Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Μέρος Τεσσαρακοστό Πέμπτο)

Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Μέρος Τεσσαρακοστό Πέμπτο)

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η Ελλάδα του μεσοπολέμου

Και με την εισαγωγή πολύ πρωτοπόρων για την εποχή οικονομικών θεωριών, του μεγάλου αμερικανού οικονομολόγου Τζών Μέυναρντ Κέυνς, η παγκόσμια οικονομία θα αναταχθεί και θα οδηγηθεί στην αναζωογόνηση. Ένα ακόμα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της περιόδου του μεσοπολέμου, είναι η με γεωμετρική ταχύτητα αύξηση της προόδου των γραμμάτων και των τεχνών. Σε τούτο κατέτεινε σημαντικά και η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δοθέντος ότι επικεντρώνει την προσοχή της στον άνθρωπο και όχι στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί την πρωτεραία επιλογή του δυτικού κόσμου. Η διαχεόμενη αίσθηση, το όραμα και η προσδοκία απο τον ανατολικό συνασπισμό για την διακυβέρνηση των χωρών που ηγούνται σ΄ αυτόν, με έναν τρόπο πιο ανθρώπινο και κοινωνικά δίκαιο, που στόχο του είχε την ηθική προαγωγή του ανθρώπου σαν κεντρικό μέλημα, είχε σαν αποτέλεσμα την στράτευση σ΄ αυτόν διανοουμένων, που ήταν και ο κύριος μοχλός της προόδου των γραμμάτων και των τεχνών. Μια ακόμα ζωτικής σημασίας παράμετρος που συνέδραμε την ραγδαία πολιτιστική πρόοδο και ακμή, ήταν η αναγόρευση της ανθρώπινης οντότητας σαν πρώτιστης αξίας των κοινωνιών. Αυτό ήταν με την σειρά του απόρροια του γεγονότος ότι η οικονομική ανασφάλεια, η πολιτική αστάθεια και το γενικευμένο κλίμα ρευστότητας στο κοινωνικό πεδίο, εξωθούσε τους ανθρώπους στην αναζήτηση των κλασικών αξιών της ζωής. 

Όλα αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου του μεσοπολέμου θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. Παράλληλα όμως θα παρατηρήσουμε και επίταση των εθνικών θεμάτων. Μέχρις στιγμής είχαμε παρακολουθήσει την ενσάρκωση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης ιδέας, με την προσάρτηση στην ελληνική επικράτεια όλων των προσδοκώμενων εθνικών εδαφών, με την υπογραφή απο τον Βενιζέλο της συνθήκης των Σεβρών. Παράλληλα είχαμε όμως δεί και την δύστοκη επιλογή του ελληνικού λαού στις εκλογές του ΄20, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάληψη της εξουσίας απο άπειρους πολιτικούς και τον ολέθριο για τα εγκληματικά πολιτικά του λάθη βασιλιά Κωνσταντίνο, σε μια απο τις κρισιμότερες καμπές της ιστορικής του πορείας, με τραγικό επακόλουθο την Μικρασιατική Τραγωδία, που οδήγησε ενάμισι εκατομμύριο έλληνες στην εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών απο την αγαπημένη γη της Ιωνίας και την οδήγησή τους στον πικρό δρόμο της προσφυγιάς. Στη φωτογραφία ο διαπρεπής άγγλος οικονομολόγος Τζών Μέυναρντ Κέυνς, που με τις ρηξικέλευθες οικονομικές θεωρίες του για τις δημόσιες δαπάνες, θα συνδράμει ζωτικά, την υπέρβαση της γιγάντιας οικονομικής κρίσης του 1929. Είχε μεταξύ άλλων συγγράψει το περίφημο βιβλίο, «Οι οικονομικές συνέπειες της Ειρήνης».
Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2754617673458049837

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item