αρέσει όταν «μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ, διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες».
altsantiri.gr/

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7832223579759657399

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item