Δανειστές: Διπλές μειώσεις ζητούν στα ειδικά μισθολόγια

daneistes-diples-meiwseis-zitoun-sta-eidika-misthologiaΗ ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια.


Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπαίνει στο τραπέζι. Οι κ.κ Βερναρδάκης και Χουλιαράκης, στην πρώτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα επιδιώκουν να αποτρέψουν τις πιέσεις των δανειστών για «πάγωμα» ή και μειώσεις αποδοχών στους περίπου 188.000 λειτουργούς που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια.
Η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα κατάργησης των ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν τα ειδικά μισθολόγια και αναμένεται να αντιπροτείνει «ισοδύναμα» ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη –και πολιτικά- περίοδο. Επίσης, οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν και για δραστικό περιορισμό στον αριθμό των ειδικών μισθολογίων αλλά και για γενναία μείωση των αποδοχών.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κατατάσσουν το συγκεκριμένο θέμα στα «υψηλού κινδύνου» καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρεμβάσεις. Οι προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια αναφέρονται ρητά στο μνημόνιο και στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος καθώς ειδικά το θέμα των αμοιβών των ένστολων, είναι κρίσιμο πολιτικά. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν σήμερα:
1. Η συγχώνευση και κατάργηση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8-9 και μειώσεις στις αποδοχές για όσους μεταφερθούν στο...Ενιαίο μισθολόγιο μετά τον περιορισμό  του αριθμού των ειδικών μισθολογίων. Για όσους μεταφερθούν στο ενιαίο μισθολόγιο –κάτι που σημαίνει ότι οι αποδοχές τους θα υπολογίζονται ως το άθροισμα του βασικού μισθού και των τεσσάρων επιδομάτων που προβλέπονται- η ελληνική πλευρά θέλει να κρατήσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στα πρότυπα του ασφαλιστικού και των συντάξεων) ώστε να αποφευχθούν μειώσεις αποδοχών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο οπότε όσοι βρεθούν εκτός ειδικών μισθολογίων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις αποδοχών της τάξεως του  10-20%.
2. Η ενσωμάτωση των επιδομάτων που δίδονται σήμερα σε όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, στον βασικό μισθό. Αυτό θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3­-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Τα επιδόματα που έχουν μπει στο τραπέζι ως υποψήφια για ένταξη στον βασικό μισθό είναι τα εξής:
Για τους ένστολους:
 • Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
 • Ειδικής απασχόλησης που δίδεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
 • Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους 
 • Εξοδα παράστασης
 • Ευθύνης Διοίκησης
 • Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
 • Ειδικών συνθηκών
Των πανεπιστημιακών καθηγητών:
 • Διδακτικής προετοιμασίας
 • Δημιουργίας βιβλιοθήκης
 • Έρευνας
 • Έξοδα Παράστασης
Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών:
 • ταχύτερης διεκπεραίωσης
 • πάγια αποζημίωση
Τα επιδόματα των ιατρών:
 • επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης
 • πάγια αποζημίωση
 •  
 • Τα επιδόματα των διπλωματικών: 
 • το Κίνητρο Απόδοσης
 • Ξενίας­ Παράστασης
 • Πάγια αποζημίωση
Oι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή. Και μπορεί και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που εκπέμπεται να μιλά για βούληση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αρκετά είναι όμως τα αγκάθια που παραμένουν.
Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Ηπρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.
 thetoc

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 811135487123436884

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item