Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου»

Ευλάβεια και ηθική ανάταση για την εορτή των Αγίων Αναργύρων,
στους Αγίους Αναργύρους «Βρεφοκομείου»

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με ηθική λαμπρότητα, χάρη, αλλά και την άφατη κατάνυξη του χριστεπώνυμου πλήθους που έσπευσε κατά συρροήν για να τιμήσει τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, εορτάστηκε την Τρίτη 1-11-16 η ιερή μνήμη των ιατρών της Ορθοδοξίας μας, Αγίων Αναργύρων. Στο ταπεινό αλλά και φορτωμένο με βαρυσήμαντες ιστορικές μνήμες εκκλησάκι τους στην Πλατεια Κουμουνδούρου, του ιστορικά αποκαλούμενου «Άγιοι Ανάργυροι του Βρεφοκομείου», συνέρρευσε πλήθος από τους κατοίκους ιδίως του κέντρου της Αθήνας, για να εορτάσουν την μνήμη των Αγίων μαρτύρων μας Κοσμά και Δαμιανού. 

Το εκκλησάκι επιμελημένο με την αγάπη και την ηθική φροντίδα των ενοριτών, αλλά και των κυριών του Βρεφοκομείου, έλαμπε μέσα στην πρωτομηνιά του Νοεμβρίου σαν χρυσό στολίδι και ζέσταινε τις καρδιές των ενοριτών, ενώ ο αμφιτρύωνας του ναού πατέρας Ιγνάτιος διάστικτος από αγάπη και ηθική φιλότητα προς τους ενορίτες, συγκίνησε με τους καλούς του λόγους του. όλους τους παρισταμένους στην εορτή.

Προηγήθηκε δοξολογία χοροστατούντος του πατρός Ιγνατίου και άλλων σεπτών ιερέων που είχαν έλθει για να τιμήσουν την εορτή και εν συνεχεία επακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνας των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, αλλά και των αγίων λειψάνων τους, αποτμήματα των οποίων υπάρχουν μόνιμα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Η πομπή πέρασε από ιστορικές οδούς της περιοχής του Κέντρου, όπως Αγίων Ασωμάτων, Διπύλου κ.λ.π και κατάφορτος από συγκίνησε ο κόσμος έραινε με λουλούδια τη εικόνα και τα λείψανα των Αγίων. Αλλά ανεκλάλητη υπήρξε η συγκίνηση όλων των κατοίκων της περιοχής του κέντρου, διότι με την άοκνη φροντίδα και σθεναρή στάση του πατέρα Ιγνατίου, ως σύγχρονου Λεωνίδα της Ορθοδοξίας που «φυλάττει Θερμοπύλες», σε μια βεβαρυμμένη κοινωνικά και υποβαθμισμένη από την πολιτεία περιοχή της Αθήνας, τονώνεται με τις ανύσταγες ηθικές δράσεις του το ηθικό των κατοίκων και αισθάνονται με την θερμή και γεμάτη αγάπη αγκάλη της ελλαδικής εκκλησίας, ότι η πολιτεία δεν τους έχει εγκαταλείψει. Και πραγματικά θα πρέπει να σταθούμε εμφατικά με σεβασμό στο θεάρεστο έργο του ηθικά λαμπρού πατέρα Ιγνατίου, που σε πείσμα των χαλεπών καιρών της θεσμικής μας αποδόμησης και της άτακτης «φυγής» της πολιτείας, στέκεται σαν ακρίτας αληθινός του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας μας και παλεύει με νύχια και με δόντια υπέρ ιερών και οσίων. Για τούτο όλοι οι ενορίτες, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής τον περιβάλλουν με τον σεβασμό και την αγάπη τους. Του αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια !!!

