Καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα οι «8» Τούρκοι στρατιωτικοί


Ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα κρίθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης. Στους οκτώ στρατιωτικούς, που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να αποφύγουν τη σύλληψη μετά το πραξικόπημα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ένα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.
Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.
Υπενθυμίζεται πως οι οκτώ Τούρκοι επέβαιναν σε ελικόπτερο, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ζητώντας άδεια για αναγκαστική προσγείωση. Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Αλεξανδρούπολης» οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Άμεσα η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους με την Αθήνα να επισημαίνει πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Στις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, οι οκτώ στρατιωτικοί αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος και τις εντολές που είχαν πάρει από τους ανωτέρους τους, υποστηρίζοντας πως αυτές ήταν για τη μεταφορά τραυματιών. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που ισχυρίστηκαν πως αν έμεναν στην Τουρκία θα ήταν σήμερα νεκροί, ανέφεραν πως αρχικά πρόθεσή τους ήταν να μεταβούν στη Ρουμανία και μετά στη Βουλγαρία, αλλά τελικά αποφάσισαν να προσγειωθούν στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα καύσιμα στο ελικόπτερο.
Όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, οι οκτώ συλληφθέντες πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μόλις το ελικόπτερο σηκώθηκε από την Τουρκία και πριν από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, εκτός από το μαύρο κουτί και τα όπλα, ξεφορτώθηκαν τα στρατιωτικά δεδομένα των πτήσεων, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει - συντεταγμένες, συνομιλίες τους, χάρτες και τις τελευταίες διαδρομές τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αναζήτησε -χωρίς αποτέλεσμα- και το τουρκικό πλήρωμα το οποίο έφτασε στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος προκειμένου να παραλάβει και να επιστρέψει το ελικόπτερο στην Τουρκία.
Τι υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου
Τα οκτώ στελέχη του τουρκικού στρατού, που όπως είπαν αποτελούν τα πληρώματα συνολικά τριών ελικοπτέρων,  υποστήριξαν πως κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον αξιωματικό υπηρεσίας, το βράδυ της Παρασκευής, να μεταβούν στην μονάδα τους, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, χωρίς να τους γίνει γνωστός ο λόγος του τραυματισμού τους.
Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, ανέφεραν, πως τη στιγμή του τηλεφωνήματος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Από τα τρία ελικόπτερα μόνο το ένα είχε τη δυνατότητα, εξαιτίας των ταραχών που ήταν σε εξέλιξη, να πραγματοποιήσει μία αερομεταφορά τραυματιών.
Όπως είπαν, τα άλλα δύο ελικόπτερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δέχθηκαν πυροβολισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν τους επιτίθεντο πολίτες ή αστυνομικοί. Οι επιθέσεις που δέχθηκαν τα δύο ελικόπτερα ισχυρίστηκαν πως ήταν και ο λόγος που επιβιβάστηκαν και τα τρία πληρώματα σε κοινό αεροσκάφος, σε αυτό με το οποίο τελικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Εξήγησαν ότι τα ελικόπτερά τους δεν είναι πολεμικά, δεν φέρουν αμυντικό ή επιθετικό οπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και τραυματιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Υποστήριξαν ότι μετά τις επιθέσεις και με οδηγία του αξιωματικού υπηρεσίας, με τον οποίο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μόνο μία φορά και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι ασφαλής η επιστροφή στη μονάδα τους, μετέβησαν σε στρατιωτική μονάδα πλησίον της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα τα ασθενοφόρα που θα παραλάμβαναν τους τραυματίες, ενώ στην ίδια μονάδα λειτουργεί και στρατιωτικό νοσοκομείο.
Παρέμειναν σε κτήριο της συγκεκριμένης στρατιωτικής εγκατάστασης έως τις 4 με 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με ανωτέρους τους. Εγκατέλειψαν τo συγκεκριμένο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το κτίριο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε πυροβολισμούς. Με ένα ελικόπτερο οι οκτώ άνδρες κατέφυγαν σε ασφαλή τοποθεσία και συγκεκριμένα δασική έκταση προαστιακά της Κωνσταντινούπολης, όπου μπόρεσαν μέσω ίντερνετ να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα. Παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονταν το πρωί του Σαββάτου και μετά τις συλλήψεις και την κακοποίηση αδιακρίτως, ανθρώπων που είτε είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα είτε όχι, φοβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν από κοινού να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, το μοναδικό που δεν είχε βληθεί και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, όπως κι έγινε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά τον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή (τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία).
«Δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα»
«Σήμερα στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως οι οκτώ κατηγορούμενοι ήταν άνθρωποι του καθήκοντος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στελέχη του τουρκικού στρατού και συγκεκριμένα υπηρετούσαν σε μονάδα ελικοπτέρων του στρατού ξηράς, όχι πολεμικό λοιπόν το ελικόπτερό τους. Δεν έφερε οπλισμό το ελικόπτερο αυτό, αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα, εκτελούσαν διαταγές, εβλήθησαν και τα τρία ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που είχαν ξεκινήσει, με το στρατό, τους πραξικοπηματίες, την τουρκική αστυνομία και τους πολίτες….Αναγνωρίστηκε ότι όλα αυτά τα έκαναν από ανάγκη και όχι με δόλο» δήλωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων, Μένια Πολυχρόνη.

tvxs.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 9129034808163315109

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item