«Καραβιές» στέλνει πάλι η Τουρκία, «νερά» στη συμφωνία

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_100556/karabies-stelnei-pali-i-tourkia-nera-sti-sumfwnia_3.w_l.jpg
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο.Παρά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες με τον αριθμό των αφίξεων να ανέρχεται σε 2.600 μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο.

Ενόχληση στην Αθήνα, ποιες κινήσεις σκέφτεται  η κυβέρνηση

 

Ενόχληση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εικόνα ότι η συμφωνία τηρείται ...μονομερώς από την Ελλάδα και στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν την αντίδρασή τους.
'Ηδη την κατάσταση εξέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας Μάαρτεν Φερβέι ο οποίος βρέθηκε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αν δεν αλλάξει η εικόνα να κάνει παρέμβαση ακόμη και στον τούρκο πρωθυπουργό.

Στα νησιά έφτασαν οι 25 τούρκοι αστυνομικοί-σύνδεσμοι - εμπλοκή στη Χίο  

Το Δευτέρα ολοκληρώθηκε η άφιξη των 25 Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα απο χτές μέχρι και σήμερα το πρωί έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι σύνδεσμοι, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.
Ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε στη Χίο όταν διαπιστώθηκε πως ένας από τους έξι τούρκους παρατηρητές, στο πράσινο υπηρεσιακό διαβατήριό του υπήρχε σφραγίδα του ψευδοκράτους. Οι ελληνικές αρχές όπως ήταν φυσικό δεν σφράγισαν το διαβατήριο αλλά ένα λευκό χαρτί, όπως συνηθίζεται και με αυτά των Σκοπιανών.
Σε ότι αφορά στην ανταλλαγή των συνδέσμων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα αναχωρούν από την Αθήνα πέντε Έλληνες, και συγκεκριμένα τρεις που θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο.
Οι Έλληνες σύνδεσμοι είναι αστυνομικοί, καθώς το θέμα των επιστροφών χειρίζεται από ελληνικής πλευράς η Αστυνομία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει όσο και των Τούρκων που ήρθαν στην Έλλάδα, δηλαδή 25.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εκτιμάται ότι η τοποθέτηση των Ελλήνων συνδέσμων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία, ποια λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.
Αυτό θα συζητηθεί την Τετάρτη 23-3-2016, σε συνάντηση που θα γίνει για το επιχειρησιακό σκέλος των επιστροφών, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας.
Μέχρι πριν από λίγο δεν είχε διευκρινιστεί που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση.
Σε ότι αφορά πλέον τις επιστροφές, από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ διευκρινίστηκε ότι από χτες έχουν αρχίσει να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.

Έφυγε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τα νησιά
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου  κατήγγειλε (ΒΗΜΑ FM) ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αποχωρήσει από τα νησιά και τώρα ζητείται από την περιφέρεια να καλύψει το κόστος για τη μεταφορά των προσφύγων με λεωφορεία. , αναχωρεί και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για την μεταφορά τους. Μέχρι τώρα, τα λεωφορεία, τα πλήρωνε η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτή είναι η μόνη συνδρομή, η οποία μας έχει ζητηθεί».

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.
Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη. Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο). Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.
Provided by: .thetoc.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 516690712527570661

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item