Τι ζητούν επιμόνως οι δανειστές στο ασφαλιστικό…

http://newpost.gr/storage/photos/c_800px_400px/201503/sintaxiouxoi1.jpg 
Το "ψαλίδι" στις επικουρικές έμεινε έξω από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές, καθώς έχει συμφωνηθεί... να κλείσουν πρώτα η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η Εθνική Σύνταξη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες και να διατηρήσει αλώβητες κατά το δυνατόν τις κύριες συντάξεις, γνωρίζοντας ότι με την επαναφορά της "ρήτρας", οι επικουρικές αναπόφευκτα θα μειωθούν έως και 20%
Η συνάντηση του Σαββάτου επικεντρώθηκε στις νέες συντάξεις. Οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη αναλογικότητα στις νέες συντάξεις, επιχειρώντας να μειώσουν τις τελικές αποδοχές για λιγότερα χρόνια ασφάλισης (έως 25 - 27 χρόνια) και να τις αυξήσουν για όσους συμπληρώσουν 35 - 40 χρόνια στην αγορά εργασίας.
Έτσι στην πρόβλεψη της κυβερνητικής πρότασης για ποσοστά αναπλήρωσης που θα ξεκινούν από 0,8% για 15 χρόνια ασφάλισης και θα φτάνουν το 2% στα 40 χρόνια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει δυσμενής προσαρμογή ( επί το αναλογικότερον) για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Δηλαδή θα χαμηλώσουν τα ποσοστά κατά 1% για τα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης στο 0,7% και θα αυξηθούν στο 2,2% έναντι 2% που προβέπεται για τα 40 χρόνια. Ανάλογα θα εξελίσσονται τα ποσοστά και για τις ενδιάμεσες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα συμπληρώσουν 28, 32, 35 και 38 χρόνια.
Συνέπεια αυτής της προσαρμογής θα είναι η χορήγηση χαμηλότερων συντάξεων για όσους εργαζόμενους θα έχουν μεγάλα διαστήματα ανεργίας στον εργάσιμο βίο τους.
Στα 300 ευρώ η «προσωπική διαφορά»
Το άλλο μεγάλο "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση απ' όπου μπορεί να προκύψει μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων αφορά στη λεγόμενη "προσωπική διαφορά", δηλαδή στη διαφορά του υπολογισμού των συντάξεων με το νέο σύστημα, σε σχέση με τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα με το ισχύον.
Η εμμονή των δανειστών στο τεχνικό κομμάτι του επανυπολογισμού των συντάξεων, δεν αποκλείεται να υποκρύπτει την πρόθεσή τους, οι προσωπική διαφορά να εφαρμοστεί πριν από το 2018 και όχι με πάγωμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά με άμεσες περικοπές.
Άλλωστε, οι θεσμοί σε όλες τις έγγραφες τοποθετήσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση συνδέουν την επίτευξη του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% έως το 2018, με τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις.

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4387091629645920937

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item