Ποιες καταθέσεις και μισθοί κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο

Ποιες καταθέσεις και μισθοί κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο Έχετε χρέη προς το δημόσιο και δεν μπορείτε να τα αποπληρώσετε; Υπάρχει τρόπος να σας κατάσχουν λεφτά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή κατευθείαν από το μισθό σας;

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών προς το δημόσιο να υπερβαίνουν τα 86 δισ. ευρώ, το άγχος ενδεχόμενης δέσμευσης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή από τη μισθοδοσία «βαραίνει» πολλούς οφειλέτες. Δείτε παρακάτω έναν πρακτικό «οδηγό» όσων ισχύουν για κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς και μισθούς εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο.
Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε) περιέχει ειδικές διατάξεις για την προστασία από την κατάσχεση α) μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά και β) των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα:
Α) Μισθοί, συντάξεις και βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει την δυνατότητα να δηλώνει ένα και μοναδικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος με την προϋπόθεση να πιστώνονται σε αυτόν μισθοί, συντάξεις ή/και ασφαλιστικά βοηθήματα.
Η δήλωση ενός και μόνο ακατάσχετου λογαριασμού γίνεται μέσα της εφαρμογής του taxisnet αλλά και μέσω τραπεζών.
Το όριο του ακατάσχετου για μισθούς, συντάξεις αλλά και ασφαλιστικών επιδομάτων ορίζεται στα 1.000 όπως αναφερόταν ρητά στο Μνημόνιο ΙΙΙ.
Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 50% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος λαμβάνει μισθό 1.200 ευρώ, η εφορία μπορεί να ζητήσει απ’ το λογιστήριο της εταιρίας να βάλει στο λογαριασμό μισθοδοσίας τα 1.100. Με αυτό τον τρόπο δεσμεύεται το 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, δηλαδή, 100 ευρώ.
Στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος είναι μισθωτός και λαμβάνει 2.000 μηνιαίως στην τράπεζα θα μπουν 1.500 ευρώ.
Δηλαδή η εφορία θα του δεσμεύσει το σύνολο του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
Β) Καταθέσεις σε τράπεζες Ακατάσχετο υπάρχει και στις καταθέσεις που μπορεί να έχετε σε πιστωτικά ιδρύματα αλλά και εκεί υπάρχει όριο το οποίο τοποθετείται στα 1.250 ευρώ για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Ο οφειλέτης που λαμβάνει εισοδήματα από δύο φορείς και πάνω, για την επιβολή κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.
Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος, η νομοθεσία ορίζει ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.
www.dikaiologitika.gr

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2975711095390492907

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item