Η Αστυνομία του "ήμουν και εγω εκεί" και το καλοκαίρι εκείνο

Αναδημοσίευση

Αποτελεί κανόνα σε περίοδο αδειών, Υπηρεσίες επιπέδου  Α.Τ. και Τ.Α. να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κωλύματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και συγκεκριμένα στο
εργασιακό καθεστώς του προσωπικού που Υπηρετεί σε αυτά, με πρόσφατο παράδειγμα το Τμήμα Ασφαλείας της Πολίχνης.

Αναζητώντας τα αίτια, καταρχήν θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες δημοσιεύσεις/ αναφορές για προβλήματα ωραρίων εργασίας προσωπικού, αναφέρονται αποκλειστικά και κατά κανόνα για τα Α.Τ. και τα Τ.Α. και αυτό γιατί:

-εκεί το προσωπικό σπανίως καλύπτει τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις
-υπάρχουν ανελαστικές υπηρεσίες όπως αυτές του Αξ.Υπ., του γραφείου ταυτοτήτων, σκοπιές κτλπ.
-τακτικά αλλά και έκτακτα μέτρα τάξης/ασφάλειας/ τροχαίας επιβαρύνουνπρωτίστως αυτές τις Υπηρεσίες.
-συνήθως αποσπάσεις εκτός νομού (π.χ. για ενίσχυση αστυνομικώνυπηρεσιών σε νησιά , σε κέντρα κτλπ) αιτείται προσωπικό από τα Α.Τ.και Τ.Α., για να ξεφύγει από τον καθημερινό υπηρεσιακό φόρτο και  για να μη μείνει πίσω για να βγάλει τις υπηρεσίες του καλοκαιριού, τα διπλά και τριπλά νυχτερινά, χωρίς ρεπό, γιατί στο νησί θα ναι καλύτερο το καλοκαίρι και θα επιστρέψει μετά που θα έχουν γυρίσει όλοι, γιατί ούτως ή άλλως στα τμήματα σε παρακαλάν να γυρίσεις.

Ασφαλώς και προσωπικό σε κεντρικές Υπηρεσίες μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις, εκεί όμως η Υπηρεσία προσαρμόζεται πιο εύκολα στις ανάγκες του  και σίγουρα κανείς δε θέλει να ¨προκαλέσει¨ ζητώντας απόσπαση σε νησί.

Έτσι η Διοίκηση ενός Τμήματος, καλείται να γίνει μάντης και προγραμματίζοντας από την άνοιξη τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού να προβλέψει ποιός θα κάνει αίτηση για να φύγει σε νησί,
ποια μέτρα εν μέσω καλοκαιριού θα επιβαρύνουν με επιπρόσθετες υπηρεσίες το προσωπικό, ποιοί συνάδερφοι θα τραυματιστούν, θα νοσήσουν θα μετακινηθούν εκτάκτως λίγο πριν την έναρξη των αδειών.

Επιχειρώντας λοιπόν να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις απαιτήσεις των προϊστάμενων Υπηρεσιών και στις ανάγκες του προσωπικού, παίρνει ρίσκα, κλείνοντας στην ουσία γραφεία και σκοπιές Τμημάτων, χάνοντας μαζί με το προσωπικό και αυτήν τον ύπνο της.

Και επειδή σε έκτακτες και μη καλοκαιρινές καταστάσεις, είτε λέγονται «NO BORDERS» του 2016 είτε “CAPITAL CONTROLS” του 2015, η αστυνομία πάντα θα φοράει ένα μπλουζάκι που θα γράφει «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ….2015, 2016, 2017…. ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ» θα πρέπει πλέον να υπάρξει ένα συλλογικό σύστημα Διοικητικής Υποστήριξης σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα προλαμβάνει ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά κατά την διάρκεια αδειών υποχρεώνοντας τις Διοικήσεις να αναφέρουν χωρίς ενδοιασμούς την επικρατούσα κατάσταση, τις απουσίες και τις ανάγκες σε προσωπικό. Να ελέγχει αλλά και να στηρίζει.

Και επειδή σαφέστατα αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό θα πρέπει έστω και τώρα ακόμη αξιωματικοί Δ-νσεων να επισκεφτούν Τμήματα και να αποτυπώσουν εγγράφως και χωρίς δισταγμούς την επικρατούσα κατάσταση, προτείνοντας και λύσεις καθόσον αυτοί είναι που έχουν και την πιο
σφαιρική εικόνα.

Ως ΝΕΣΠΑΑ επιχειρούμε πάντα να δούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και χρησιμοποιώντας τόσο τις εμπειρίες από τον καθημερινό βίο μελών μας και μη, δίνοντας κάποιες απλές, ρεαλιστικές λύσεις.


nespaa.blogspot.gr-bloko.gr

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 5332422176665450517

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item