Λαμβάνοντας την ευχή του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Επισκόπου Θεσπιών κ.κ. Συμεών

Λαμβάνοντας την ευχή του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
και Επισκόπου Θεσπιών κ.κ. Συμεών

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είχαμε την υπερτάτη ηθική τιμή πρίν λίγες ημέρες, να λάβουμε τις πατρικές ευχές επι τη ενάρξει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά και να συζητήσουμε μαζί του θεσμικά, γύρω από την βυζαντινή πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας, με τον Επίσκοπο Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτη. Και μας εδόθη ευκαιρία μα ανταλλάξουμε κριτικές σκέψεις με τον υψηλόφρονα αυτό εκκλησιαστικό μας άνδρα, για αρκετά θέματα που συναρτώνται με τον βυζαντινό χαρακτήρα της πόλης, την συνδρομή περίσεπτων εκκλησιαστικών μας μορφών, στην διαμόρφωση της πολιτισμικής φυσιογνω-μίας της Αθήνας, όπως του πάπα Νικόλα του Πλανά, της Αγίας Φιλοθέης, του πρώτου επισκόπου της Αθήνας μας Διονυσίου του Αρεοπαγίτου κ.α., αλλά και για τα μείζονα προτάγματα σήμερα, της εκκλησιαστικής μας παιδείας, στην δημόσια εκπαίδευση.

Και ήταν πραγματικά ευλογία Θεού, η διαλογική συζήτηση με τον σεπτό πατέρα κ.κ. Συμεών, αφού με την πολυεδρική παιδεία του και την επίζηλη θεολογική του συγκρότηση, μας ανέδειξε και πολλές αθέατες πτυχές, από την πελώρια προσφορά της ελλαδικής εκκλησίας, στην κοινωνική και πολιτισμική εκπόρευση της αγαπημένης μας Αθήνας, κάτι για τον οποίο πέρα από την άφατη ευλάβειά  μας, προς την σεμνή εκκλησιαστική του παρουσία, θερμώς τον ευχαριστούμε.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κ.κ. Συμεών, είναι ένας από τους νέους εκκλησιαστικούς μας ταγούς, που με το ευγενές ήθος του και την έμπεδη θεολογική και πολιτισμική του συγκρότηση, συνδράμει παράλληλα με αρκετούς άλλους ακόμα αξιόλογους Επισκόπους μας, την δημιουργική μετάβαση της ελλαδικής εκκλησίας στην νέα εποχή, που βεβαίως με την ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, αλλά και τον γοργό κοινωνικό βηματισμό, καλείται να διαδραματίσει το πολυδιάστατο έργο της, σε νέα πολυσύνθετα δεδομένα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι είναι κάτοχος Πτυχίων Νομικής, Θεολογίας, μεταπτυχιακών σπουδών Masters στην Νομική και στην Θεολογία, αντιστοίχως στα πεδία, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, Εκκλησιαστικού Δικαίου και Διδακτορικού στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Παράλληλα ομιλεί απταίστως Αγγλικά και Γερμανικά, έχει πτυχίο ECDL στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Αλλά έχει ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Συμεών και έναν βαρύτιμο ηθικά τίτλο στην ζωή του, για τον οποίο πρέπει να αισθάνεται πολύ περήφανος. Έλκει την καταγωγή από τον πατέρα του, από τα Ασπρόγεια της Ν. Φλώρινας, από τους τιμημένους Μακεδονομάχους μας, που πότισαν με το ηρωικό αίμα τους το δένδρο της ελληνικής ελευθερίας και κραταίωσαν με την θυσία τους την λευτεριά, στα άγια χώματα της Μακεδονίας μας. Κομίζει αναμφίβολα μια μεγάλη ελπίδα για την ελλαδική εκκλησία, στον 21-ο αιώνα.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, για τις ατίμητες πατρικές του ευχές, αλλά και την μεγάλη τιμή που μας απηύθυνε, να συζητήσουμε διαλογικά, σε θεσμικό επίπεδο, για τον βυζαντινό πολιτισμικό χαρακτήρα της λατρεμένης μας Αθήνας και την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Ο μεγαλοδύναμος Θεός, ας είναι παραστάτης, στα άξια, έντιμα και οιστρηλατημένα, θεολογικά, πολιτισμικά και κοινωνικά βήματά του.

 *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 802659247132864567

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item