Αντώνης Πετραλιάς Ο Ηλείος ανθρωπιστής πολιτικός και ανένδοτος δημοκράτης !

Αντώνης Πετραλιάς 
Ο Ηλείος ανθρωπιστής πολιτικός και ανένδοτος δημοκράτης !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Το όνομά του έγινε συνώνυμο της κοινωνικής ευαισθησίας. Προσέδωσε τόνο ανθρωπιάς στον «σαρκοβόρο χώρο» της πολιτικής, όταν τούτη κατέτεινε να προσλάβει χαρακτήρα ρωμαϊκής αρένας και αφού διέγραψε παράλληλα μια πλατειά και πολυποίκιλη πολιτική σταδιοδρομία, την οποία πάντοτε κατευόδωνε το ήθος και η πολιτική ευπρέπεια, κατεγράφη αυτοδικαίως στο πάνθεον των Ηλειακών προσωπικοτήτων, που αποτύπωσαν αδρά τα βήματά τους στον ιστορικό μας ορίζοντα. Ο αοίδιμος γιατρός Αντώνης Πετραλιάς αποτελεί για όλους τους Ηλείους και ανεξαιρέτως των κοινωνικών τους πεποιθήσεων  - αφού το κύρος τέτοιων προσωπικοτήτων εκσπάζει τα κομματικά όρια - ένα διαχρονικό κοινωνικό σύμβολο. Για τούτο όλοι οι Ηλείοι με σεβασμό και περισσήν αγάπη όταν αναφέρονται στον αξέχαστο Αντώνη Πετραλιά, μνημονεύουν με νοσταλγία τον ωραίο άνθρωπο, που αταλάντευτα για δεκαετίες, με πίστη και ιερά προσήλωση στο λειτούργημα του Ιπποκράτη, υπηρέτησε την κοινωνία, ανακουφίζοντας χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας. Πλάι όμως στην γιγαντιαία κοινωνική συμβολή του Αμαλιαδίτη ιατρού ανεφύη και η πολυεπίπεδη πολιτική του παρουσία και δραστηριοποίηση. Συνεχιστής μιας λαμπρής οικογενειακής παράδοσης αφού ήρε την καταγωγή του από προβεβλημένη κοινωνικοπολιτικά οικογένεια της Δίβρης, παρέλαβε την σκυτάλη του πολιτικού κληροδοτήματος των προγόνων του και αναγορεύτηκε με το ογκώδες και πολυσχιδές κοινωνικοπολιτικό του έργο, άξιος διάδοχος της τιμής που του επεφύλασσε η μοίρα. Έτσι αφού τίμησε και επεξέτεινε τις ηθικοπολιτικές παρακαταθήκες της οικογένειάς του, κατέλειπε στον γιό του – το γνωστό μας βουλευτή – Αυγερινό (Ρένο)  Πετραλιά, που απεβίωσε και αυτός πρίν λίγα χρόνια - μια λαμπρή πολιτική κληρονομιά.


Ο Αντώνης Πετραλιάς γεννήθηκε το 1908 στη Δίβρη μέσα σε ένα κατεξοχήν πολιτικό περιβάλλον, αφού η οικογένειά του είχε μακρά παράδοση στα πολιτικά δρώμενα. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστημιακά κέντρα της Γαλλίας ως κλινικός παθολόγος. Από το 1931 θα ασκήσει ιατρική στην Αμαλιάδα, νοηματοδοτώντας στην κυριολεξία το κοινωνικό λειτούργημα του ιατρού, αφού χιλιάδες βασανισμένων από την ανέχεια και την περιθωριοποίηση Ηλείων, βρίσκουν στο ιατρείο του απάνεμο λιμάνι. Η τεράστια κοινωνική του αποδοχή και η βαθυτάτη εκτίμηση του κόσμου θα τον αναδείξουν το 1951 πρώτο πολίτη – Δήμαρχο της Αμαλιάδος στις ομώνυμες Δημοτικές εκλογές, οπότε και κάνει το πέρασμά του από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επιτυχημένη παρουσία του Αντώνη Πετραλιά στον δημοτικό θώκο εν παραλλήλω με τις οικογενειακές του καταβολές, δίνουν στο στίγμα της ευρύτερης πολιτικής δραστηριοποίησής του και προοικονομούν την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές. 

