Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθήνας μας)

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης 
(Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθήνας μας)

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με το κύρος και την αίγλη του πολιούχου της πόλης, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, από τις μεγάλες και περίτεχνες εκκλησίες της, συνιστά ένα από τα ορθόδοξα μνημεία-ορόσημα των Αθηνών. Από τα αισθητικά στοιχεία εξάλλου που δεσπόζουν στην μεγαλοπρεπή φυσιογνωμία του ναού, είναι η περίτεχνη και επιβλητική πρόσοψή του. Ο σημερινός ναός ανηγέρθη το 1925 και η αποπεράτωσή του διήρκεσε πέντε χρόνια, στα χρόνια που δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Και οικοδομήθηκε σε χώρο όπου υφίστατο άλλος αντίστοιχος μικρότερος του Αγίου Διονυσίου της περιόδου 1880-1886. Από το 1936 ο νέος ναός ανακηρύχτηκε πολιούχος των Αθηνών. 

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του ναού, είναι νεομπαρόκ και συναιρεί αισθητικά στοιχεία από διάφορες περιόδους. Τα εγκαίνια του ναού έλαβαν χώρα το 1931 επι αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Παπαδόπουλου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του ναού εκπόνησαν ο αρχιτέκτονας βυζαντινολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος και ο Δ. φιλιππάκης. Ο εσωτερικός διάκοσμος αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό και οι υψηλής αισθητικής και κάλλους τοιχογραφίες που επενδύουν τον ναό, είναι δημιουργίες της περιόδου 1935-39 του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Ενώ τα μωσαϊκά της εισόδου επιμελήθηκε το διάστημα 1972-73 ο Σωτήριος Βάρβογλης. Ωστόσο δεσπόζει επιβλητικά πάνω από την είσοδο του ναού, μια γιγάντια τοιχογραφία πολυθεματική, με αποσπάσματα από την σταύρωση, εικόνες από την Αρχαία Αθήνα, την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα κ.λ.π. Ως πολιούχος ναός των Αθηνών, εορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου. Πέρα από την υψηλή αισθητική του αξία ως ναός, ο Άγιος Διονύσιος έχει κερδίσει την αγάπη των πολιτών της Αθήνας, που τον κατακλύζουν στις μεγάλες εορτές της   Χριστιανοσύνης, όπως το ΠΑΣΧΑ κ.λ.π. Για τούτο και αποτελεί μια κεντρική σταθερά της κοινωνικής ζωής της πόλης.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                      
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 4028741398407538054

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item