Ο γεωστρατηγικός θώρακάς μας !!!

Ο γεωστρατηγικός θώρακάς μας !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μπορέσαμε και ξεπεράσαμε στα σταυροδρόμια της Ιστορίας τις εθνικές μας επιβουλές και πορευτήκαμε με επιτυχία, χάρις στα τεράστια ηθικά και πολιτισμικά μας αποθέματα, αλλά και χάρις στην υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων τις κρίσιμες ώρες –  ναυμαχία του ναυαρίνου κ.α. στις ιστορικές περιστάσεις. Με τον ίδιο επιτυχή τρόπο θα πορευτούμε και σήμερα, αν χειριστούμε καλά τα διπλωματικά μας αβαντάζ. Στην παρούσα συγκυρία έχουμε μια Τουρκία απέναντί μας, που είναι για όλους τους διεθνείς παράγοντες, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρώπη, ένας στρεβλός και απρόβλεπτος γεωστρατηγικός πόλος. Όλοι στην διεθνή σκηνή συμφωνούν, ότι ο Ερντογάν, οδηγεί την Τουρκία σε επικίνδυνα και αντιδυτικά μονοπάτια, αλλά και σε έναν δρόμο δίχως διπλωματικό γυρισμό.

Ήδη στον ορίζοντα της εξωτερικής πολιτικής διαφαίνονται σχεδιασμοί των Αμερικανών, για την περίπτωση που απολέσουν πλήρως την Τουρκία από σύμμαχο. Χρησιμοποιούν εκτεταμένα την Σούδα, διευρύνουν την στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και εξακτινώνονται και σε άλλες βάσεις. Σαφώς και δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε από τώρα το μέλλον αυτής της σχέσης, ενώ δεν είναι ακόμα ορατό, τι αντισταθμιστικά οφέλη μπορεί να μας προσφέρει η Αμερική. Στην Ευρώπη επίσης αφουγκράζονται το ζήτημα με την Τουρκία. Και δημοσίως Μακρόν και Γιουνγκέρ, έχουν αδειάσει κατ΄ επανάληψη την γείτονα. Ένα βήμα παραπέρα, οι Γάλλοι ενοικιάζουν δυο φρεγάτες στο πολεμικό μας ναυτικό, ενώ εκκινούν συζητήσεις, για στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο. Παράλληλα και το Ισραήλ, αποξενώνεται από την Τουρκία, ενώ οι ελληνοισραηλινές σχέσεις διάγουν μια από τις πιο γόνιμες περιόδους τους.

Ενώ όμως στο πεδίο των στρατηγικών συμμαχιών τα πράγματα εξελίσσονται καλά, εξέλιπε μια στιβαρή και οραματική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει κινήσεις του συρμού. Κινήσεις που σε άλλες εποχές σε κεντρικά στελέχη της, θα προξενούσαν πολιτική ναυτία. Όμως δεν επαρκεί αυτή η πολιτική. Είναι αναγκαία η παρουσία ικανών και έμπειρων διπλωματών, αλλά και μιας ηγεσίας με σχέδιο βαθύ και οραματικό σχεδιασμό στον πολιτικό ορίζοντα. Αδιαμφισβήτητα μας στηρίζουν όλοι οι παραπάνω, διευρύνοντας την άμυνά τους, αντίκρυ στο χάος της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην ρωσική διεύρυνση στην πιο πάνω περιοχή. Όμως εμείς είμαστε αυτοί, που πρέπει να χτίσουμε τον αμυντικό μας θώρακα, μέσα από τις συμμαχίες ΗΠΑ, Ευρώπης και Ισραήλ.

Διάγουμε ένα πολύ καλό και πρόσφορο για διπλωματικά κέρδη momentum και μπορούμε αν παίξουμε ψύχραιμα, να αντλήσουμε μεγάλα στρατηγικά-διπλωματικά οφέλη. Δεν πρέπει έτσι να διακατεχόμαστε από ηττοπάθεια, ενώ δεν είμαστε και μόνοι. Πάραυτα στο τέλος της ημέρας που θα κάνουμε ταμείο, δεν πρέπει να απολησμονούμε, ότι κανείς δεν θα εμπλακεί ενεργητικά σε μια πολεμική κρίση δική μας. Έχουμε την δυνατότητα να αποκομί-σουμε τεχνογνωσία, στρατιωτικό υλικό, αλλά και σπουδαίες διπλωματικές πληροφορίες. Όμως την δύσκολη στιγμή, εμείς θα σηκώσουμε το φορτίο. Και η επιτυχία μας στην όποια κρίση, θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα, την πολιτική ενότητα και τον καλό και οραματικό σχεδιασμό μας. Για αυτό ας χτίσουμε στην παρούσα ευνοϊκή γεωστρατηγική συγκυρία, στέρεα τον αμυντικό θώρακά μας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 906223857916015426

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item