Ενέσεις «ηθικού» από τον Τσίπρα στους βουλευτές του

deite-live-tin-omilia-tou-a-tsipra-stin-ko-tou-surizaΤις ιστορικές τους ευθύνες για να βγάλουν την χώρα από την κρίση επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του λίγο πριν ψηφίσουν το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Με...ροζ χρώματα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει στην ελληνική κοινωνία το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα ψηφιστούν  - εκτός απροόπτου το βράδυ της Κυριακής- και τους υπενθύμισε τις ιστορικές τους ευθύνες να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
«Είναι ιστορική η ευθύνη μας. Μοναδική ελπίδα για τη χώρα να πάρει οριστικό διαζύγιο από το χρεοκοπημένο πολιτικό της παρελθόν. Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη θα τη δώσουμε με όλο το παλαιό πολιτικό σύστημα απέναντι. Και θα την κερδίσουμε. Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων ΜΜΕ, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά και ισχυρά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Εμας οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Συμπαγείς σαν μια γροθιά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές και ρήξεις για να θυμίζει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.  

Επίθεση στον Μητσοτάκη εύσημα στον...Μεϊμαράκη  

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε την σφοδρότερη ίσως επίθεση από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι «άγεται και φέρεται από τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής» ότι «έχει γίνει φερέφωνο της διαπλοκής και των μιντιακού κατεστημένου» και πως ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού χαρακτήρισε «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα την «επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και...εξήρε τη διαφοροποίηση όπως είπε κάποιων στελεχών της .Εννοώντας σαφώς τον Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίο δεν είχε κρύψει ότι επιθυμούσε στην ηγεσία της Ν.Δ.
Εξαπέλυσε εξίσου βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του λέγοντας ότι έχουν γίνει το «δεκανίκι του Μητσοτάκη» και ουραγός του Λεβέντη αφού προτείνει διαρκώς οικουμενική κυβέρνηση.    
Από την ομιλία του αυτή τη φορά έλειπε κάθε αναφορά ή έστω και αιχμή για τους πιστωτές και ειδικότερα το ΔΝΤ όπως έκανε σχεδόν σε κάθε αντίστοιχη συνεδρίαση.

