Η δημοκρατία του θεατή !!!

Η δημοκρατία του θεατή !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ο μεγάλος κοινωνικός ανατόμος Νοάμ Τσόμσκυ στηλιτεύοντας τον εκφυλισμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, κάνει λόγο για «δημοκρατία του θεατή», που έχει εκχυδαίσει τον πολίτη σε παθητικό παρατηρητή των πολιτικών δρωμένων. Η υπερσυγκέντρωση εξουσίας λοιπόν των ηλεκτρονικών ΜΜΕ αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία. Τα πολυπλόκαμα μιντιακά συγροτήματα επιλέγουν τις πληροφορίες και τις ιδέες με τις οποίες θα ενημερωθούν- τροφοδοτηθούν οι πολίτες. Το χρήμα διαθέτει το μέσο. Το μέσο παράγει περαιτέρω πολιτική ισχύ και αυτή με τη σειρά της πρερισσότερο χρήμα. Ένας φαύλος κύκλος που υπονομεύει την δημοκρατία και την έχει καταστήσει ένα ασπόνδυλο ενεργούμενο των οικονομικών συμφερόντων. Όμως ο τηλεοπτικός καταιγισμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος και με τις δημοσκοπήσεις. Οι δημιουργοί των οποίων διατείνονται ότι προβλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στην ουσία διαμορφώνουν και προκατασκευάζουν το αποτέλεσμα. Δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι προσανατολίζουν τους πολίτες στα κελεύσματα της αγοράς.Σ΄αυτήν τους την προσπάθεια διαθέτουν και χρησιμοποιούν ασυναγώνιστες τεχνικές πειθούς και χειραγώγησης. Υποθάλπουν την τεχνική ζήτηση αγαθών. Εξωθούν με τη συμβολή της διαφήμισης στην αγορά πληθώρας αγαθών τονίζοντας αρχικά ανάγκες που δεν είναι αληθινά σε προτεραιότητα και στη συνέχεια ξυπνώντας επιθυμίες στον καταναλωτή που καταλήγουν σε ανάγκες. Δυστυχώς η πολιτική διαφήμιση ακολουθεί κατά γράμμα τα δολερά τερτίπια της εμπορικής. Ήτοι εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, καταιγισμός μηνυμάτων και εν τέλει πλύση εκγεφάλου. Όλα αυτά μέσω ενός ξύλινου πολιτικού λόγου, με αγοραίες ατάκες και φθηνή συνθηματολογία. Προπαγανδιστικές τεχνικές που επιφέρουν σύγχυση στο μυαλό του λαού και τελικά κατορθώνουν να του αφιονίσουν την πολιτική του συνείδηση. Θλιβερός απότοκος όλων αυτών είναι ο ζωογόνος διάλογος, που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, η περίφημη αγορά των ιδεών όπως θα λέγαμε κάνοντας ιστορική αναγωγή στην αθηναϊκή δημοκρατία, να ατονεί και να εκφυλίζεται. Αυτή την κατάπτωση με ένα έξοχο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυπώνει ο Αλ Γκόρ επίσης στη μελέτη του «Προσβολή στην λογική». Μοιάζει μας λέει ο δημοκρατικός διάλογος σήμερα «με εμπορικό κέντρο μικρής πόλης την οποία έχει παρακάμψει ο μεγάλος εθνικός αυτοκινητόδρομος, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας» Η αγορά των ιδεών της παλιάς αθηναϊκής δημοκρατίας, υποκαταστάθηκε απο την τηλεοπτική προπαγάνδα. Η εξουσία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ είναι η άλλη όψη του νομίσματος της οικονομικής εξουσίας. Η ακαταγώνιστη ισχύς τους χειραγωγεί και υποτάσσει την πολιτική. 

Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν ανάγκη την πολιτική και αυτή με την σειρά της έχει ανάγκη τα οικονομικά συμφέροντα για να μπορούν τα στελέχη της να προβάλλονται. Έτσι αυτή η αμφίπλευρη σχέση χρήματος πολιτικής, καταλήγει σε μια δύσοσμη σχέση συναλλαγής. Στο θερμοκήπιο αυτής της νοσογόνου σχέσης εκολάπτεται η διαφθορά. Η ενδημική εμφάνιση πια της διαφθοράς στο πολιτικό μας σύστημα έχει αλλάξει ριζικά την πολιτική ατζέντα και τις προτεραιότητες της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Μιά άλλη παράμετρος του πολιτικού μας τοπίου άγνωστη μέχρι πρόσφατα, που το αλλάζει άρδην με την δυναμική του είναι το διαδίκτυο. Στο χώρο του διαδικτύου δεν υπάρχουν κανόνες ελέγχου. Εδώ επικρατεί πλήρης αναρχία. Εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο πολιτικού διαλόγου και σκέψης, ο οποίος με την γεωμετρική επέκταση της χρήσης του, προοιωνίζεται κατακλυσμιαίες αλλαγές στη λήψη των αποφάσεων τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Η μητέρα των σκανδάλων, το σκάνδαλο Siemens, όπου οι νοσηρές αναθυμιάσεις του ακούμπησαν όλο το πολιτικό μας σύστημα, απέδειξε περίτρανα αυτό το παθογενές σύνδρομο διαφθοράς των κομμάτων. Και βεβαίως όπως πρωθύστερα αναφέραμε κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι η Siemens είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία, που υιοθέτησε την πετυχημένη μέθοδο διαφθοράς των πολιτικών μας στελεχών για να εξασφαλίσει τις χρυσοφόρες συμβάσεις της με το ελληνικό δημόσιο. Πολιτικά στελέχη και κόμματα εισέπραξαν μαύρο χρήμα, για να συμβάλουν στην ανάληψη μεγάλων και υπερκερδοφόρων έργων. Όπως επισημαίνει όμως ο Αλ Γκόρ «Όταν η οικονομική ισχύς μεταρέπεται σε πολιτική, κάθε είδους διαφθορά διπλασιάζεται». Όλα τα σύνδρομα που αναφέραμε πιο πάνω στοιχειοθετούν την κατάπτωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τη μεταδημοκρατία. Στην εκφυλισμένη μορφή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που διάγουμε σήμερα, ο πολίτης δεν είναι ως θα όφειλε το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Τα οικονομικά συμφέροντα τροφοδοτώντας τον ατέρμονα με δόσεις αναισθητικού τον έχουν παθητικοποιήσει και αχρηστεύσει ως ζωτικό κύταρρο της δημοκρατίας. Αυτή είναι, η σημερινή εκφυλισμένη φάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες κάθαρσής του ! Στη φωτογραφία, ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, «πατέρας» της διάκρισης των εξουσιών» και της αστικής δημοκρατίας ευρύτερα, Μοντεσκιέ.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5604797002935055242

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item