Τι φοβάται η ΕΛΑΣ μετά τη βόμβα στο υπ. Εργασίας

ti-fobatai-i-elas-meta-ti-bomba-sto-up-ergasiasΝέες… μετεγγραφές, «μαθητευόμενων», «άπειρων» αλλά επικίνδυνων νέων… παικτών, στην προσπάθεια «αναγέννησης» της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, βλέπει η ΕΛΑΣ

Νέες… μετεγγραφές, «μαθητευόμενων», «άπειρων» αλλά επικίνδυνων νέων… παικτών, στην προσπάθεια «αναγέννησης» της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης τρομοκρατικής επωνυμίας που θέλει να κινηθεί στα βήματά τους,  βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας. Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνουν ομοιότητες της συνδεσμολογίας της βόμβας με αυτή που είχε εκραγεί στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, την οποία είχε αναλάβει η ΟΛΑ, ενώ οι προσμίξεις εκρηκτικών υλών, ενδεχομένως ΤΝΤ και ANFO (Νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο) και η επιλογή του στόχου, μοιάζει με ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα.
Η «αποτυχία» της βομβιστικής επίθεσης έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα και σύντομη επανεμφάνιση με πετυχημένο αυτή τη φορά αποτέλεσμα, και στη συνέχεια αποστολή προκήρυξης ανάληψης ευθύνης. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εντοπίζεται η επιδίωξη τρομοκρατικών επωνυμιών να επιχειρούν στο κέντρο της πόλης, καθώς είναι η τρίτη ενέργεια που καταγράφεται, τον τελευταίο χρόνο.
Επισημαίνεται ότι και στην βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο και πλαστικό φορέα, ενώ και το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν 40 λεπτά.
Η πρωτόγνωρη έκφραση «ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού» στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η ενδεχόμενη προβληματική συνδεσμολογία της βόμβας, κάνει τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν πως πρόκειται για καινούργια άτομα που «πειραματίζονται» στην κατασκευή βομβών και προσμίξεων εκρηκτικών υλών.
Τα αρμόδια στελέχη της αστυνομίας σημειώνουν ότι η Πόλα Ρούπα είναι ασύλληπτη, και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα, με λεία 180.000 ευρώ. Επισημαίνουν επίσης, ότι στις 2 Ιουνίου 2005, ο Επαναστατικός Αγώνας χτύπησε με βόμβα μεγάλης ισχύος το τότε υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Η βόμβα ήταν σε σακβουαγιάζ δίπλα από κάδους απορριμμάτων μπροστά από το υπουργείο. Ένας άστεγος είχε μεταφέρει την βόμβα λίγα μέτρα μακρύτερα αλλά όταν διαπίστωσε το περιεχόμενο την εγκατέλειψε. Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια του υπουργείου και παρακείμενων κτιρίων, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά από τζάμι ένας πυροσβέστης. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Ο χθεσινός αστυνομικός συναγερμός σήμανε στη 01:22 χθες τα ξημερώματα όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο κτήριο του υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Εφ.Συν. είπε:
«Έχει τοποθετηθεί ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Σταδίου 29 έξω από το υπουργείο Εργασίας, θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Προσοχή δεν είναι φάρσα».
Ο σκοπός του υπουργείου ειδοποιήθηκε και εντόπισε ένα σακίδιο πλάτης κρεμασμένο στα κάγκελα μπροστά στην είσοδο που έχει κατεβασμένα τα ρολά. Η οδός Σταδίου και οι κάθετοι δρόμοι αποκλείστηκαν. Σχεδόν 1,5 ώρα αργότερα, αφού είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο του αγνώστου και ο χρόνος ασφαλείας, στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προβαίνουν σε τουλάχιστον τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις-διασπάσεις προσπαθώντας να αφήσουν αλώβητα όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της βόμβας σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.
Για περισσότερες από 2,5 ώρες το ειδικό ρομπότ άνοιγε «χειρουργικά» το σακίδιο και τον πλαστικό φορέα της βόμβας, που περιείχε εκτός της συνδεσμολογίας, άνω των 5 κιλών εκρηκτικής ύλης. Η εξερεύνηση του χώρου ήταν πρωτόγνωρη σε χρονική διάρκεια καθώς οι πυροτεχνουργοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες σχεδόν 8 ώρες αργότερα.
Την ίδια ώρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας της περιοχής για να εντοπίσουν κινήσεις υπόπτων στην περιοχή. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για δύο άτομα που προσέγγισαν με μοτοσυκλέτα, ενώ η μαρτυρία για σκούρο αυτοκίνητο, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Η αποτυχία έκρηξης οφείλεται σε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία ή σε αστοχία υλικού, όπως φαίνεται να είχε συμβεί στις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα», στις 14 Μαρτίου του 2004, σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank στο Νέο Ψυχικό, όπου η βόμβα είχε εξουδετερωθεί μέσα σε σακίδιο, και στις 18 Φεβρουαρίου 2009 με την βόμβα μεγάλης ισχύος και ποσοτήτων ANFO, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε αυτοκίνητο,  στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν πίσω από απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας να κρύβεται η επωνυμία «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με χειροβομβίδα στην Γαλλική πρεσβεία, στις 10 Νοεμβρίου, ωστόσο και αυτή την θεωρούν «παραφυάδα» του Επαναστατικού Αγώνα και της ΟΛΑ, ενώ και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δεν αποκλείεται από την «λίστα» των ύποπτων οργανώσεων. Επίσης, δεν αποκλείεται, εξαιτίας της αποτυχίας της ενέργειας, αυτή να μείνει «ορφανή» ή να αναλάβει μία άλλη «ταμπέλα» μετά από νέα επίθεση.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν τις εκτιμήσεις τους ότι η ΟΛΑ ήταν η «δεύτερη» οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη, που είχε κάποια πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν σε ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά και σε ληστρικές επιδρομές των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3-4 ασύλληπτα μέλη και των δύο επωνυμιών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρούν με διαφορετικές «ταμπέλες» και ποινική υποβοήθηση.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η βομβιστική επίθεση συσχετίζεται με τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά θέματα και τους συνταξιούχους.

thetoc.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2503664917000874678

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item