Ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες

http://img.koutipandoras.gr/unsafe/1000x500/smart/http://assets.koutipandoras.gr/kouti/imagegrid/2016/03/19/56edb68f1dc5241a088b470f.jpg 

Στη σύσταση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής προχωρεί η κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε, κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Τσίπρας: «Η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού»

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σήμερα στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», ανέφερε αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία: «αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε αποθήκες ψυχών».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους» και συμπλήρωσε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.
Παράλληλα κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό και συνεχίζοντας είπε: «η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ' όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε εμφατικά ότι «σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας».
Τέλος, ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Στην Ελλάδα πάνω από 43.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Την ίδια στιγμή πάντως στη χώρα βρίσκονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 43.407 άτομα. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, την Αττική, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στα νησιά υπάρχουν 8.648 πρόσφυγες και μετανάστες, με 111 επιπλέον άτομα να φτάνουν έως τις 7.30 το πρωί, ενώ μόνο στη Λέσβο βρίσκονται 4.788.
Στην Αττική φιλοξενούνται 11.936 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 4.030 βρίσκονται στον Πειραιά- μεταφέρθηκαν εκεί κι άλλοι το πρωί με πλοίο που έφτασε από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ κάποιοι έφυγαν με λεωφορεία για δομές φιλοξενίας- και στο Ελληνικό βρίσκονται 3.956 άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν συνολικά 21.575 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 10.500 βρίσκονται εντός του καταυλισμού της Ειδομένης. Τέλος, στην κεντρική Ελλάδα- σε τέσσερα κέντρα- φιλοξενούνται 1.248 άτομα.

Πρόσφυγες μεταφέρονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σε αγώνα δρόμου για τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς από αύριο ξεκινάει η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.Οι επιχειρήσεις αυτές, γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν hot spots, όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω.

Πρόθυμα να στείλουν βοηθητικό προσωπικό δηλώνουν Βερολίνο και Παρίσι

Στο πλαίσιο της υλοποίησης όσων συμφωνήθηκαν χθες εν τω μεταξύ Βερολίνο και Παρίσι, δηλώνουν πρόθυμα να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από κοινή επιστολή του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μεταξύ των 28 κρατών μελών και της Άγκυρας, η Γερμανία και η Γαλλία διατίθενται να στείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από τη στιγμή που η Αθήνα διατυπώσει τις ανάγκες που έχει».
«Σχετικά με την επαναπροώθηση, η Γαλλία και η Γερμανία είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν μια τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπροώθησης» προσθέτουν οι υπουργοί.
Την ίδια στιγμή, με απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε ρόλο συντονιστή των προσπαθειών για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Στο πλευρό των προσφύγων χιλιάδες Ευρωπαίοι

Στο πλευρό των προσφύγων στέκονται στο μεταξύ, χιλιάδες Ευρωπαίοι, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων στην Ελβετία. Στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ».
Στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε περίπου 2.500, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, ενώ όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «καλωσήρθατε πρόσφυγες». Πολλοί εξ αυτών μετέφεραν φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συμβόλιζαν τους πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Στη Γενεύη περισσότεροι από 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την εθνική ημέρα «υπέρ του δικαιώματος της παραμονής». Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει: «Η Γαλλία απελαύνει, χτυπά και δολοφονεί».
 koutipandoras.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 5159566729353385188

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item