Βουλευτής θα εκλεγεί για πρώτη φορά με το πολιτικό σχήμα «Δημοκρατική Ένωσις» των Γ. Παπανδρέου- Σοφοκλή Βενιζέλου-Κ. Τσαλδάρη, δοθέντος άλλωστε ότι είναι φορέας της πολιτικής παιδείας του μεγάλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Υπό την σκέπη της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου, ο Αντώνης Πετραλιάς επανεκλέγεται στις αντίστοιχες εθνικές εκλογές του 1961,1963,1964. Διατελώντας και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Τέλος στις πρώτες μετά την έκθεσμη Απριλιανή εκτροπή δημοκρατικές εκλογές του 1974, θα εκλεγεί με τον κομματικό σχηματισμό «Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις» υπο τον Γεώργιο Μαύρο, οπότε και κλείνει ο κύκλος της πολιτικής του παρουσίας. Το 1978 ο αλησμόνητος γιατρός της Αμαλιάδος φεύγει από την ζωή σκορπώντας καθολική θλίψη στους Ηλείους, εφόσον στο πρόσωπό του θα απολέσουν τον ευήθη πολιτικό άνδρα, μα πάνω από όλα τον ακαταπόνητο υπηρέτη του κοινωνικού συνόλου. Την φυσική έκλειψη όμως του Αντώνη Πετραλιά δεν θα ακολουθήσει η ενάρετη, ευγενική και ανθρώπινη παρουσία του, μιας και ο αοίδιμος γιατρός με την πελώρια και ανεπανάληπτη κοινωνική του συμβολή, θα μείνει για πάντα αθάνατος στην καρδιά, την σκέψη και την θύμηση όλων των Ηλείων… 

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Αντώνη Πετραλιά, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην 1-η φωτογραφία, ο υψηλόφρον άνθρωπος, γιατρός και πολιτικός από την Αμαλιάδα – καταγωγή από την Δίβρη και από την πολιτικομάνα οικογένεια των Πετραλιάδων – Αντώνης Πετραλιάς.

Στην 2-η φωτογραφία, ένα σπάνιο ιστορικό - πολιτικό ντοκουμέντο στην Ηλεία. Ο αξέχαστος πρόεδρος της «Ενώσεως Κέντρου», Γεώργιος Παπανδρέου, έχει επισκεφθεί με τον κορυφαίο τότε Βουλευτή του κόμματος και αδιαφιλονίκητο διάδοχό του Κώστα Μητσοτάκη, το σπίτι του Αντώνη Πετραλιά στην Αμαλιάδα, την περίοδο, που είχαν ξεκινήσει τον  περίφημο «ανένδοτο αγώνα».

Στην 3-η φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο που αποτυπώνει με παραστατική ενάργεια το κοινωνικό κλίμα στην Ηλεία και βεβαίως στην Αμαλιάδα, στις εθνικές εκλογές του 1964. Ψηφοφόροι του Αντώνη Πετραλιά στον Καρδαμά, που ήταν ένα από τα εκλογικά του προπύργια, παρακολουθούν με ηθικό σθένος ομιλία του. Χαρακτηριστικό πλακάτ της εποχής, που κρατά ένθερμος οπαδός του Ηλείου Βουλευτή, λέει με πολύ αγάπη «Ως εύ (καλό) παρέστης κύριε Πρόεδρε, λαοφιλή και ευεργέτα, της Κοινότητος Καρδαμά. Είμεθα όλοι μαζί σου. Ζήτω η Δημοκρατία». Μια φωτογραφία στην κυριολεξία, μια εποχή !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1360414155101626241

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item