Ηθική έξαρση για τους ισαποστόλους Αγία Ελένη και Κωνσταντίνο, στον Άγιο Κωνσταντίνο Λένορμαν

Ηθική έξαρση για τους ισαποστόλους Αγία Ελένη και Κωνσταντίνο,
στον Άγιο Κωνσταντίνο Λένορμαν

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή τόσο του λαού του 4-ου Διαμερίσματος των Αθηνών - Κολωνού, όσο και πλήθους άλλων Αθηναίων, που προσήλθαν με ευλάβεια να τιμήσουν την μνήμη των ισαποστόλων της Ορθοδοξίας μας Αγίας Ελένης και Άγιου Κωνσταντίνου, έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 21-5-2018,  ο πανηγυρικός εσπερινός και η εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας και αποτμήματος των ιερών οστών του Αγίου Κωνσταντίνου, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στον Κολωνό. Της αυτοκράτειρας – Αυγούστας Αγίας Ελένης που από τα χλωρά της νιάτα αφιερώθηκε στην ορθοδοξία και με την ανένδοτη πίστη της εν συνεχεία είχε τάξει κεντρικό σκοπό της ζωής της, να εξεύρει τον σταυρό του μαρτυρίου του Κυρίου μας. Αλλά και του εξόχου αυτοκράτορος του Βυζαντίου Αγίου Κωνσταντίνου, που σημάδεψε ανεξίτηλα το ορθόδοξο ήθος της αυτοκρατορίας, προστρέχοντας με ποικίλες θεσμικές παρεμβάσεις του τον χριστιανικό κόσμο, ενώ συνέδεσε το όνομά του, με δυο κορυφαίες κινήσεις που τον τοποθέτησαν στον χρυσούν πρόναο της παγκόσμιας ιστορίας. Αφενός μεν με την υπογραφή του Διατάγματος περί Ανεξιθρησκίας των Μεδιολάνων, που απαγόρευε τις διώξεις έναντι  οιοδήποτε λατρευτικού δόγματος, αφετέρου με την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, που αποτέλεσε την απαρχή της ηθικά μεγαλουργού Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία για μια χιλιετία, κανοναρχούσε  πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά την οικουμένη και συνιστούσε την ηγέτιδα δύναμή της.

Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Κωνσταντίνου της Λένρμαν, που φάνταζε σημαιοστολισμένος στο λιόγερμα με την βυζαντινή πορφύρα, σαν απόρθητο φρούριο, συνέρρευσε πλήθος κόσμου, για να τιμήσει τους κορυφαίους της ορθοδοξίας και να αρδεύσει ακένωτες ηθικές δυνάμεις από την ευλογία τους. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός  ιεράρχης, Μητροπολίτης Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητος, επικουρούμενος από τον αρχιμανδρίτη και αρχιερατικό προϊστάμενο του ναού κ-ο Κλήμη και άλλους ιερείς που με πολλήν αγάπη προσήλθαν για να αποτίσουν τον ηθικό αίνο στους αγίους μας. Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων, αλλά και αποτμήματος των οστών του Αγίου Κωνσταντίνου, υπο τους γλυκείς παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που για μιαν ακόμα φορά, χρωμάτισε αισθητικά πολύμορφα την πομπή, με τις μελωδίες της. Και κατάφορτοι από συγκίνηση στους περιμετρικούς δρόμους του ναού και ένθεν και ένθεν της Λένορμαν, οι κάτοικοι του Κολωνού έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την σεπτή εικόνα των Αγίων και προσεύχονταν για να λάβουν την ευλογία τους και την ηθική αρωγή τους. Στιγμές άφατης συγκίνησης που σε πείθουν ότι είναι βαθιά ριζωμένο στην καρδιά του έλληνα, το πολιτισμικό ήθος της ορθοδοξίας και δεν  μπορεί να το διασαλεύσει καμία ξενοκίνητη δύναμη.

Με το πέρας της πομπής και την επάνοδο στην εκκλησία τον λόγο έλαβε ο σεβάσμιος επίσκοπος κ.κ. Θεοδώρητος και αφού διεβίβασε το διάστικτο από αγάπη μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που καλούσε τους πιστούς να ενωτιστούν τις διδαχές των Αγίων Ισαποστόλων μας Ελένης και Κωνταντίνου και να κραταιώσουν την πίστη τους στις δύσκολες και ηθικά τρικυμισμένες μέρες μας,  εξήρε, με τον γλυκύ και μελίρυτο λόγο του, την ανένδοτη πίστη και προσφορά των Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, που θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό μετέωρο στην παγκόσμια ιστορία. Ακολούθως ο αρχιερατικός επίσκοπος του ναού και αρχιμανδρίτης του οικουμενικού πατριαρχικού θρόνου κ.κ. Κλήμης, ευχαρίστησε τον κ-ο Θεοδώρητο για την καθόλα τιμητική παρουσία του, τους ευλαβείς πιστούς που προσέτρεξαν με λαχτάρα να τιμήσουν τους αγίους μας, την ερανική επιτροπή, τις εθελόντριες του ναού και το φιλόπτωχο ταμείο, για τις ακάματες υπηρεσίες τους, στην λυσιτελή πραγμάτωση της ιεράς πανηγύρεως, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ωραία αισθητικά συμμετοχή της, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για την τήρηση των άψογων μέτρων τάξης.

Παρόντες δυναμικά και εμείς στην ευλαβική εορτή, με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» κ-ο Χρήστο Τετνόμα και άλλα στελέχη της, για να τιμήσουμε τις αδαμάντινες μορφές της Ορθοδοξίας, των αγίων Ελένης και Κωνσταντίνου και να αναγεννηθούμε ηθικά από το ιδεοφόρο χριστιανικό μήνυμά τους.  Χρόνια Πολλά και του χρόνου αγαπητοί χριστιανοί και οι Άγιοι Ελένη και Κωνσταντίνος, να χαριτώνουν εσάς και τις οικογένειές σας, με την ευλογία τους. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5357910553495771739

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item