«Πόλεμος» στην Ευρώπη για το κλείσιμο των συνόρων

merkel-to-problima-den-lunetai-me-kleisimo-twn-sunorwnΤο κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής δεν είναι λύση δηλώνει η 'Ανγκελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ.


Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε  το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.
«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».  
Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το ύπουλο παιχνίδι Τουσκ και ο καβγάς με τη Μέρκελ

Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για πλήρη παραγκωνισμό του Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Φρανσουά Ολαντ από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία επέλεξε να φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία, συζητώντας προσωπικά με τον Αχμετ Νταβούτογλου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσισε να τον παραγκωνίσει, ακυρώνοντας τις συνεννοήσεις που εκείνος είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα.

Η συνάντηση με τον Νταβούτογλου

Την παραμονή της κρίσιμης Ευρω-τουρκικής συνόδου κορυφής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ολλανδίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο. Σε αυτήν την συνάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την «τολμηρή» πρότασή του να πάρει πίσω στην Τουρκία όλους τους παράτυπους μετανάστες και ένα μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων, με ανταλλάγματα την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, επιπλέον 3 δισ. ευρώ βοήθεια και το «ξεκλείδωμα» νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση.
«Η Μέρκελ αμέσως κατάλαβε ότι η συμφωνία μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική» δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα από τις παραχωρήσεις που ζητά ο Νταβούτογλου.

Οργή στο τραπέζι της συνόδου

Το πρακτορείο αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την έκπληξή τους από την πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους ηγέτες κατά την διάρκεια της συνόδου, εξοργίζοντας ορισμένους για το γεγονός ότι η Μέρκελ τους είχε κρατήσει στο σκοτάδι για τις ενέργειές της.
Μάλιστα όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο να επιστρέφονται μαζικά πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών απάντησε: «Να ρωτήσετε την κα. Μέρκελ».

Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Τουσκ

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κάνει περιοδεία στην Βαλκανική και είχε επισκεφτεί για συνομιλίες την Τουρκία, ετοιμάζοντας μια διαφορετική συμφωνία, από αυτήν που έβαλε την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι η γερμανίδα καγκελάριος.
Κατά την διάρκεια της συνόδου, μερικοί ηγέτες ρώτησαν τον Τουσκ, για ποιον λόγο δεν τους είχε ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα. Εκείνος παραδέχθηκε ότι δεν πληροφορήθηκε την τουρκική αντιπρόταση τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής.
Οπως αναφέρει το Reuters, ο πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει βρεθεί στην μέση μιας διελκυστίνδας με τη γερμανδα καγκελάριο στο ένα άκρο και τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στο άλλο άκρο.

Ο Τούσκ υποστήριζε το Βίζεγκαντ

«Υπήρξε μια κόντρα ανάμεσα στο Σχέδιο Α της Μέρκελ και το Σχέδιο Β των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο η Μέρκελ υποπτεύεται ότι υποστηρίζει ο κ. Τουσκ» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης Και όντως ο Τουσκ πίεζε συνεχώς προς την κατεύθυνση του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου , σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι την Κυριακή το βράδυ ο Τουσκ κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος διπλωμάτης πρόσθεσε: «Η Μέρκελ τον παραγκώνισε».
Η υιοθέτηση του τουρκικού σχεδίου από τη Μέρκελ μπορεί να εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που βρίσκεται επίσης παραγκωνισμένος και ταυτόχρονα να παλεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας αλλά και για τον βρετανό πρωθυπουργό Ντείβιντ Κάμερον, που - ενόψει του δημοψηφίσματος - προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η Ε.Ε. είναι μια ασφαλής ένωση. Ωστόσο – όπως σημειώνει το Reuters – οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντισταθούν στις επιλογές της καγκελαρίου.

Απάντηση Τσίπρα στον Τουσκ

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

«Πόλεμος» στο Twitter Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου

Άν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα έγραψε ο Γ. Kουμουτσάκος στο Τwitter.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε με ειρωνικό τρόπο στις δηλώσεις μέσω Twitter του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου. «Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιες είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής», έγραψε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει, αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις». «Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά», κατέληξε.


thetoc

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 198754237993754813

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item