Ειδικά μισθολόγια: Πόσα χάνουν οι ένστολοι με τη νέα τροπολογία - Πίνακες

Σάλο αντιδράσεων από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά το πάγωμα των προαγωγών - μισθολογικών ωριμάνσεων.Η επιμονή του υπουργού Εθνικής Άμυνας να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ισοδύναμα, φαίνεται δεν ήταν αρκετή να πείσει τους συναδέλφους του να αποσύρουν την τροπολογία. Αν πράγματι υπήρχαν ισοδύναμα 118 εκατομμύρια, τότε δεν θα χρειαζόταν καν να υπάρχει η συγκεκριμένη τροπολογία. 

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυρο­σβεστικού Σώματος κ. Ιωάννης Σταμούλης: "Ιστορική μέρα", είπε. "Για πρώτη φορά νομο­θετήθηκε ευχή, δηλαδή νομοθετήθηκε το “αν” βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο μας, τότε δεν θα ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μας. Τελικά το υπερβατικό και το θείο είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας καθημερινότητας».

Δεδομένου ότι πλέον η τροπολογία είναι νόμος του κράτους καθώς ψηφίστηκε από την Βουλή, ας δούμε πόσο θα χάσουν οι ένστολοι από το ήδη πενιχρό τους εισόδημα.

Ο λοχαγός ε.α. Ηλίας Νατσιούλας, ο οποίος είναι οικονομικός σύμβουλος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας αναλύει τις απώλειες.

Δείτε μέσα από πίνακες και παραδείγματα πότε δικαιούνται οι ένστολοι το επιπλέον ποσοστό χρονοεπιδόματος (ΕΧΥ) και τη νέα μισθολογική προαγωγή. Τι θα χάσουν από 1-1-2017.

Επισημαίνεται ότι το πάγωμα μισθών και χρονοεπίδοματος θα έχει εφαρμογή από 1-1-2017 και έως 31-12-2018. Το πάγωμα θα αποφευχθεί εφόσον βρεθούν ισοδύναμα 118 εκατ και με διαπιστωτική πράξη του Υ.Ο εγγραφούν αυτά τα ποσά στους Π/Υ ετών 2017 και 2018. Αν δεν εκδοθεί αυτή η διαπιστωτική πράξη του Υ.Ο. τότε θα τεθεί σε ισχύ από 1-1-2017 το «πάγωμα» καθώς έχει ψηφιστεί σε διάταξη νόμου. Απ την στιγμή που δεν αποσύρθηκε η τροπολογία όλα είναι ανοιχτά. 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 18 μήνες σύμφωνα με δηλώσεις έχουν εξασφαλιστεί ποσά από κωδικούς για υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και υλοποίηση ακόμη δεν έχει γίνει. 
  
Σύμφωνα με το Νομικό καθεστώς ( Ν. 2838/00, Ν. 2936/01, Ν. 3016/02, Ν.3205/2003, Ν.4093/2012 και Ν.4307/14) βάσει της προέλευσης της κατηγορίας στρατιωτικού προσωπικού και σε συνάρτηση με το φερόμενο διοικητικό βαθμό (στήλη 1η) και τα συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας (στήλη 2η) τα στελέχη των ΕΔ δικαιούνται τον αντίστοιχο μισθολογικό βαθμό (στήλη 3η) και τον βασικό μισθό που αντιστοιχεί σε αυτόν τον μισθολογικό βαθμό (στήλη 4η).Παράδειγμα 1ο . Πίνακας 1.
Αντισυνταγματάρχης με συμπληρωμένα 24 έτη υπηρεσίας λαμβάνει μισθολογικό βαθμό Συνταγματάρχη (1.221€). Με το ‘πάγωμα’’ μέσα στη διετία 2017-2018 μόλις συμπληρώσει τα 25 έτη υπηρεσίας θα δικαιούται μισθολογικό βαθμό 2/3 Ταξιάρχου-Σχη δηλαδή 1.348€. 