Είμαστε στην τελική ευθεία για κλείσιμο της αξιολόγησης 

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση είπε ότι είμαστε στην τελική ευθεία
«Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας του καλοκαιριού. Τους τελευταίους μήνες η διαπραγματευτική ομάδα δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια δύσκολη μάχη σε πολιτική και τεχνικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
-Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο άμεσα της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού. Δώσαμε και δίνουμε μια δύσκολη μάχη. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση. Στόχος μας ήταν και είναι να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεσμεύσεις που αναλάβαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
-Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά και να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευθήκαμε να προστατεύσουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την α' κατοικία. Βάλαμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας έναντι των ομαδικών απολύσεων.
-Θέλω να θυμίσω τη στάση όσων χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα. Η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό, στο μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών. Έλεγαν τότε θα οδηγηθούμε σε περικοπές συντάξεων που θα ισοδυναμούσε με μία σύνταξη ανά έτος.
-Εμείς γνωρίζαμε από τότε ότι η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους τότε να αποδυναμώσουν τότε τα διαπραγματευτικά μας όπλα βρήκαν προσχήματα για να αποφύγουν συναίνεση σε μια εθνική κόκκινη γραμμή που δεν ήταν άλλη από το να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
-Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που επί μία 5ετία διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Που είχαν μια και μόνο απάντηση, την οριζόντια περικοπή συντάξεων. Αυτή ήταν η προσφορά τους.
-Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθειά μας να κάνουμε τομές. Μια τέτοια τομή συνιστά η προσπάθειά μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από την πλειοψηφία των συνταξιούχων, χωρίς να θιγούν στην πλειονότητά τους οι επικουρικές.
-Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος είτε υπήρχε είτε όχι συμφωνία. Φέραμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Αποκαθιστούμε χρόνιες στρεβλώσεις και διαχρονικές αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων και λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες.
-Επιτυγχάνουμε την καταπολέμηση των φτώχιας των ηλικιωμένων αφού έχουμε την εθνική σύνταξη και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης. Για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες.
-Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ώρες ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό. Δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς όσο αυτή που έρχεται αύριο. Καταθέσαμε την πρόταση μας στις αρχές τους έτους. Επί πέντε ολόκληρους μήνες συζητάμε. Και είχαμε το χρόνο να κάνουμε διεξοδικό διάλογο με όλους τους φορούς και να προχωρήσουμε σε σημαντικές βελτιώσεις. Σεβαστήκαμε τις κινητοποιήσεις, ακούσαμε τα αιτήματά τους. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του εκπροσώπους των αγροτών.
-Με τον αγροτικό κόσμο θα συνεργαστούμε για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα.Τότε είχε δώσει μια δέσμευση στους αγρότες. Ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού θα είναι ευνοϊκός. Και η δέσμευση αυτή έγινε πράξη. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η σύνταξη του αγρότη θα πήγαινε στο μηδές. Στον αντίποδα με την πρόταση που θα ψηφίσουμε εξασφαλίζουμε την εθνική σύνταξη συν το ανταποδοτικό μέρος.
-Επίσης είχαμε ιδιαίτερη έγνοια την προστασία των νέων, των ανεργων και των επισφαλώς εργαζομένων. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, που αμφισβητείται σήμερα επειδή όσοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια το έριξαν έξω από τις ράγες, και ταυτόχρονα η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας.
-Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα είναι για όλους ευνοϊκή. Για ορισμένους θα υπάρξει επιβάρυνση. Για εκείνους που μπορούν, τα υψηλότερα εισοδήματα. Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει και βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφερναν νόμους που υπονόμευαν τόσο τη βιωσιμότητα όσο και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Το ασφαλιστικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού με δική τους ευθύνη.
-Τι προτείνει η ΝΔ; Τι θα γινόταν αν οι προτάσεις της ΝΔ γίνονταν πράξη. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης. Ποιος θα ευνοούνταν από την εφαρμογή αυτής της ρήτρας ή από τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης. Η ΝΔ έχει επιλέξει στρατόπεδο. Του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του οικονομικού πολέμου όλων εναντίον όλων. Αυτή η συνταγή οδήγησε τις κοινωνίες στην Ευρώπη σε κατάσταση σήμερα δραματική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται και στην Ευρώπη μετατοπίσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν άλματα.
-Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.
-Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά». Ποιο success story θα γραφόταν όταν οι στόχοι της συμφωνίας του κ. Σαμαρά ήταν για πλεονάσματα 4,5%. Πρόκειται για στόχους που δεν θα τους έπιανε ποτέ ο κ. Σαμαράς. Ας αφήσουμε τα παραθύμια. Χωρίς τη διαπραγμάτευση και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ από την κρίση.
-Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό.
-Μύθος Τέταρτος: H NΔ ισχυριζόταν ότι η διαπραγμάτευση θα έφερνε ύφεση 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο.
-Η ΝΔ για να στήσει το αφήγημα της καταστροφής έφτιαξε μύθους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε μια αξιωματική αντιπιολίτευση που είναι σε τόσο μεγάλη σύγχυση ώστε στο τέλος της ημέρας να ταυτίζεται με τους δανειστές σε βάρος της χώρας.
-Πολιτικό και θεσμικό ατόπημα η επίθεση της ηγεσίας  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί πιστά τα πεπραγμένα Σαμαρα. Είχε μια ευκαιρία να κρατήσει μια στάση διαφορετική αλλά την έχασε. Μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου. Η ηγεσία της ΝΔ άγεται και φέρεται από τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής.
-Ιστορική η ευθύνη μας. Μοναδική ελπίδα για τη χώρα να πάρει οριστικό διαζύγιο από το χρεοκοπημένο πολιτικό της παρελθόν. Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη θα τη δώσουμε με όλο το παλαιό πολιτικό σύστημα απέναντι. Και θα την κερδίσουμε. Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων ΜΜΕ, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά και ισχυρά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Εμας οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Συμπαγείς σαν μια γροθιά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές και ρήξεις για να θυμίζει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα.

thetoc

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 3986395837728132202

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item