Η ατμομηχανή του τουρισμού και οι αβυσσαλέες μας αδυναμίες …

Η ατμομηχανή του τουρισμού και οι αβυσσαλέες μας αδυναμίες …

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Τα μεγέθη που συναρτώνται με τον ελληνικό τουρισμό, δείχνουν περίτρανα, ότι βρίσκεται σε υψηλή άνοδο και ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητα την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Και όλα τούτα σε μια περίοδο που κάθε στιγμή στο δύσβατο πεδίο της εθνικής μας οικονομίας, αναδεικνύονται ή έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών, οι αβυσσαλέες ελλείψεις στις βασικές τουριστικές υποδομές και η απελπιστική απουσία ενός καλοσχεδιασμένου master plan με βαθιά θωριά στον κοινωνικό ορίζοντα, για την ανασυγκρότηση της ασθμαίνουσας οικονομίας μας.

Έστω και την υστάτη τούτη ώρα το μείζον θέμα των υποδομών θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση και με γενναίες και ουσιαστικές κινήσεις, θα πρέπει να λάβουν χώρα παρεμβάσεις που θα τονώσουν το τουριστικό μας προϊόν και θα το καταστήσουν περισσότερο ελκυστικό έναντι των άλλων αντιστοίχων των ανταγωνιστικών χωρών μας.

Έμφαση θα πρέπει ακόμα να δοθεί στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών, με υψηλές εισοδηματικές δυνατότητες, οι οποίοι και θα κάνουν την «διαφορά» στα τουριστι-κά μας έσοδα, ξοδεύοντας ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες και δίνοντας αναγεννητική πνοή σε πολλές τοπικές τουριστικές μας οικονομίες, που βιώνουν κατ΄ ουσίαν από την πολιτεία την εγκατάλειψη. Αυτό θα επιτευχθεί αφενός μεν με στοχευμένες κινήσεις marketing, συνδυαζόμενες με βελτιωτικές κινήσεις ποιότητας στα προσφερόμενα τουριστι-κά μας πακέτα, αφετέρου με την εγκατάλειψη από όλους τους συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας, της παθογενούς κουλτούρας της «αρπαχτής». Κεντρικός στόχος των τουριστι-κών μας πολιτικών δεν θα πρέπει να είναι οι μάζες και τα περιφερόμενα «τουριστικά στίφη» που πέρα από τις εντυπώσεις ελάχιστα επηρεάζουν τα τουριστικά μας έσοδα, αλλά οι υψηλής ποιότητας τουριστικές αφίξεις, που και θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα, αλλά και θα αποτελέσουν μια σπουδαία διαφήμιση παγκοσμίως, για την αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών.

Τέλος βαρύ χρέος έχουν το κράτος, οι τουριστικοί operators, τα επιμελητήρια και οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι στην βαριά τουριστική μας βιομηχανία, με σοβαρότητα ευθύνη, αλλά και ανοιχτή ματιά στις προκλήσεις του μέλλοντος και τον γοργό κοινωνικό βηματισμό παγκοσμίως, να ανασχεδιάσουν το τουριστικό μας προϊόν και εμπλουτίζοντας το, με τις αναγκαίες βελτιώσεις, από τις αναδεικνυόμενες ελλείψεις του παρελθόντος, να το καταστή-σουν ελκυστικό και εθνικά προσοδοφόρο. Ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, να αποδράσουμε από τις υστερήσεις του παρελθόντος και να τονώσουμε την εθνική μας οικονομία, αλλά και την διεθνή εικόνα της χώρας, που ποικιλότροπα έχει από οδυνηρά λάθη ετών «τσαλακωθεί». Δεν πρέπει να την απολέσουμε στο όνομα της μικροκομματικής μας μιζέριας. Είναι εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων μας …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6426382030184031848

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item