Πέραν αυτού θα δικαιούται και επιπλέον ποσό λόγω χρονοεπιδόματος 4% επί του νέου βασικού μισθού (από 48% θα δικαιούται 52%). 

Επιπλέον θα δικαιούται και παραπάνω ποσού λόγω του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που δίνεται συνάρτηση μισθολογικού βαθμού. Συνολικά δηλαδή μόνο από τα 2 πρώτα θα δικαιούται 242€ μεικτά (127€ λόγω B.M και 115€ λόγω ΕΧΥ) που δεν θα λάβει αν ισχύσει το πάγωμα 2017-2018.

Σημείωση:
Αν στον διοικητικό βαθμό δεν φαίνονται τα έτη υπηρεσίας σου ανατρέχεις στον προηγούμενο διοικητικό βαθμό. Για παράδειγμα στον πίνακα 1 αν είσαι Λοχαγός με 13 έτη υπηρεσίας τότε δικαιούσαι τον βασικό μισθό του Λοχαγού τον οποίο είχες λάβει ως Υπολοχαγός όταν είχες συμπληρώσει τα 9 έτη υπηρεσίας. Ως Λοχαγός θα λάβεις νέα μισθολογική προαγωγή με την συμπλήρωση 14 ετών. Τότε θα λάβεις το μισθολογικό βαθμό του Ταγματάρχη.
Παράδειγμα 2ο . Πίνακας 4.
ΕΠΟΠ με συμπληρωμένα 10 έτη υπηρεσίας λαμβάνει μισθολογικό βαθμό Αλχια  (816€). Με το ‘πάγωμα’’ μέσα στη διετία 2017-2018 μόλις συμπληρώσει τα 11 έτη υπηρεσίας θα δικαιούται μισθολογικό βαθμό 2/3 Ανθστου-Αλχια δηλαδή 834€. Πέραν αυτού θα δικαιούται και επιπλέον ποσό λόγω χρονοεπιδόματος 4% επί του νέου βασικού μισθού (από 20% θα δικαιούται 24%). Συνολικά δηλαδή θα δικαιούται 51€ μεικτά (18€ λόγω B.M και 33€ λόγω ΕΧΥ) που δεν θα λάβει αν ισχύσει το πάγωμα 2017-2018.


Πληροφοριακά στοιχεία:
Το επίδομα χρόνου υπηρεσίας χορηγείται ανά διετία. Εκφράζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό και υπολογίζεται επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Το ποσοστό αυξάνεται 4% κάθε διετία με έτος έναρξης το 1ο (4%) και τελευταίο έτος αναπροσαρμογής το 29ο (60%).
Για να λάβετε το επιπλέον ποσοστό ΕΧΥ, απαιτείται η συμπλήρωση των ετών που φαίνονται στην ΣΤΗΛΗ 1η του πίνακα 5. Δηλαδή αν κάποιος βλέποντας το φακελάκι μισθοδοσίας σήμερα έχει Ε.Χ.Υ 28% και 14 έτη υπηρεσίας δικαιούται να λάβει νέο ποσοστό ΕΧΥ 32% από την ημερομηνία που συμπληρώνει τα 15 έτη υπηρεσίας.

Τρόπος υπολογισμού ΕΧΥ
Το δικαιούμενο ποσό  ΕΧΥ υπολογίζεται από τον τύπο ΠΟΣΟΣΤΟ (Στήλη 2η) του πίνακα 5 ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ του δικαιούμενου μισθολογικού βαθμού της στήλης 4η των πινάκων 1 έως 4 (ανάλογα την κατηγορία προέλευσης). 

Σημείωση: 
Ορισμένες κατηγορίες θα δικαιούνται και παραπάνω ποσό λόγω του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που δίνεται και αυτό συνάρτηση μισθολογικού βαθμού. Η πρόσθετη απώλεια από αυτό το επίδομα μπορεί να ανέλθει έως 113€. 


Iωάννα Ηλιάδη - onalert.gr

Related

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 5140088643009520695

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item