Αλλαγές στο Σύνταγμα και συμβουλευτικό δημοψήφισμα ανακοινώνει ο Τσίπρας

allages-sto-suntagma-kai-sumbouleutiko-dimopsifisma-anakoinwnei-o-tsiprasΟ Τσίπρας ανακοινώνει το πλαίσιο συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση με το βλέμμα στο …δημοψήφισμα.
Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα είναι το τρίπτυχο «συνθημάτων» που αναγράφονται πίσω από το πόντιουμ απ' όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στον αύλιο χώρο της Βουλής την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος.
Στην εκδήλωση που έχουν κληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρωθυπουργός ζητεί  ευρεία συνεννόηση για τις αλλαγές στον Συνταγματικό χάρτη.
Από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρών είναι μόνον ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.  

Τρεις άξονες παρεμβάσεων 

Ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αποδείξει την πίστη της κυβέρνησης στους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και στα δημοψηφίσματα, έχει έτοιμη πρόταση για την διοργάνωση συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την Συνταγματική αναθεώρηση όπου θα ζητηθεί από τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για πέντε σημαντικά θεσμικά ζητήματα που αφορούν: την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την ίδρυση ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τρεις άξονες παρεμβάσεων στο Σύνταγμα: αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενίσχυση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και κοινωνικά δικαιώματα.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Μέγαρο Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος στον τομέα του πολιτικού συστήματος αφορούν :
·    Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
·    την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού μηχανισμού της εκτελεστικής εξουσίας. 
·    Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και δυνατότητα επιβολής του μέσα από πρωτοβουλίες ικανού αριθμού πολιτών.
·    την θέσπιση ανώτατου ορίου κοινοβουλευτικής θητείας.

Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις

Στο πλαίσιο των αλλαγών του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνονται προτάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής η εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από πρόταση μομφής, το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος του 1986 και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό μόνο στην περίπτωση που ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, για το οποίο εξετάζεται πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς να δημιουργήσει αναταραχές και αντιδράσεις. Για την ενότητα της ενίσχυσης της Δημοκρατίας, οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης έχουν καταθέσει προτάσεις στον Πρωθυπουργό για την ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες, την ενίσχυση των δημοψηφισμάτων που θα μπορούν να γίνουν με πρωτοβουλία των πολιτών, την θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων και την νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών.
Τέλος γίνεται μία προσπάθεια να περιληφθούν στη Συνταγματική αναθεώρηση τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών (για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση) καθώς και η ισοτιμία της ψήφου.
Ως επιστέγασμα αυτού του διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ο οποίος θα κρατήσει σχεδόν ένα έτος, θα έρθει πιθανότατα ένα δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, για το οποίο προϊδέασε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, το οποίο θα έχει πολλαπλά ερωτήματα.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό μόνο εάν...

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει έναν ελιγμό προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από την ομάδα των 53.
Προάγγελος της αλλαγής στην αρχική θέση του κόμματος εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος μιλώντας στον Σκάι είπε ότι ο ίδιος θα προτείνει δημοψήφισμα μεταξύ των υποψηφίων μόνο εάν δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες της Βουλής. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκα η συμβιβαστική λύση την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στο προαύλιο της Βουλής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την απορία τους για την κυβερνητική πρόταση καθώς αναρωτιούνται πως θα πείσει για τις προθέσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξώθησε την χώρα σε εκλογές όταν αρνήθηκε να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014.

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7320069966591642429

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item