Με την επιστροφή της πομπής στο εκκλησάκι, ο πατέρας Ιγνάτιος έβγαλε έναν ζεστό λόγο, για την αδήριτη ανάγκη όλοι οι πολίτες να περιφρουρήσουμε την πίστη μας ως κόρην οφθαλμού, να αναβαπτισθούμε ηθικά μέσα στα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας, να κάνουμε κάθε δυνατή θυσία και υπέρβαση από το μετερίζι του ο καθένας για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση της γλυκιάς ελληνικής πατρίδας και προπαντός να στηρίξουμε όσο μπορεί ο καθένας μέσα από τις δυνάμεις του, τους κοινωνικά ασθενεστέρους. Ενώ διαβίβασε επίσης την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού αρχιεπισκόπου μας κ-ου Ιερωνύμου. Άλλωστε όπως με νόημα τονίζει ο πρωτόθρονος ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, για αυτή την "ηθική μεταρσίωση", που ένοιωθε από θυμάρι και λιβάνι στις λιτανείες στα εξωκκλήσια του Άη Ηλία, «όποιος δε την αισθάνεται του λείπει του εσωτερικό βάρος» !

Οι Άγιοι Ανάργυροι- αδέλφια – Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρίνου, σπουδαίοι ιατροί, που πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους δωρεάν σε όλο τον κόσμο της αυτοκρατορίας, που είχε ανάγκη της υπηρεσίες τους. Η φήμη τους, όμως και η αγάπη με την οποία τους περιέβαλλε ο κόσμο, θορύβησε τον αυτοκράτορα Καρίνο, δοθέντος ότι ψευδώς του είχαν πεί εν είδει διαβολής, ότι τις θεραπείες τις κάνουν με μαγικές τέχνες. Οι σεπτοί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση άλλους χριστιανούς, παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα για  να ακούσουν τις καταγγελίες και με παρέμβαση της θείας δυνάμεως, το πρόσωπο του Καρίνου ανεστράφη και γύρισε πίσω στην πλάτη του. Ο αυτοκράτορας έντρομος ζήτησε την βοήθειά τους και οι θαυματουργοί Άγιοι Ανάργυροι τον ίασαν αμέσως. Του ζήτησαν όμως να ασπαστεί τον Χριστιανισμό, κάτι που  Καρίνος απεδέχθη αμέσως. Έκτοτε η φήμη τους εξακτινώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία και έγινε συνώνυμο της ηθικής εποποιίας και της καλοσύνης. Όμως φθονώντας τους παράφορα, ο δάσκαλος που τους είχε διδάξει την ιατρική, τους κάλεσε να πάνε σε ένα βουνό για να μαζέψουν χρήσιμα για τις ασθένειες βότανα και εκεί με ύπουλο τρόπο τους χτύπησε με πέτρες και τους θανάτωσε. Παραδίδοντας την ψυχή και το αγνό ηθικά πνεύμα τους οι σεπτές αυτές φυσιογνωμίες της Ορθόδοξης πίστης μας, είχαν διδάξει τον Χριστιανισμό στην αυτοκρατορία και είχαν συνδράμει ζωτικά στην διάδοσή του. Η Ορθοδοξία μας, τιμά τους μάρτυρες Κοσμά και Δαμιανό κάθε χρόνο στις 1 Νοεμβρίου.

Θερμά συγχαρητήρια και ηθικές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές για την άψογη εκτέλεσε της εορτής και της λιτανείας και παράλληλα με τους σεπτούς ιερείς μας, στον αγαπητό ιεροψάλτη κ-ο Χρήστο Γκαραγκούνη, τον ενοριακό επίτροπο κ-ο Θεόδωρο Ακρίδη, αλλά και τις αξιότιμες κ-ες του Βρεφοκομείου Αθηνών και του φιλοπτώχου ταμείου της ιστορικής εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων «Βρεφοκομείου».

Με γεμάτες τις καρδιές και κατάφορτη από ηθική αγαλλίαση την ψυχή, από την εορτή της μνήμης των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, χαιρετήσαμε τον σεβάσμιο πατέρα Ιγνάτιο και ευχηθήκαμε σε όλους Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία.

«Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν»

* Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 5888959769891178384

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item