Οι μούμιες, η Τακουσίτ και η αρχαία Αίγυπτος στην Αττική

 http://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BBqDTM4.img?h=360&w=620&m=6&q=60&o=f&l=f Στα τέλη Μαρτίου θα έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί πολύ περισσότερα στοιχεία για να διαπιστώσουν τι μπορεί να κρύβουν οι δύο μυστικοί θάλαμοι που βρέθηκαν στον τάφο του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών, εύρημα που ήρθε στο φως το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Κάρτερ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε το πάχος των τοιχωμάτων, κάτι που θα μας δώσει ενδείξεις για το συνολικό εμβαδόν αλλά και για την πιθανή χρήση τους. Μέχρι τότε ολόκληρη η υφήλιος είναι συντονισμένη στα νέα που έρχονται από την Αίγυπτο, καθώς οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τάφο προκαλεί το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η προσδοκία πάντως είναι ότι θα βρεθεί κάτι τόσο σπουδαίο και πλούσιο όσο η ανακάλυψη του περασμένου αιώνα που έκανε όλον τον κόσμο να ερωτευτεί την τέχνη της Αρχαίας Αιγύπτου. Η εύρεση του τάφου του Τουταγχαμών, που συνδέθηκε με την περίφημη κατάρα, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εύρεση της Πομπηίας, της Κνωσού και της Τροίας, γεγονότα που διεγείρουν την παγκόσμια συγκίνηση.
Αν για τους σημερινούς Έλληνες πάντως ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι κάτι πολύ μακρινό, για τους αρχαίους μας προγόνους ήταν οικείο. Και μπορεί να νομίζουμε ότι αυτή τη θαυμαστή τέχνη μπορεί να την απολαύσει όποιος πάει σε κάποιο μεγάλο μουσείο του εξωτερικού - όπως το Βρετανικό ή το Metropolitan -  η αλήθεια είναι όμως ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας. Αρκεί μια βόλτα μέχρι τον Μαραθώνα ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα εντυπωσιαστεί κανείς από το θέαμα που θα αντικρίσει.

Ο ναός της Μπρεξίζας στον Μαραθώνα

Ένας ναός Αιγυπτίων Θεών έχει εντοπιστεί στον Μαραθώνα, στο μικρό έλος της Μπρεξίζας ήδη από το 1968. Εκεί φωτογραφήθηκε προτού εκλεγεί ο Ηλίας Ψινάκης, προκαλώντας την οργή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία κατέφυγε στην δικαιοσύνη επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια να κάνει την φωτογράφηση αυτή. Κίνητρο του ήταν να κάνει περισσότερο γνωστό τον ναό αυτό που προκαλεί την περιέργεια αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.
© Παρέχεται από: News247.gr  
Θα αναρωτηθεί κανείς πως ξεφύτρωσε ο ναός σε ένα από τα μέρη που έχουν ταυτιστεί με τα πιο ιστορικά κεφάλαια της ελληνικής αρχαιότητας. Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή στα ελληνιστικά χρόνια, ο Ηρώδης ο Αττικός, οποίος υπήρξε ρήτορας και μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή αυτή (καθώς και σύζυγος της Ρήγιλλας), αποφάσισε να οικοδομήσει το ναό αυτό που ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα και τον Όσιρι (Σάραπι). Μετά την περίοδο των Πτολεμαίων η λατρεία της Ίσιδος και του Όσιρι εξελληνίστηκε και δημιουργήθηκαν πολλά Σαραπεία στην ελληνική επικράτεια με γνωστότερο αυτό της Δήλου. Απέκτησαν δηλαδή οι θεότητες αυτές πιστούς και στην Ελλάδα, δανειζόμενες χαρακτηριστικά από το ελληνικό πάνθεον, που ήταν πιο οικείο στους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.
© Παρέχεται από: News247.gr  
Το εντυπωσιακό με τον Μαραθώνα είναι ότι πρόκειται για  συγκρότημα 50 επί 50 μέτρα με περίβολο και βαθμιδωτή πυραμίδα στο κέντρο του ιερού. Στην αρχαιότητα το κομμάτι αυτό πρέπει να ήταν πάνω σε μια νησίδα η οποία με τον καιρό εξαφανίστηκε από το έλος. Το ιερό το ίδρυσε ο Ηρώδης θέλοντας να μιμηθεί  τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου. Στο σημείο έχουν βρεθεί αιγυπτιάζοντα αγάλματα των δύο θεοτήτων καθώς και μια σφίγγα, την οποία μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο του Μαραθώνα όπου φυλάσσονται αρκετά από τα ευρήματα.
© Παρέχεται από: News247.gr  
(Αιγυπτιάζον άγαλμα από τον πυλώνα του αιγυπτιακού ιερού στην Μπρεξίζα. Χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.)
provided by:.msn.com

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1180885445061817240

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item