Μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας από τους ηγέτες στη Σύνοδο του Νότου

«Πρωτοβουλία διαλόγου που έχει στόχο να ενώσει την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη Διάσκεψη του Νότου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συμμετέχοντες.
«Ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και που θα ξαναεμπνεύσει τους ευρωπαϊκούς λαούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών από τις χώρες που πήραν μέρος στην πρωτοβουλία.
«Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Το νέο όραμα της Ευρώπης οφείλει να περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση του ζωής, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ, παράλληλα με μέτρα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια.
Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε μάλιστα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι «Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο».
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η επόμενη συνάντηση των μεσογειακών χωρών συμφωνήθηκε να λάβει χώρα στην Πορτογαλία, «από την μια άκρη της Μεσογείου, στην άλλη».
Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα», για να τονίσει πως «μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά». «Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν όλοι οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν.
Φρανσουά Ολάντ – Γαλλία
Την ανάγκη ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος για την Ευρώπη, με ενότητα και συνοχή, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Στο τωρινό πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών και να δώσουμε ελπίδες στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ και προσέθεσε πως είναι σημαντικό αυτή την τόσο σημαντική στιγμή μετά το Brexit, «να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε στην ΕΕ από την νότια Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, εξέφρασε την κοινή βούληση των «7» να συμβάλλουν με τις σκέψεις τους και τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης, για το τι θα πρέπει να αποτελεί ώθηση και προώθηση της Ευρώπης στην προστασία των συνόρων της, στην ασφάλεια, στον έλεγχο της μετανάστευσης, ώστε να προοδεύσει η Ευρώπη στην άμυνα και να διασφαλίσει τις συνθήκες ασφάλειας της. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη χάραξη πολιτικών συνοχής μέσω της διεύρυνσης του σχεδίου Γιούνκερ.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος και στο ζήτημα της ασφάλειας και της σταθερότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη, μαζί με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που είναι χρήσιμες στην Ευρώπη.
Νίκος Αναστασιάδης – Κύπρος
«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής και οι σημερινές συζητήσεις μας θα συνεισφέρουν σημαντικά και εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης συνεγχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία σύγκλησης της Συνόδου που λαμβάνει χώρα, όπως επισήμανε, σε μια κρίσιμη περίοδο λαμβάνοντας υπόψη ότι πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
«Μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε και διευκρίνισε ότι η σημερινή σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ, γιατί κάτι ανάλογο θα αποτελούσε τη «χείριστη προσφορά στον κοινό στόχο της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ».
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως: «είναι η ώρα να λάβουμε ουσιαστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουμε τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν οι πολίτες μας σε σχέση με τις πολιτικές που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οφείλουμε να τις προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις, είτε αφορούν τον τομέα της ασφάλειας, είτε του προσφυγικού, είτε της οικονομίας και ανάπτυξης».
Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του επισημαίνοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο που έγινε σήμερα και την διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί, «είναι ξεκάθαρο πως ο ρόλος όλων των κρατών-μελών της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας στο να πετύχουμε την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων».
Ματέο Ρέντσι – Ιταλία
«Η διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί προστιθέμενη αξία στην περιγραφή μιας Ευρώπης που είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, εθνικισμούς και λιτότητα, τόνισε ο Ματέο Ρέντσι και σημείωσε πως η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν, διευκρινίζοντας στην κοινωνική Ευρώπη, των ιδεών και της ομορφιάς.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε την Ευρώπη ως ήπια δύναμη και τόνισε την ανάγκη να σφυρηλατήσει μια πραγματική ταυτότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία, σημειώνοντας πως ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάσει στον καλό και αγαθό της αρχαίας Ελλάδας.
