Θα αλλάξουμε νοοτροπία;

Θα αλλάξουμε νοοτροπία;

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι έκδηλη σε κάθε έκφανση της κρατικής μηχανής η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να επιδείξει κάποια επιτεύγματα. Από τα υπουργεία έως την ΕΡΤ, το καθοριστικό κριτήριο για την άσκηση της διοίκησης είναι τα «δικά μας παιδιά» και οι συγγενείς. Εκεί καταναλίσκεται όλη η φιλοσοφία του management. Στην πραγματικότητα το κράτος διοικείται από έναν εσμό κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλον έναν συγγενών τους.  Το γεγονός ότι η κρατική διοίκηση δεν έχει καταρρεύσει, οφείλεται σε ένα 15% περίπου ευσυνείδητων και επαρκών υπαλλήλων, που δουλεύουν παραγωγικά με υψηλό ήθος και που  αγόγγυστα δέχονται να σηκώσουν το δυσβάσταχτο φορτίο της ανεπάρκειας των υπολοίπων. Αν έλλειπαν αυτά τα στελέχη η κρατική μηχανή θα παρέλυε. Ορισμένοι υπουργοί που έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τους αναζητούν και στηρίζονται επάνω τους – έστω και αν διαφωνούν πολιτικά μαζί τους -  για να «τρέξουν» τα υπουργεία τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να συνεργάζονται με κομματικούς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Προβάλλει όμως το ερώτημα πόσο θα αλλάξει αυτή η νοσηρή νοοτροπία, όταν θα έλθει η νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» γνωρίζει αυτές  τις δυσπλασίες και διατείνεται ότι θα αλλάξει τα πράγματα. Όμως δεν έχουν την ίδια γνώμη και τα στίφη των κομματικών στελεχών, τόσο της «Νέας Δημοκρατίας», όσο και του ΠΑΣΟΚ, που με αδημονία προσμένουν να διοριστούν στις διοικήσεις των κρατικών οργανισμών,  στα νοσοκομεία και σε άλλα κρατικά επίζηλα πόστα, σε μια αυριανή δική τους συγκυβέρνηση. Το χειρότερο δε όλων αυτών, είναι η νοοτροπία με την οποία είναι διαποτισμένα αυτά τα κομματικά στελέχη, τα οποία έχουν σαν κεντρικό τους πολιτικό κοσμοθεώρημα, τις εξυπηρετήσεις των ημετέρων. Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί από μόνη της μια ηγεσία, να αλλάξει τέτοιες δεκαετιών, ενσταλαγμένες αντιλήψεις. Η ευκαιρία – πρόκληση λοιπόν είναι μεγάλη για τα κόμματα που θα διεκδικήσουν αύριο την εξουσία. Έχουν το πολιτικό σθένος να δεσμευτούν προεκλογικά, ότι δεν θα αλώσουν το κράτος και ότι θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα αξιοκρατικά κριτήρια; 

Υποτεθείστω όμως, ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτές τις κομματικές στρεβλώσεις. Από πια χοάνη σήμερα της αγοράς θα αναζητήσουν άξιους τεχνοκράτες, για να δημιουργή-σουν τις προϋποθέσεις της ανασυγκρότησης και να κάνουν την υπέρβαση;  Ο λαϊκισμός που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, συμπαρέσυρε τους μισθούς άξιων κρατικών στελεχών στο ναδίρ. Και όχι μόνον αυτό ! Ελλοχεύει ο κίνδυνος του εισαγγελέα, αλλά και η δημόσια δια-πόμπευση, στις στήλες κάποιου site. Συνεπώς για να μπούν στο «παιχνίδι» της ανασυγκρό-τησης αυτοί οι άνθρωποι, θα πρέπει να τους εξοπλίσουμε θεσμικά κατάλληλα, για να είναι μην είναι ανυπεράσπιστοι, βορά, του κάθε αντισυστημικού καταδότη ! Και να μην ευτελίζε-ται η αξιοπρέπεια, σε αδυναμία, στις μυλόπετρες της άναρχης και ζωώδους σημερινής δημόσιας ζωής. Διαφορετικά θα ξαναζήσουμε τις ίδιες θλιβερές και νοσογόνες ιστορίες, της άλωσης του κράτους από τις κομματικές στρατιές. Και θα πάνε και πάλι στράφι, οι οδυνη-ρές μνημονιακές θυσίες του ελληνικού λαού ! Εν κατακλείδι, θα αλλάξουμε νοοτροπία; 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4238222006347336875

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item