Ακριβέ μου ΕΝΦΙΑ: Ποιοί, πόσο και πως θα τον πληρώσουν

akribe-mou-enfia-poioi-poso-kai-pws-tha-ton-plirwsoun
H εφορία χτύπησε για μια ακόμη φορά... μεσάνυχτα. Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, οι δόσεις.
H εφορία χτύπησε για μια ακόμη φορά... μεσάνυχτα. Από τις 12 τη νύχτα της Κυριακής, ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο μια διαδικασία η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών, επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 02:30 τα ξημερώματα. Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών που θα φέρουν βάρη περίπου 3,25 δις. ευρώ σε 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, από 2 έως και πολλές χιλιάδες ευρώ.
Για τους 6.399.632 ιδιοκτήτες ακινήτων, ο χρόνος για την καταβολή της 1ης δόσης μετράει ήδη αντίστροφα ενώ η αποπληρωμή, θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Το εκκαθαριστικό, αναγράφει αναλυτικά, τις προθεσμίες, πληρωμής των δόσεων που είναι οι εξής:
  •  30/09 για την πρώτη δόση
  •   31/10 για τη δεύτερη δόση
  •   30/11 για την τρίτη δόση
  •   30/12 για την 4η δόση
  •   31/01/2017  για την 5η δόση
Όπως έχει επισημανθεί, τα εκκαθαριστικά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών –κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.
Στους 2.558.227 φορολογούμενους που θα παραλάβουν το ίδιο εκκαθαριστικό με πέρυσι –και οι οποίοι στο σύνολό τους δεν είχαν καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2015- ανήκουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δύο κατηγορίες φορολογουμένων. Πρώτον, αυτοί που θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Η εφορία στέλνει ειδοποιητήρια σε όλους και γι’ αυτό το σύνολο ανέρχεται στα 7.334.936. Τα μηδενικά εκκαθαριστικά –και αυτά που βεβαιώνουν φόρο έως... ένα ευρώ ο οποίος και δεν αναζητείται- ανέρχονται στα 935.304. Δεύτερον, αυτοί που παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από τον περασμένο Μάιο, δεν είχαν κανένα αντίκρισμα όσον αφορά στο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Για τους ιδιοκτήτες 5,6 εκατομμυρίων ακινήτων, η μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν επέφερε καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ. Για τους ιδιοκτήτες 1,25 εκατ. ευρώ ιδιοκτητών, δεν υπήρξε κάν μεταβολή στην αντικειμενική αξία (σ.σ στις πολύ φθηνές και στις πολύ ακριβές περιοχές, δεν υπήρξε μεταβολή βάσει της απόφασης του περασμένου Ιανουαρίου). Έτσι, σε σύνολο 6,85 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών επί συνόλου 15,5 εκατ. ιδιοκτησιών, δεν υπήρξε καμία απολύτως μεταβολή. Πρόκειται για το 45% του συνόλου των ιδιοκτησιών της χώρας.
Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Κατατάσσονται και πάλι σε δύο κατηγορίες. Πρώτον αυτούς που μπορεί να έχουν μικρές περιουσίες στην ιδιοκτησία τους –κάτω των 200.000 ευρώ- αλλά εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός αντικειμενικού συστήματος. Τα οικόπεδα θα εξακολουθήσουν να εντάσσονται σε 25 φορολογικές ζώνες και ο φόρος θα κυμαίνεται φέτος από 0,0037 έως 11,25 ευρώ  ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το οικόπεδο. Ο φόρος θα είναι αυξημένος από 7,5% έως και κατά 25% σε σχέση με πέρυσι οπότε ένα τετραγωνικό φορολογούνταν με συντελεστή από 0,003 έως 9 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία –στην οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες οικοπέδων οπότε είναι διπλή η ζημιά- ανήκουν οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Κάποιοι εξ’ αυτών, θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε συμπληρωματικό φόρο και κάποιοι άλλοι θα φορολογηθούν με πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν και οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα δουν τον φόρο να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 1650 ευρώ. Ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 500.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 925 ευρώ έναντι 300 πέρυσι ενώ ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 1.000.000 ευρώ θα πληρώσει 1675 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 5.275 ευρώ αντί για 3.600 ευρώ πέρυσι. Το μόνο που «σώζει» σε ένα βαθμό όσους υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο είναι η μείωση των τιμών ζώνης. Στην πράξη θα φανεί ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν με μεγαλύτερους συντελεστές αλλά επί μικρότερης αξίας. Στον συμπληρωματικό φόρο, θα υπαχθούν φέτος 450.153 άτομα έναντι 298.798 πέρυσι. Επίσης, 49.386 επιχειρήσεις, έναντι 39.154 ευρώ πέρυσι. Ειδικά στις επιχειρήσεις, η ζημιά θα είναι μεγάλη καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φόρο ακόμη και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα (με συντελεστή 0,1%) ενώ ο συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου για τα προς αξιοποίηση ακίνητα έφτασε στο 0,55% από 0,5% πέρυσι.
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα
Λιγότερο ΕΝΦΙΑ, πέραν των αυτονόητων περιπτώσεων ατόμων που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2015, θα πληρώσουν όσοι έχουν κτίσμα σε περιοχή όπου η μείωση της τιμής ζώνης, έφερε και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες του 55% των ιδιοκτησιών, περίπου 8,7 εκατομμύρια ιδιοκτησίες. Ο φόρος ανά ιδιοκτησία μπορεί να φτάσει να είναι μειωμένος ακόμη και κατά 25%. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων, μπορεί να εμπίπτουν και σε άλλες κατηγορίες που επιφέρουν αύξηση ΕΝΦΙΑ. Έτσι,ο τελικός αριθμός αυτών που θα πρέπει να περιμένουν κάποιο όφελος, ανέρχεται στα 2.478.671 άτομα.

 thetoc.gr

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6235780748163001665

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item