Διάσκεψη Βιένης: Αστυνομία στα σύνορα και «διαλογή» προσφύγων

Με νέα προκλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα και με νέα, μονομερή βήματα προς το πλήρες «σφράγισμα» των συνόρων ολοκληρώθηκε η διάσκεψη τη Βιένης – η διάσκεψη, που ουσιαστικά επισφραγίζει το εξωθεσμικό και πραξικοπηματικο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου για τους πρόσφυγες με ενορχηστρωτή την Αυστρία και αρρωγούς τους «προθύμους» των Βαλκανίων.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικώντων «προθύμων» - της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, καθώς και  Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας – έκλεισαν το τελικό deal της «στενής συμμαχίας» τους με τη Βιένη για τη δραστική μείωση των προφυγικών ροών.
Σύμφωνα με την κοινή τους διακήρυξη συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία του Ζάγκρεμπ για την αστυνόμευση των συνόρων και να θεσπίσουν, στην πράξη και κατά το δοκούν, αυστηρότερα κριτήρια για την υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους. «Η τακτική ανοχής στη διέλευση των προσφύγων από τον πιο γρήγορο δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη πρέπει να τελειώσει» δήλωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς.
Αυστριακοί αστυνομικοί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Ανάμεσα στα μέτρα που συμφωνήθηκαν εντάσσεται η αποστολή περισσότερων αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς και η «εναρμόνιση των κριτηρίων» για την επανεισδοχή των προσφύγων και του τρόπου ταυτοποίησής τους.
Η εν λόγω «εναρμόνηση», όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, σημαίνει ότι η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή «μόνον για εκείνους τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη προστασίας». Η δε διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ όσοι πρόσφυγες θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε η «πλήρης υποστήριξη της ΠΓΔΜ» και ο αριθμός των αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα της χώρας θα αυξηθεί στους 20. Από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλλαβε στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για «λύσεις σε εθνικό επίπεδο».
Νέες βολές Κουρτς κατά Ελλάδας και Γερμανίας
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε εξαπολύσει νέες βολές κατά της Ελλάδας, λέγοντας: «Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε.
Ο ιδιος σε συνέντευξη του στην Bild επέκρινε και τη Γερμανία καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσθέτοντας: «Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.
 http://tvxs.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 5805261401387339918

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item