Γιάννης Γκιωνάκης Αυτός ο έξοχος «βοηθός καφετζή» !!!

Γιάννης Γκιωνάκης
Αυτός ο έξοχος «βοηθός καφετζή» !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ο αξέχαστος Νίκος Σταυρίδης στην εκπληκτική κωμωδία μας «Τα κίτρινα γάντια», μπαίνει σε ένα κλασικό καφενείο και ρωτάει «Ποιός είναι εδώ;» «Εμείς οι δυο του απαντά» !!! με πνεύμα ο βοηθός του μαγαζιού. «Άκου κάτι τσακπινιές» αποκρίνεται νευρικά ο Σταυρίδης. «Τι θέτε, θέτε τίποτα;» ρωτά ο βοηθός, «Φέρε μια πορτοκαλάδα ρέ» απαντά ο Νίκος Σταυρίδης. «Απο ποτοκάλια !!!» είναι η αφελής απάντηση του βοηθού που έχει εξαντλήσει πλέον τα νεύρα του Σταυρίδη; «Όχι απο μούσμουλα» !!! απαντά ο αξέχαστος κωμικός και ξεσπούμε όλοι σε ακατάπαυστα γέλια. Αλλά ενώ ο Νίκος Σταυρίδης είναι φαινομενικά ο πρωταγωνιστής της σκηνής, τελικά το μεγάλο μας χειροκρότημα το έχει αποσπάσει ο Γιάννης Γκιωνάκης, που ως  αφελής βοηθός του καφενείου, δίνει ρεσιτάλ ηθοποιΐας ,στο ρόλο του «βλάκα» και μας προετοιμάζει για την καταιγιστική επέλασή του στο πεδίο της ελληνικής κωμωδίας. Ο Γιάννης Γκιωνάκης υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας απο τους μεγάλους μας σύγχρονους κωμικούς και κατέλειπε τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, μνημειώδεις ερμηνείες, που αποτελούν σοβαρό ηθικό κεφάλαιο στην σύγχρονη καλλιτεχνικής μας δημιουργία. Προικοδοτοημένος με σπουδαίο κωμικό τάλαντο, έναν εξαιρετικό κωμικό σωματότυπο, που τον βοηθούσε να κινείται με χαρακτηριστική άνεση σε μια μεγάλη γκάμα κωμικών ρόλων, αλλά και με την αρωγή των έμπεδων θεατρικών του σπουδών, ο Γιάννης Γκιωνάκης πολύ γρήγορα βρήκε το δρόμο της επιτυχίας στο παλκοσένικο και στην μεγάλη οθόνη. Ήταν με το λυρικό του κύτταρο προορισμένος, να γίνει ένας μεγάλος κωμικός, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία του θεατρόφιλου κοινού.

Ο Γιάννης Γκιωνάκης είδε το φως της ζωής το 1922 στην Αθήνα, σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου απολάμβανε την θαλπωρή και τις ανέσεις του εύρωστου οικονομικά ιατρού πατέρα του. Με την αποπεράτωση των εγκύκλιων γυμνασιακών του σπουδών, εισχήθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου σπουδάζοντας ιατρός να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Το πεπρωμένο του όμως ήταν η τέχνη και έτσι γρήγορα εγκατέλειψε – και παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες του πατέρα του- την Ιατρική, για να παρακολουθήσει υποκριτική στην Δραματική Σχολή Τένχης του Καρόλου Κούν.

