Η ΕΛ.ΑΣ και η ομοφυλοφοβία, "Απώτερος στόχος είναι αυτό που υπηρετώ ως Έλληνας αστυνομικός, δηλαδή περισσότερη ειρήνη στην κοινωνία μας..."

Το κείμενο αναρτήθηκε από τον Φωτεινό Παγιαύλα στο facebook.

Σήμερα 17 Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφυλοφοβίας. Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να
θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Με την ευκαιρία της ημέρας συναντήθηκα με την εκδότρια και Πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) κ. Γαλανού Μαρίνα στα γραφεία του σωματείου. Στεκόμενος ανάμεσα στις σημαίες της ΛΟΑΔ και της τρανς κοινότητας και της κ. Προέδρου ανταλλάξαμε δώρα. Μου χάρισε δυο βιβλία για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων κι εγώ το σήμα της ΕΛΑΣ!

Η κ. Γαλανού δηλώνει για τις σχέσεις αστυνομίας και ΛΟΑΔ κοινότητας:
"Έγινε μία καλή αρχή με το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο προς την Ελληνική Αστυνομία, για θέματα εγκλημάτων μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Είχα τη χαρά και τη τιμή να συμμετέχω ως ειδική εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με εξαιρετικούς εκπαιδευτές συναδέλφους σας αστυνομικούς, ενός Ιρλανδού και ενός Ολλανδού που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου LGBT Αστυνομικών (EGPA) και διοργανώθηκε από τη Μονάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (OSCE/ODHIR), και να θέσω το πλαίσιο της αντιμετώπισης των εγκλημάτων μίσους που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εκθέσεις του Δικτύου κατά της Ρατσιστικής Βίας βρίσκονται σε αύξηση στη χώρα μας.

Αυτή η καλή αρχή, θα πρέπει να ενδυναμωθεί, να γίνουν πολλά περισσότερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, και αυτή ήταν κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων, πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της καλύτερης αντιμετώπισης της αστυνομίας προς τους γκέι, λεσβίες, αμφί και τρανς ανθρώπους, του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους και την απόλαυσή τους, αλλά και προς την αποτελεσματικό εντοπισμό, διερεύνηση και απόδοση προς τη δικαιοσύνη των θητών των εγκλημάτων μίσους, όπως ορίζονται από την αντιρατσιστική νομοθεσία, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μία κατά της Ουγγαρίας για μη αποτελεσματική διερεύνηση εγκλήματος μίσους κατά ομάδας ανθρώπων Ρομά, και μία κατά της Ρουμανίας για πλημμελή διερεύνηση εγκλήματος μίσους κατά ομόφυλου ζευγαριού, δίνουν το πλαίσιο νομολογίας αλλά και κατεύθυνσης: η αποτελεσματική διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου κατά κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων που είναι ευάλωτες στα εγκλήματα μίσους, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και δημοκρατικό πρόταγμα.

Σε τούτο πρέπει να ανταποκριθούν αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους τα Γραφεία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας συνεργαζόμενα με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για τη καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που πρέπει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις: να λάβει όλα τα μηνύματα και καλές πρακτικές που έχουν ακολουθήσει άλλες αστυνομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επί παραδείγματι η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ακολουθήσει αποτελεσματικές πρακτικές συνεργαζόμενη με τις LGBTI οργανώσεις και κάνοντας ένα παραπάνω βήμα: έχοντας προσλάβει στις τάξεις της ως εμπειρογνώμονες LBGTI ανθρώπους που προσφέρουν εμπειρία και γνώση, τόσο σε θέματα συμπεριφοράς της αστυνομίας έναντι LGBTI πολιτών, όσο και στην αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, μένει να εργαστούμε όλες και όλοι ώστε η αστυνομία να επιτελεί πλήρως τον προορισμό της: την προστασία όλων των πολιτών, ανάμεσα σ’ αυτούς και των LGBTI πολιτών.".


Οι δικές μου δηλώσεις για τον ΣΥΔ και την ΛΟΑΔ κοινότητα ως αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυν. Υπαλ. Αθηνών στην ΠΟΑΣΥ:
"Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) είναι ελληνική ακτιβιστική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των διαφυλικών και διεμφυλικών ατόμων (διαφυλικά είναι τα άτομα που προσδιορίζουν τον εαυτό τους με διαφορετικό φύλο από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση, ενώ διεμφυλικά είναι τα άτομα που επιθυμούν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση). Το ΣΥΔ αιτείται κυρίως τη νομική αναγνώρηση ταυτότητας φύλου και την άρση κάθε μορφής διάκριση των τρανς ατόμων. ΤΟ ΣΥΔ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του από το 2010 όπου ιδρύθηκε:
- έχει δώσει το παρών στη Βουλή στις συζητήσεις νομοσχεδίων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
- διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες
- έρχεται σε επαφή με μέλη του κοινοβουλίου για την ενημέρωσή τους πάνω σε θέματα διακρίσεων της τρανς κοινότητας
- βοηθάει στη νομική υπεράσπιση των μελών του και κάθε τρανς ατόμου.

Οι νοοτροπίες του Stonewall με την εκατέρωθεν βία και στερεοτυπική αντιμετώπιση μεταξύ αστυνομίας και ΛΟΑΔ+ ατόμων αρχίζει σιγά σιγά να ανήκει στο παρελθόν. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ και οι εκπαιδεύσεις των αστυνομικών από ΛΟΑΔ+ άτομα, όπως η κ. Γαλανού. Ελπίζω αυτή η σύγκλιση να συνεχιστεί και να έχει ως αποτέλεσμα το σπάσιμο των στερεοτύπων μεταξύ των δυο κοινοτήτων και την αμοιβαία αποδοχή και κατανόηση. Απώτερος στόχος είναι αυτό που υπηρετώ ως Έλληνας αστυνομικός, δηλαδή περισσότερη ειρήνη στην κοινωνία μας."


ο Φωτεινός Παγιαύλας
.http://www.bloko.gr

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 1690734560791374500

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item