Πώς θα υπολογίζεται η προσωρινή σύνταξη – Εγκύκλιος ΙΚΑΜετά την δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού Ν. 4387/2016, το ΙΚΑ με Εγκύκλιό του διευκρινίζει τον τρόπο υποβολή της αίτησης και τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης και συγκεκριμένα ότι αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θεσπίζεται με το νόμο αυτό και δεν θα ισχύσει για αιτήσεις συνταξιοδότησης, που θα κριθούν με τις προϊσχύουσες του Ν. 4387/2016 διατάξεις.

Η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης ισχύει για όλες τις κατηγορίες κύριας σύνταξης:
λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και το ποσό κυμαίνεται από 384,00 € έως 768,00 €.

Η απόφαση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους δικαιούχους εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και της κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Ο ασφαλισμένος –και είναι σημαντικό αυτό- δεν δικαιούται προσωρινή σύνταξη εάν κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης δεν έχει διακόψει την εργασία του. Άλλωστε από την ημερομηνία αυτή αρχίζει να μετράει η δίμηνη προθεσμία για τη χορήγησή της.
Με την Εγκύκλιο, εξάλλου, διευκρινίζεται και ο τρόπος υπολογισμού σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης και μάλιστα εάν ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης δεν επαρκεί, λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης του ασφαλισμένου, θα λαμβάνεται υπόψη και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης που εμπίπτει στην περίοδο αυτή (12μηνο).
Στην περίπτωση αυτή η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μετά τη γνωστοποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών (εάν πρόκειται για μισθωτό) ή του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ) από τον συμμετέχοντα φορέα.
Γίνεται, επίσης, αναφορά, πως χορηγείται η σύνταξη αυτή σε περίπτωση οφειλής.
Το ΙΚΑ καταλήγοντας τονίζει ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης αποτελεί προσωρινό μέτρο οικονομικής υποστήριξης των υποψήφιων συνταξιούχων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αιτία καθυστέρησης στην απονομή της οριστικής σύνταξης.
Δείτε ολόκληρη την πολυσέλιδη εγκύκλιο ΕΔΩ

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5646765537157531386

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item