Αποφοιτώντας απο την Σχολή του μεγάλου θεατρανθρώπου Καρόλου Κούν, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο παλκοσένικο και γρήγορα έδωσε δείγματα μιας σπουδαίας και ανερχόμενης θεατρικής φυσιογνωμίας. Πρόβα τζενεράλε στο σανίδι ο Γιάννης Γκιωνάκης θα κάνει το 1944 στην παράσταση «Τελευταίος ασπροκόρακας», για να ακολουθήσει έκτοτε μια μακρά και επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή, που την  επικουρούσαν μεγάλες θεατρικές ερμηνείες. Απο τις κλασικές παραστάσεις του δραματολογίου στις οποίες έπαιξε με ξεχωριστή επιτυχία ο Γιάννης Γκιωνάκης, ήταν ο «Βυθός», ο «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ, «Η ζωή ξανάρχεται», για να συνεχίσει με υποκριτική δεινότητα στις παραστάσεις ο «Κοριός» του Μαγιακόφσκυ, «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, η «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάιστ κ.α. Ενώ με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η θεατρική παρουσία του μεγάλου μας κωμικού και στα κλασικά έργα των σπουδαίων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, Σακελλάριου, Γιαννακόπουλου, Ψαθά κ.α. Αλλά Και στο φάσμα της επιθεώρησης όμως ο Γιάννης Γκιωνάκης, άφησε αδρά το αποτύπωμά του, παίζοντας στις παραστάσεις «Βίρα τις άγκυρες», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Άνθρωποι του ΄60», «Πειρασμός», «Ζητείται τεμπέλης» και άλλα.

Η μεγάλη οθόνη ωστόσο, ήταν η καλλιτεχνική έπαλξη μέσα απο την οποία ο μεγάλος μας κωμικός έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό- με τις ανεπανάληπτες κωμικές ερμηνείες του. Άλλοτε σαν κουτός, ανόητος μικροβοηθός καταστημάτων, κάποτε σαν ηττημένος μικροαστός εραστής, ενίοτε ως πλούσιος αλλά κακοφτιαγμένος γαμπρός, που δέχεται νομοτελειακά την απόρριψη απο την πανέμορφη νύμφη, ο απαράμιλλος Γιάννης Γκιωνάκης, με ηθική ένταση και υποκριτική δεινότητα, μας έδωσε έξοχες κωμικές ερμηνείς. Συνεργάστηκε θεατρικά και πολύ περισσότερο κινηματογραφικά, με όλα τα ιερά τέρατα της ελληνικής κωμωδίας, όπως Νίκο Σταυρίδη, Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Θανάση Βέγγο, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. και είτε ως δευτεραγωνιστής μαζί τους, είτε ως πρωταγωνιστής, μας χάρισε αμέτρητες μερίδες γέλιου. Την πρωτόλεια εμφάνισή του στην μεγάλη μας οθόνη ο Γιάννης Γκιωνάκης έκανε το 1946 στην ταινία «Παπούτσι απο τον τόπο σου» και εν συνεχεία ακολούθησε μια μακρά αλυσίδα κινηματογραφικών επιτυχιών μέχρι την δεκαετία του ΄80, που αριθμεί περί τις 100 ταινίες. Απο τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες-συμμετοχές του είναι οι : «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Παιδί του δρόμου» (1957), «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1957), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα» (1971), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (1972) κ.α.

Ο Γιάννης Γκιωνάκης έχοντας κλείσει τον κύκλο μιας επιτυχημένης και πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής παρουσίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έφυγε απο την ζωή στις 25 Αυγούστου του 2002, απολαμβάνοντας της αγάπης και της εκτίμησης όλου του καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και του θεατρόφιλου και του κινηματογραφόφιλου κοινού. Με το ευγενές καλλιτεχνικό ήθος του, αλλα και το σπουδαίο υποκριτικό του τάλαντο, σημάδεψε ανεξάλειπτα τα δρώμενα στην ελληνική κωμωδία, στις δύσκολες μεταπολεμικές μας δεκαετίες. Και έχει έτσι μεγάλη συμβολή στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού, που μέσα απο τα κινηματογραφικά του είδωλα, έβρισκε την θαλπωρή και την ηθική ξεκούραση, για να υπερκεράσει τα προβλήματά του. Ήταν ωραίος αυτός ο αφελής βοηθός καφετζή, που τόσο υπέροχα αναρωτιόνταν απο τι ήταν η πορτοκαλάδα, «απο πορτοκάλια;» !!! Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά πολιτιστικού χαρακτήρα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

People & Style 2414692559094941026

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item