Το Δεσποτάτο της Ηπείρου και η κηδεμονία του Γεώργιου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ιστορία της Βορείου Ηπείρου  (Μέρος 5-ο)

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου και η κηδεμονία του 
Γεώργιου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη  

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Το  αλγεινό ιστορικό ορόσημο του 1204 κατά το οποίο η βασιλεύουσα – Κωνσταντινούπολη υποτάσσεται στους Φράγκους, αντιδιαστέλλεται στην σφριγηλή και ακμαία στρατιωτικά και πολιτικά παρουσία της Ηπείρου, που διατηρεί ελεύθερο το δυτικό τμήμα του κράτους, υπο την κηδεμονία του Γεώργιου Καστριώτη- Σκεντέρμπεη. Ενώ το ανατολικό τμήμα λοιπόν υποτάσσεται στους Φράγκους, το  δυτικό – Δεσποτάτο της Ηπείρου του οποίου το εύρος εκτείνεται από την Άρτα μέχρι το Δυρράχιο, διατηρεί ζωντανή και ακμαία την βυζαντινή πολιτισμική του ιδιοπροσωπία, για διακόσια περίπου χρόνια. Ωστόσο σύντομα όμως θα έλθει και η πτώση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Β. Ηπείρου προβάλλουν σθεναρά αντίσταση, υπο τον εμπνευσμένο και χαρισματικό ηγέτη τους Γεώργιο Καστριώτη – Σκεντέρμπεη, ο οποίος δίνοντας έμφαση στον χριστιανικό και βυζαντινό χαρακτήρα της Β. Ηπείρου, χρησιμοποιεί ως έμβλημά του τον βυζαντινό δικέφαλο αετό, με φόντο πορφυρό.

Σε ότι αφορά τον Σκεντέρμπεη – Καστριώτη, υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα, με ξεχωριστές στρατιωτικές και διοικητικές αρετές, που λάμπρυνε με την παρουσία του το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Από ορισμένους ιστορικούς, η ελληνική καταγωγή του Σκεντέρμπεη έχει αμφισβητηθεί. Ωστόσο υπάρχουν ατράνταχτα ιστορικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ελληνικότητά του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ο πρώτος βιογράφος του Καστριώτη Marious Bourletti, αναφερόμενος σ΄ αυτόν, τον χαρακτηρίζει «ηπειρώτη πρίγκιπα»  και «ηγεμόνα των Ηπειρωτών». Ακολούθως όλη η βιογραφική προσέγγιση του Καστριώτη , κάνει λόγο μόνο για Ηπειρώτες και καθόλου για Αλβανούς. Ωστόσο όμως κατά τις ιστορικές μαρτυρίες και ο ίδιος ο Γεώργιος Καστριώτης με κατηγορηματικό τρόπο, αναφέρεται στην ηπειρώτικη καταγωγή του. Γράφοντας στον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη – Αντώνιο του αναφέρει με σαφήνεια «Οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος, του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι, ηδυνήθησαν να αντικρούσουν». Αλλά και μια ακόμα σημαντική ιστορική μαρτυρία τεκμηριώνει αδιάσειστα την ελληνική ηπειρώτικη καταγωγή του Γεώργιου Καστριώτη - Σκεντέρμπεη. Ο γνωστός βιογράφος του Αλή Πασά Αχμέτ Μουφίτ σημειώνει χαρακτηριστικά για τον Καστριώτη «Κατά τα έτος 1443 δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα, ο έλληνας ηγεμόνας Καστριώτης και κατευθύνθηκε στην έδρα των προγόνων του την Κρόϊα». Στη φωτογραφία ο ηγέτης του Δεσποτάτου της Ηπείρου Γεώργιος Καστριώτης – Σκεντέρμπεης. 
Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2200405433880237037

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item