Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Τεσσαρακοστό Τρίτο)

Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Μέρος Τεσσαρακοστό Τρίτο) 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ένας μόνον άνθρωπος είχε προξενήσει τόσο πόνο και τόσο αίμα για την πατρίδα. Μικρό χρονικό διάστημα αργότερα ο Κωνσταντίνος ο Α΄, τον Δεκέμβριο του 1922, θα αποβιώσει στο Παλέρμο της Σικελίας. Ήταν η πιο ολέθρια και τραγική φυσιογνωμία της συγχρόνου Ελλάδος, προξενώντας τον επάρατο Εθνικό Διχασμό και το ανεπούλωτο τραύμα στην ψυχή του ελληνισμού, την Μικρασιατι-κή Τραγωδία. Ο στρατός και ο στόλος όμως της Ελλάδος που είχαν υποστεί τρομερά πλήγματα ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των πραγμάτων και την τιμωρία των ενόχων. Δίνοντας υπόσχεση προς τον ελληνικό λαό  για «τιμωρίαν και επανόρθωσιν». Λίγο αργότερα οι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Τραγωδίας δικάστηκαν – σε μάλλον όχι δίκαιη δίκη – και αφού καταδικάστηκαν - άδικα κατά την υποκειμενική εκτίμηση του γράφοντος - σε θάνατο «επ΄εσχάτη προδοσία» εξετελέσθησαν στο Γουδί. 

Και λέμε άδικα γιατί μπορεί να είχαν σοβαρό μερίδιο ευθύνης, μπορεί να είχαν κάνει ολέθρια λάθη και να είχαν παρασυρθεί από την επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια πολιτική του Κωνσταντίνου του Α΄, δεν υπήρξαν ποτέ όμως προδότες. Έπρεπε πάραυτα να εκτελεστούν για να κατεναυστούν τα πάθη και να ικανοποιηθεί η ακόρεστη δίψα του λαού για εκδίκηση, που μέσα στην τραγικότητα των στιγμών, δεν είχε το αισθητήριο και την ωριμότητα για την επιλογή διαφορετικών στόχων, που θα επέφεραν την απαραίτητη ηρεμία και γαλήνη στον τόπο, για να επουλωθούν οι πληγές του. Στο Γουδί λοιπόν εκεί που σήμερα ευρίσκεται το Νοσοκομείο θωρακικών νοσημάτων «Η Σωτηρία»  εξετελέστησαν άδικα  ως αποδιοπομπαίοι τράγοι της Μικρασιατικής Τραγωδί-ας οι : Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Στράτος,  Γεώργιος Χατζηανέστης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης. Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος είχε στείλει τηλεγράφημα από το Παρίσι για να αποτραπεί η εκτέλεση. Το πλήθος όμως διψούσε για αίμα. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε αποτελώντας όνειδος στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Στη φωτογραφία οι κατηγορούμενοι ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» της Μικρασιατικής τραγωδίας, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8208949205180616128

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item