Η Αμαλιάδα του λαϊκού παλμού …

Η Αμαλιάδα του λαϊκού παλμού …

Γράφει  ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είχε η Αμαλιάδα υψηλή συμμετοχή με τους ευγενείς βλαστούς της στα πολιτικά δρώμενα της Ηλείας. Όχι λίγες φορές, έδωσε τον τόνο στις πολιτικές εξελίξεις με τους λαμπρούς πολιτικούς της άνδρες, ενώ κατέκτησε στο δύσβατο στίβο της πολιτικής, ηθικά τρόπαια περίλαμπρα, που συνιστούν κληρονομιά ατίμητη για τις επόμενες γενεές. Το εύκρατο πολιτικά κλίμα της «βασίλισσας της Ηλείας» που εξέθρεψε αναστήματα μεγάλα, ας θυμηθούμε εδώ τους αοίδιμους  Βασίλειο Φιλοσόφοπουλο, Νίκο Κοντογιαννόπουλο κ.α. γονιμοποιείτο κατά τον πλέον ιδεώδη τρόπο, από την βαρύτιμη πολιτικά ιστορική της παράδοση. Στον ευλογημένο τόπο της Αμαλιάδας φυσούσε πάντοτε άνεμος κοινωνικής και δημοκρατικής πρωτοπορίας και έδινε το στίγμα μιας εναλλακτικής προσέγγισης των πολιτικών μας πραγμάτων, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα φθαρμένες πολιτικές ιδέες και ξεπερασμένες κοινωνικές αντιλήψεις, δεν ημπορούσαν να παρακο-λουθήσουν το γοργό βηματισμό της ιστορίας. Η άπειρης ηθικής ευγένειας φυσιογνωμία του αγωνιστή της δημοκρατίας Νίκου Μπελογιάννη, αποτελούσε ακένωτη πηγή δημοκρατικής αγωγής και παιδείας και τροφοδοτούσε τον Αμαλαδίτικο λαό με πολιτικό έρμα επίζηλο. Σ΄ αυτό το κλίμα δημοκρατικής ευκρασίας ξεπήδησε από την Αμαλιάδα, μια λαμπρή φυσιογνωμία της πολιτικής μας σκηνής, που για δεκαετίες ολόκληρες  σκέπασε με το πολυεπίπεδο και οιστρηλατημένο κοινωνικό και πολιτικό της έργο, τα πολιτικά μας πράγματα. 

Ήταν αυτή του αλησμόνητου γιατρού-βουλευτή Αντώνη Πετραλιά, απαύγασμα της πολιτικής δραστηριο-ποίησης του οποίου υπήρξε, η ανάληψη της αντιπροεδρίας της Βουλής επι Γεωργίου Παπανδρέου. Είχε αποτυπώσει αδρά το ευγενές κοινωνικό του σήμα στα Ηλειακά δρώμενα ο αοίδιμος γιατρός και η παρουσία του είχε γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η παρουσία του σκορπούσε στον ηθικά βασανισμένο λαό της Ηλείας από την κοινωνική εξαχρείωση και τη φτώχια στις δίσεκτες μετακατοχικές μας δεκαετίες, ένα παλιρροϊκό κύμα ηθικής ανακούφισης και στήριξης από τους καημούς και τις περιπέτειες της ζωής. Δεν αποτελεί υπερβολή η εκτίμηση ότι ο αλησμόνητος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς, είχε την πλατύτερη ηθική συμμετοχή και προσφορά στον κοινωνικό ιστό της Ηλείας και στην πολιτική του συμμετοχή ροδάμισε η ανθρωπιά, η φιλότητα και η αγάπη. Για τούτη την πολυεπί-πεδη κοινωνική του δράση ο ηλειακός λαός τον τίμησε παρά πολλές φορές στην εθνική μας αντιπρο-σωπεία και τον κατέταξε στους ευγενέστερους πολιτικούς του αντιπροσώπους, που έργω ανέδειξαν στο επίκεντρο της πολιτικής τους παρουσίας, τον άνθρωπο. Αρκετές φορές η δημοτικότητα και η κοινωνική αποδοχή του γιατρού της Ηλείας προσήγγισε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η πολιτική ευπρέπεια με την οποία πάντοτε πορεύτηκε και το ολύμπιο πολιτικό του ήθος, τον είχαν καταστήσει μια από τις πιο περίσεπτες μορφές της Ένωσης Κέντρου. 

Αυτό το ηθικό κλίμα αποτυπώνει και η πιο πάνω φωτογραφία, την οποία μας είχε παραχωρήσει ευγενώς ο αείμνηστος γιός, του αοίδιμου Αντώνη Πετραλιά, κ-ος Αυγερινός Πετραλιάς - που μέσα από το σπίτι του Αντώνη Πετραλιά στην Αμαλιάδα, δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Σύνδρομη της βαθιάς εκτίμησης που έτρεφε ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου για τον αμαλιαδίτη πολιτικό, αλλά και διαπλαστική της συμβολής του στην πολιτική μας σκηνή. Καθιστοί διακρίνονται δυο πελώρια πολιτικά αναστήματα, που διασταύρωσαν τα βήματά τους με κάθε έκφανση της πολιτικής εκπόρευσης, της σύγχρονης Ελλάδος. Ο αείμνηστος πρωθυπουργός - Πρόεδρος της «Ένωσης Κέντρου» Γεώργιος Παπανδρέ-ου, ο υπουργός του Οικονομικών,  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που στη συνείδηση του κόσμου τότε ήταν ο αδιαφιλονίκητος διάδοχός του, αλλά και διάτων αστέρας του πολιτικού πεδίου και ένα ακόμα εξέχον στέλεχος της «Ένωσης Κέντρου». Όρθιος ακριβώς πάνω από τον Γεώργιο Παπανδρέου, χαμογελαστός  και περιστοιχισμένος από δυο νεαρά παιδιά με εκείνο το χαμόγελο που μυροβολούσε  ευγένεια και ένα εξαίσιο άρωμα ανθρωπιάς, ο απαράμιλλος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς. Είναι αυτό το φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις πιο λαμπρές και άπειρης ηθικής ευγένειας κατόψεις της ηλειακής πολιτικής σκηνής. Και η τιμή για την Αμαλιάδα που εξέθρεψε από τα χώματά της τον απαράμιλλο άνθρωπο και πολιτικό Αντώνη Πετραλιά, ασύγκριτα μεγάλη …

Η φωτογραφία είναι από το κυκλοφορούν βιβλίο μου – βιβλιοπωλείο «Πανόραμα», Αμαλιάδα – Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, «Οι πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2277182669907922132

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item