Κατανυκτικό προσκύνημα, στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό, στον ομώνυμο ναό της Βουλιαγμένης !

Κατανυκτικό προσκύνημα, στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό,
στον ομώνυμο ναό της Βουλιαγμένης !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης και με τη  καταιγιστική παρουσία του λαού του 2-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, από τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, σήμερα Τετάρτη 29-8-18, η εορτή της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, επι της οδού Βουλιαγμένης. Και λαμπύριζε στο γλυκύ αυγουστιάτικο λιόγερμα, ο περικαλλής ναός της Βουλιαγμένης, από την βυζαντινή πορφύρα, αλλά και την κατανυκτική ατμόσφαιρα της ιερής ημέρας, καταυγάζοντας το ηθικό φέγγος της ορθοδοξίας μας, αλλά και την πολιτισμική μεγαλουργία της απαράμιλλης βυζαντινής αυτοκρατορίας, που για αιώνες επισκοπούσε την ηθική υπεροχή της χριστιανοσύνης. Αλλά και με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπ,η τόσο των ευλαβών ιερέων του ναού, όσο και των ευγενών εθελοντών του, που με ζέση καρδιάς στόλισαν την πανέμορφη και επιβλητική εκκλησία της Αθήνα μας και την έντυσαν με τους σταυραετούς του βυζαντίου στα γιορτινά της. Αλλά η έξοχη εορταστική λειτουργία, είχε στην μεγαλοπρεπή λεωφόρο βουλιαγμένης ένα ξεχωριστό χρώμα, αφού συναιρούσε την αρχοντιά και την δωρική απλότητα του κέντρου της πόλης, με την κοινωνική μεγαλοπρέπεια της Λεωφόρου, που θαρρείς πως κατεβαίνοντας πως το Φάληρο, ανοίγει άλλους ορίζοντες στην ματιά και την ψυχή του ανθρώπου !

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο Άγιος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτης, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη και Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, κ-ο Ιερώνυμο Νικολόπουλο και τους υπόλοιπους ευλαβείς ιερείς του ναού κ.κ. Μπούτση Ιωάννη, Πασπαλιάρη Γεώργιο, Σαμαρά Παναγιώτη, Σωμαράκη Σεβαστιανό και Τασηγιάννη Σπυρίδωνα, καθώς και άλλους ιερείς, που έσπευσαν να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αγίου Ιωάννη. Του Τιμίου Προδρόμου, που μετά την άχραντο Παναγία, μητέρα όλων των  Ελλήνων, έπεται στην ιεραρχία της ορθοδοξίας. Με την αποπεράτωση του πανηγυρικού εσπερινού, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Ιωάννη, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης και υπο τους γλυκείς παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με την αισθητική της αρτιότητα, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους ευλαβείς χριστιανούς της πομπής. Είναι ακένωτα τα κοιτάσματα της λαϊκής ευσέβειας των Ελλήνων και αυτός ο βαθύβληστος ορθόδοξος λυρισμός, ήταν έκδηλος στους πιστούς της περιοχής, που κατάφορτοι από συγκίνηση για την ιερή μνήμη του Αγίου Ιωάννη, έραιναν με ρόδα και μύρα την εικόνα του και προσεύχονταν κατανυκτικά στην χάρη του, να τους ευλογήσει και να τους δώσει ηθικές δυνάμεις, να υπερκεράσουν τις κοινωνικές δυσπλασίες της παθογενούς εποχής μας.


Με την επάνοδο της πομπής στην εκκλησία, τον λόγο έλαβε ο σεπτός επίσκοπος κ-ος Συμεών και αφού διεμήνυσε το μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε όλους τους πιστούς να ενωτιστούν το ιδεοφόρο ορθόδοξο μήνυμα της θυσιαστικής προσφοράς του Αγίου Ιωάννη και να αναβαπτισθούν ηθικά από τα ιερά νάματα του σεπτού βίου του. Στην αντιφώνησή του, ο ευλαβής Αρχιερέας του ναού Αρχιμανδρίτης, πατέρας Ιερώνυμος, ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήθος, που με περισσήν κατάνυξη προσήλθε να τιμήσει την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννη, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, για την ιδιαίτερη συμβολή τους στον καλλωπισμό της εκκλησίας, το ενοριακό συμβούλιο και τις ευσεβείς κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου για την συμβολή τους στην άψογη διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ιδιαίτερη προσφορά της, που χρωμάτισε αισθητικά την ιερά πανήγυρη, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης, στην ομαλή διεξαγωγή της τελετής. Να
σημειώσουμε εμφατικά ακόμα, τα ιδιαίτερα αισθήματα κατάνυξης και συγκίνησης, που προξένησε στους πιστούς, το προσκύνημα στο σκήνωμα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, που βρίσκεται μέσα στη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη της Βουλιαγμένης, δοθέντος, ότι ο Άγιος Νικόλας ο Πλανάς, η σεμνή και αγία αυτή μορφή της χριστιανικής Αθήνας, ιερουργούσε στον Ναό. Τον  προσκύνησαν ευλαβικά οι χριστιανοί και δεήθηκαν στην αγιότητά του, να τους προστρέξει και να τους συνδράμει, στους κόπους και τους πόνους της ζωής.


Χρόνια Πολλά ευσεβείς Αθηναίες και Αθηναίοι και ο πάνσεπτος Άγιος Ιωάννης, που για την αγάπη του Χριστού μας πρόσφερε την τιμία κεφαλή του, να σας χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει ηθικά, τα άξια βήματά εσάς και των ευλαβών οικογενειών σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !!!

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννη :

Μνήμη δικαίου μετ΄ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε· ανεδεί-χθης γάρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι καί εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον· όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδῃ, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 5724859081499099037

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item