Ευρωδικαστήριο απαγορεύει τα χαστούκια από αστυνομικούς

http://netnews.eu/wp-content/uploads/2015/05/elas04052015.jpgΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγόρευσε τα χαστούκια εις βάρος κρατουμένων μετά από προσφυγή των θυμάτων. Επιδίκασε και αποζημίωση.
Αστυνομικοί χαστούκισαν στο πρόσωπο κρατουμένους , οι οποίοι  τώρα θα εισπράξουν χρηματική αποζημίωση και μάλιστα  με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
 "Το χαστούκι στο πρόσωπο  έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αξιοπρέπεια του ατόμου" , αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πρωτοποριακό σκεπτικό του Δικαστηρίου.
 Κι αυτό γιατί "το χαστούκι στο πρόσωπο επηρεάζει το τμήμα του σώματος που εκφράζει την προσωπικότητα του ατόμου ,φανερώνει  την  κοινωνική του ταυτότητα και αποτελεί το κέντρο των αισθήσεων του (όραση, ομιλία ακοή) ,που χρησιμοποιούνται για την  επικοινωνία του με τους άλλους.Το χαστούκι αναδεικνύει την υπεροχή αυτού που το δίνει και την κατωτερότητα αυτού που το δέχεται χαρακτηρίζοντας την μεταξύ τους σχέση".
 Με την επίμαχη απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το Βέλγιο για εξευτελιστική μεταχείριση των δύο κρατουμένων ( εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος) , εκ μέρους της αστυνομίας και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση για καθέναν από τους προσφεύγοντες ύψους 5.000 ευρώ.

Η υπόθεση 

 Ο ένας νεαρός είχε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα επειδή αρνήθηκε σε αστυνομικό να του επιδείξει την ταυτότητα του, ενώ βρισκόταν έξω από το σπίτι του. Ο αστυνομικός τον τοποθέτησε σε ένα δωμάτιο μόνο του και τον χαστούκισε στο πρόσωπο όταν ο κρατούμενος διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του .Αμέσως μετά την έξοδο του από το αστυνομικό τμήμα , ο νεαρός πήγε σε ιδιωτικό γιατρό και διαπιστώθηκε ότι ήταν σε κατάσταση σοκ και ότι είχε τραυματισμό στο αριστερό μάγουλο και στην αριστερή πλευρά του αυτιού του.
Το δεύτερο θύμα,είχε πάει στο ίδιο  Α.Τ.  με αφορμή μια φιλονικία που είχε με την μητέρα του και έναν τρίτο.Εκεί , ο αστυνομικός υπηρεσίας τον χαστούκισε στο πρόσωπο,επειδή είχε προκλητική, εκνευριστική και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι του( έσκυβε πολύ πάνω από το γραφείο του  αστυνομικού ,καμπούριαζε στην καρέκλα του , γελούσε χωρίς προφανή λόγο και άλλαζε τις θέσεις του συνεχώς). Και αυτός φεύγοντας από το Τμήμα πήγε σε γιατρό που διαπίστωσε μώλωπες στο αριστερό μάγουλο.
 Οι δύο νεαροί προσέφυγαν στο Στρασβούργο παραπονούμενοι ὀτι τα χαστούκι από τους αστυνομικούς στο πρόσωπο τους αποτελούσε απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες οι αστυνομικοί σταθερά αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τους προσφεύγοντες.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Το Δικαστήριο αφού αξιολόγησε το΄αποδεικτικό υλικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσφεύγοντες έλεγαν την αλήθεια , αποφάνθηκε ότι :
 * Η αστυνομία, πρέπει να μην προκαλεί, σχεδιάζει ή ανέχεται οποιαδήποτε πράξη βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.Η οποιαδήποτε προσφυγή στη σωματική βία που δεν έχει καταστεί απολύτως αναγκαία, εξαιτίας της συμπεριφοράς του θύματος , προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελεί παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Στις περιπτώσεις ανηλίκων η σωματική βία δεν είναι ανεκτή ...
 * Τα υπό κράτηση άτομα βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και οι αρχές έχουν υποχρέωση να τα θέτουν  υπό την προστασία τους.
 *Η χειροδικία αστυνομικών κατά ατόμων υπό τον έλεγχο τους συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση.Τα χαστούκια που οι προσφεύγοντες είχαν λάβει από τους αστυνομικούς , ενώ ήταν υπό τον έλεγχο τους σε αστυνομικό τμήμα είχαν υπονομεύσει την αξιοπρέπεια τους. Μπορεί να υφίσταται εξευτελιστική μεταχείριση ακόμα και σε περίπτωση απουσίας πρόθεσης να ταπεινωθεί ή να υποτιμηθεί το θύμα.
 * Ένα χαστούκι έχει  σημαντικό αντίκτυπο στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Το χαστούκι στο πρόσωπο επηρεάζει το τμήμα του σώματος που εκφράζει την προσωπικότητα του ατόμου ,φανερώνει  την  κοινωνική του ταυτότητα και αποτελεί το κέντρο των αισθήσεων του (όραση, ομιλία ακοή) ,που χρησιμοποιούνται για  την επικοινωνία του με τους άλλους. Το χαστούκι αναδεικνύει την υπεροχή αυτού που το δίνει και την κατωτερότητα αυτού που το δέχεται χαρακτηρίζοντας την μεταξύ τους σχέση.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2513445595831855826

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item