«Μιλάμε για ηθική, για δεοντολογία, για το μέλλον μας, βασιζόμενοι στις μεγάλες αξίες που μας διέπουν και όχι μόνο στη γραφειοκρατία και στους εθνικισμούς» προσέθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής συνόδου των ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ στην Αθήνα, επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη σύνοδο της Μπρατισλάβα ενόψει και της μαλτέζικης προεδρίας. «Να δούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερο εαυτό της, ως προς τις αξίες, το πνεύμα, τον πολιτισμό και την παιδεία της», εξήγησε.
Τζόζεφ Μουσκάτ – Μάλτα
«Καταλήξαμε, όμως, σε μια Διάσκεψη Κορυφής λύσεων, με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, για το πώς θα προχωρήσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο Τζόζεφ Μουσκάτ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι αυτό το φόρουμ θα αποτελέσει ένα τακτικό σημείο αναφοράς τον επόμενο χρόνο και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της ατζέντας της Συνόδου και της κοινής διακήρυξης των Αθηνών, που συμφώνησαν οι «7» (ανάπτυξη, ασφάλεια, προσφυγικό), χαρακτηρίζοντας τα πολύ σημαντικά για το μέλλον της Ευρώπης.
Το πρώτο είναι η στήριξη προς στην Κομισιόν και στο σχέδιο Γιούνκερ και τη διεύρυνση του, είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Εξέφρασε την κοινή στήριξη των μεσογειακών χωρών της ΕΕ για τον διπλασιασμό των πόρων στο σχέδιο Γιούνκερ, προκειμένου να είναι επιτυχές, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα.
Το δεύτερο σημείο, επισήμανε, είναι ότι το σημερινό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας το μη αποτελεσματικό. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «το Δουβλίνο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διορθωθεί, έτσι ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα υπό τη σκοπιά της νέας πραγματικότητας.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Τζόζεφ Μουσκάτ υπογράμμισε, πως το τρίτο είναι πως για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα χωρών αναφέρει και τονίζει την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη. «Είναι μια φράση που ξεχάστηκε, που αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας και εξέφρασε την κοινή στήριξη στην εξέλιξη της ΕΕ, «ώστε να επανέλθει η ιδέα της κοινωνικής Ευρώπης, όχι μόνο για να προστατεύσει, αλλά και για να ενισχύσει ακριβώς την έννοια της κοινωνικής Ευρώπης».
Αντόνιο Κόστα – Πορτογαλία
«Τη στιγμή που θα πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό που προσήλθαμε στην Αθήνα με τις αξίες που διέπουν την Ευρώπη για να ανταποκριθούμε στις αγωνίες των πολιτών μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Αντόνιο Κόστα, στην δήλωση του μετά από την ολοκλήρωση στην ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ωφέλιμη τη συνάντηση και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Πορτογαλία θα πάρει τη σκυτάλη για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποφασίστηκε να διεξαχθεί στη Λισαβόνα.
Αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων και της κοινής διακήρυξης, είπε ότι στο θέμα της ασφάλειας, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την κοντινή μας Αφρική, όπου θα πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη.
«Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να υποστηρίξουμε την αλληλεγγύη ως προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης που είναι τα κοινά μας σύνορα με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα και ανισομέρεια αλλά με αλληλέγγυο τρόπο και με μια δίκαιη κατανομή».
Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και σημείωσε ότι θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα, ιδιαίτερα οι νέοι, που βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν τους δίνει προοπτικές για ποιοτική απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι πρέπει να προωθηθεί πολιτική επενδύσεων που θα οδηγήσει σε απασχόληση και ανάπτυξη.
«Να δώσουμε», ολοκλήρωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, «απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών γιατί μπορούμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια».
Φερνάντο Εκιδάθου – Ισπανία
Ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόϊ, Φερνάρντο Εγκιδάθου, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την σημερινή Σύνοδο.
«Είμαστε αναπόσπαστο μέρος της Μεσογείου και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα» είπε ο Φερνάρντο Εγκιδάθου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να δοθεί κοινή απάντηση στα μείζονα θέματα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και της οικονομίας, όπου υπάρχει χαμηλή απασχόληση και ανάπτυξη.

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, λίγα λεπτά μετά τις 6, έφτασαν στο κέντρο Πολιτισμού ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Απών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αν και φάνηκε ενθουσιασμένος με το χώρο, αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ιταλική πλευρά και τους υπεύθυνους του ιδρύματος, ο κ. Ρέντσι θα έφευγε με απευθείας πτήση καθώς αργότερα σήμερα θα έπρεπε να παραστεί σε εκδήλωση στο Μπάρι.
Οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Λίγο πριν τις 7 αποχώρησαν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός και ο Μαλτέζος ομόλογός του.

 http://www.altsantiri.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2323858645086424730

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item