Οι προτάσεις Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση


O τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και το (διαχρονικά… εκκρεμές) θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας παραμένουν τα δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στην πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο προαύλιο της Βουλής – μια πρόταση, την οποία η κυβέρνηση προσδιορίζει ως πρόσκληση και αφετηρία του εθνικού διαλόγου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυουργός στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για « ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση».
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας: «Γι’ αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».
Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας
Η φιλοσοφία, η στόχευση και οι βασικές προτάσεις που θα θέσει ο πρωθυπουργός σ’ αυτόν τον - «πολιτικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – διάλογο, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός άξονας που συμφωνήθηκε είναι πως το νέο Σύνταγμα δεν θα το διαμορφώσει μια «τεχνοκρατική και πολιτική ελίτ» αλλά η ίδια η κοινωνία, γεγονός που παραπέμπει στην ειλημμένη απόφαση για θεσμοθέτηση προβλέψεων που θα ενισχύουν την άμεση δημοκρατία όπως τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική λογοδοσία.
Ωστόσο, ο βαθμός αυτής της άμεσης δημοκρατίας παραμένει ανοιχτό ερώτημα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό, την οποία έχει δείξει να προκρίνει ο πρωθυπουργός, δεν είχε «κλειδώσει» έως χθες το βράδυ, καθώς είναι ζήτημα που συναντά την δεδηλωμένη αντίθεση όχι μόνον της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Την πλέον καθαρή και ηχηρή αντίρρηση εξακολουθεί να εκφράζει η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις και κορυφαίων στελεχών όπως του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης και των υπουργών Παιδείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη.
Στο τραπέζι βρίσκεται πάντοτε και το σενάριο που προβλέπει προσφυγή στις κάλπες μόνον εάν δεν καταφέρει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και ο βαθμός ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου.
Καθαρότερο στίγμα αναμένεται να δώσει απόψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να σημειώνουν πως όλες οι προτάσεις θα είναι ανοιχτές σε διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.
Η σχέση Κράτους - Εκκλησίας
Ο διάλογος αυτός , άλλωστε, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν δρομολογηθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη Βουλή και, μέσα στα θερμά ζητήματα που θα περιλάβει, θα βρίσκεται και εκείνο των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.
Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν αποκλείει να τεθεί σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, ενώ στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην ανοίξουν περιττά κοινωνικά μέτωπα.
Οι προτάσεις
Πέραν της προεδρικής εκλογής και των σχέσεων με την Εκκλησία, πάντως, οι πληροφορίες φέρουν ως «κλειδωμένες» εντός των προτάσεων που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός τις εξής:
  • Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)
  • Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).
  • Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.
  • Θεσμική κατοχύρωση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ενίσχυση της Βουλής σε έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, άρση ασυλίας όρια στην κοινοβουλευτική  θητεία.
  • Αλλαγές στον τρόπο  χρηματοδότησης των κομμάτων.
tvxs.gr/

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 348230546555532500

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item