Αγία Βαρβάρα, η μεγαλομάρτυς και προστάτιδα του πυροβολικού μας

Αγία Βαρβάρα, η μεγαλομάρτυς και προστάτιδα του πυροβολικού μας

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Απο τις εξέχουσες μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας μας η Αγία Βαρβάρα. Έζησε την  περίοδο που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Γάϊος Αυρήλιος Βαλέριος Διοκλητιανός, απο τους μεγάλους διώκτες του Χριστιανισμού. Ή Αγία Βαρβάρα μεγάλωσε σε ένα μεγαλοαστικό για την εποχή της περιβάλλον. Ο πατέρας της που ήταν πολύ πλούσιος, ήταν παράλληλα τοπικός άρχοντας στην Ηλιούπολη (Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και ονομάζονταν Διοσκόρος. Παράσχε στη νεαρή Βαρβάρα πολυεπίπεδη μόρφωση και όλες τις ανέσεις που θα τις εξασφάλιζαν μια λαμπρή κοινωνική παρουσία και ανέλιξη. Όμως η φύση είχε προικοδοτήσει την Αγία και με σπάνια ομορφιά, κάτι που γέμισε με ανασφάλεια τον πατέρα της, απο τον φόβο ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να την χάσει. Έτσι όταν ο Διοσκόρος αναγκάστηκε να φύγει σε ταξίδι για κάποιες υποχρεώσεις του, έκλεισε την νεαρή Βαρβάρα σε ένα Πύργο, για να μην μπορεί να τη βλέπει κανείς. Η αγία κατά το χρονικό διάστημα που ήταν κλεισμένη στον πύργο, προβληματιζόμενη γύρω απο την ζωή, αντελήφθη μόνη της την παρουσίας της θείας δύναμης και αποφάσισε να αποκηρύξει την ειδωλολατρία και να ασπαστεί τον χριστιανισμό. Ο πατέρας της κατά τη φυγή του, είχε αφήσει εντολή να χτιστεί ένα λουτρό στον πύργο με δυο παράθυρα. Η αγία όμως παρακάλεσε να της κατασκευάσουν ένα παράθυρο ακόμα, θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να καταδείξει την προσήλωσή της στον τριαδικό θεό. Όταν επέστρεψε απο το ταξίδι του ο πατέρας την αγίας, έφερε μαζί του και ορισμένα συνοικέσια για την πανέμορφη κόρη του, τα οποία η αγία Βαρβάρα μετ΄επιτάσεως αρνήθηκε, ενώ τον θυμό του ακόμα επεξέτεινε ο συμβολισμός του τρίτου παραθύρου που είχε φτιάξει η αγία, η απευθείας ομολογία της ότι ήταν χριστιανή και είχε αποκηρύξει την ειδωλολατρία και το γεγονός επίσης ότι έκανε μπροστά του – προκλητικά κατά τον πατέρα της – το σταυρό της. Ο Διοσκόρος τότε εξαγριωμένος θέλησε να αποκεφαλίσει την κόρη του και η Αγία προσπάθησε να κρυφτεί για να γλιτώσει. Στην προσπάθειά της αυτή κατέφυγε σε έναν βράχο, ο οποίος εκ θαύματος διερράγη στα δύο.  Κάποιος βοσκός της περιοχής όμως ήταν μπροστά στο θαυματουργό αυτό γεγονός και έσπευσε να το καταμαρτυρήσει στον πατέρα της. Και ο πατέρας της Αγίας αποφάσισε τελικά να την παραδώσει στον έπαρχο της περιοχής Μαρκιανό.


Ο Μαρκιανός αξίωσε απο την αγία να αποποιηθεί την χριστιανική της πίστη, αλλά η αυτή αγέρωχη, δεν φοβήθηκε τις απειλές που τις επέσειε και εκφράστηκε μειωτικά για τα ειδωλολατρικά είδωλα. Τότε ο έπαρχος εξαγριωμένος διέταξε να βασανίσουν την Αγία Βαρβάρα με βούνευρα, αγκίστρια και σφυριά.  Έτσι οδηγήθηκε αιμόφυρτη και τραυματισμένη σε όλο της το σώμα, στη φυλακή. Την νύχτα επισκέφθηκε όμως ο Χριστός την Αγία και αφού τις θεράπευσε όλες τις πληγές, την παρότρυνε να κρατήσει την πίστη της ακλόνητη. Το θαύμα της αποκατάστασης του πληγωμένου σώματος της, όμως όχι δεν συνέτισε τον έπαρχο, αλλά του υποδαύλισε περαιτέρω την αγριότητά του. Έδωσε εντολή να συνεχίσουν σε εντονότερο βαθμό τα βασανιστήρια της Αγίας και ακόμα την ηθική της διαπόμπευση, με την βίαια περιφορά της γυμνή στους δρόμους. Καθώς όμως οι στρατιώτες επιχείρησαν να ξεγυμνώσουν το σώμα της Αγίας, εκ θαύματος εμφανίστηκε ένα νέφος απο τον ουρανό, που κάλυψε το σώμα της και δεν επέτρεψε την γυμνή έκθεσή του. Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός παρατήρησε και μια νέα γυναίκα της περιοχής η Ιουλιανή, που θέλησε να διακηρύξει και αυτή την πίστης στον χριστιανισμό και να υποστεί μαζί με την Αγία Βαρβάρα τα μαρτύρια στα οποία την υπέβαλαν. Όμως ο έπαρχος έχασε την υπομονή του, απο τα θαύματα που ελάμβαναν χώρα δείχνοντας την αγιοσύνη της Βαρβάρας και έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν και τις δυο γυναίκες. Τον άχαρο αυτό ρόλο θέλησε να αναλάβει ο ίδιος ο πατέρας της Αγίας !!! που παρέλαβε την κόρη του και την αποκεφάλισε εκτελώντας την εντολή του Μαρκιανού. Ενώ την Ιουλιανή αποκεφάλισαν οι στρατιώτες. Όμως για την αφαντάστου ηθικής αγριότητας ειδεχθή πράξη του ο Διοσκόρος να αποκεφαλίσει το ίδιο το παιδί του, εδέχθηκε την παραδειγματική τιμωρία της θείας δύναμης. Γυρίζοντας απο τον τόπο της εκτέλεσης στο σπίτι του, η θεία δύναμη με την μορφή κεραυνού τον χτύπησε και τον αποτέφρωσε !!! Και εξ αυτού του λόγου η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού μας. Κάθε χρόνο η εκκλησία μας, τιμά την ιερή μνήμη της  Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου. Το παρόν άρθρο μου έχει δημοσιευθεί και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Παρατηρητής" της Ηλείας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 1246186290254106577

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item