Μουζάλας μετά την συνάντηση με Τσίπρα: Ψυχραιμία, δεν αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές-Μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών

http://i2.wp.com/www.presspublica.gr/wp-content/uploads/2016/08/2407922.jpg?resize=1068%2C711ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εκκληση για ψυχραιμία έκανε αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρωθυουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές από τη Τουρκία.
Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει πρόβλημα εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά(Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο), και εξήγγειλε μέτρα αποσυμφόρησης, όπως η μεταφορά των «κακοποιών στοιχείων» σε ειδικά κέντρα κράτησης στην Αθήνα καθώς και όσων προσφύγων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα:
Ο Αναπληρωτής Υπνουργός κ. Ι. Μουζάλας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό:
«Είχαμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου τον ενημέρωσα για τα καινούρια ζητήματα στο Προσφυγικό. Ήτανε μία συνάντηση επειδή ο Πρωθυπουργός ήταν εδώ, στα πλαίσια των τακτικών μας συναντήσεων. Επομένως δεν ήταν αυτή η φοβερή, μυστική σύσκεψη, που τόσο καιρό αναφέρουν οι εφημερίδες και τα κανάλια. Ας δούμε όμως την ουσία των προβλημάτων.
Το πρώτο είναι ότι σε αντίθεση με αυτά που γράφονται συνέχεια, επιβεβαιώνουμε ότι οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατηθεί η συμφωνία. Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές είχαμε μόνο 165. Άρα για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται.
Αυτό το οποίο μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, ισχύει. Για αυτό παλεύουμε, για αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν με 100 την ημέρα μας πιάνει τέτοιος πανικός, σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρ ότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή τη συμφωνία. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και δεν εννοώ μόνο σαν κυβέρνηση. Εννοώ και σαν Έλληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος, καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5000- 8000 άνθρωποι την ημέρα.
Παρακαλώ πολύ για ψυχραιμία και ηρεμία.
Επαναλαμβάνω και λέω: είναι ψευδή η αύξηση ροών από την Τουρκία. Εάν χθες ήταν 90 και σήμερα 100, μπορεί κανείς να μιλήσει για μία αύξηση 10%, αλλά θα πει ψέματα με έναν άλλον τρόπο.
Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία, είναι ότι έχει δημιουργήσει μία συμφόρηση στα νησιά. Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών και δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των κατοίκων των νησιών.
Τέτοια φαινόμενα έχουν μία ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.
Έχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να παίρνουμε μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά και τα μέτρα αυτά είναι:
Η μεταφορά στην Αθήνα, σε προ-αναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή που σπάνε, καίνε, καταστρέφουν τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με την συμπεριφορά τους.
Αυτό θα είναι μία ανακούφιση και θα είναι επίσης και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Το δεύτερο είναι ότι στα νησιά υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και προσφύγων, και αυτοί δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία. Αυτοί θα μεταφερθούν σε καινούρια camp που φτιάχνουμε στην ενδοχώρα. Αυτό αυτόματα θα φέρει μία ανακούφιση στα νησιά.
Πήρε εντολή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη-και με την ευαισθησία που έχει πάντα δεν αμφιβάλλω ότι θα το κάνει-να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά αυτά και να στείλει και το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και άλλα τέτοια πράγματα όταν φιλοξενούνται στα νησιά, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.
Και το τελευταίο είναι ότι οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφύγων συνεχίζουν να λειτουργούν. Οργανώνουμε μετά τον 15Αύγουστο να αυξήσουμε τη λειτουργικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας να έχουμε πλέον μία ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία.
Επομένως, έκκληση στα νησιά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία δυσκολία, προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή ροή επιστροφών και τα νησιά θα αποσυμφορηθούν από τις ροές προς την Τουρκία.
Όπως σας είπα προηγουμένως εμείς έχουμε μία συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ότι πιέζουμε και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και η Τουρκία να υλοποιήσει τις δικές της. Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας.
Εάν δεν είχαμε τη συμφωνία, τις 150 μέρες που υπάρχει η συμφωνία, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ο σκοπός είναι, να πιέζουμε- και δεν το λέω αυτό εχθρικά, το λέω φιλικά- συμμαχικά- και την Ευρώπη και την Τουρκία. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που έχει».
 presspublica.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8526220440598971843

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item