Οι προσδοκίες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Οι  προσδοκίες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Πρίν λίγο καιρό και με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ένα από τα μεγάλα πολιτικά στερεότυπα της μεταπολίτευσης, πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πρόκειται για τον αντιαμερικανισμό, που ακολούθησε την πτώση της χούντας και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Και βεβαίως φάνταζε σαν φάντασμα της ιστορίας, δοθέντων όλων αυτών, ο ελλημενισμός του έκτου στόλου και η έλευση της αμερικανικής ναυαρχίδας στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο όμως πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της αμερικάνικης ναυτικής παρουσίας, ήταν και τα λόγια του ΑΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, περί των «καλύτερων στιγμών» των δυο χωρών, που ανοίγουν αναμφίβολα μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά σε ένα διάστημα υψηλής γεωπολιτικής έντασης, στον παγκόσμιο χάρτη. Όμως δεν θα πρέπει να χάσουμε την αίσθηση του μέτρου, στις διπλωματικές μας προσδοκίες με τους αμερικανούς, μήτε να υποτιμήσουμε, ότι ψυχικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ήταν για πολλές δεκαετίες τεταγμένο απέναντί τους. Πρακτικά δυο πράγματα αναμένει ο ελληνικός λαός, από αυτή την ελπιδοφόρα ελληνοαμερικανική προσέγγιση. Πρώτον επενδύσεις που θα σημάνουν και την άνοιξη της παγωμένης ελληνικής οικονομίας και δεύτερον παρεμβάσεις, που θα υποβοηθήσουν την εθνικά ασφάλεια της Ελλάδος.

Για μέν τις επενδύσεις χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ψαύσουμε τα αποτελέσματα. Βελτιώσεις παρατηρούμε στο φάσμα του τουρισμού, όμως οι αμερικανοί επενδυτές παραμένουν ακόμα εγκρατείς, αναμένοντας πιο εύτολμες μεταρρυθμίσεις από την διστακτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την άλλη υπάρχει και μια σοβαρή διαφορά, σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των αμερικάνων επενδυτών, που δεν έχουν την ίδια κουλτούρα με τους Κινέζους και τους Ρώσους οι οποίοι λειτουργούν, «εκτελεστικά» στις υποδείξεις των κυβερνήσεών τους. Ναι μεν μπορεί ακόμα και στο ανώτατο αξίωμα του προέδρου να γίνει παρέμβαση, για να προλειανθεί το έδαφος προς τους αμερικάνους επενδυτές. Ωστόσο όμως την κρίσιμη απόφαση των μεγάλων εταιρειών τους, για επενδύσεις στην Ελλάδα, θα τις λάβουν οι ίδιοι οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους, που θα σταθμίσουν τους, κινδύνους, την προοπτική των κερδών, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ερχόμενοι στην Ελλάδα, για business. 

Συνεπώς θα παρέλθει χρονικό διάστημα ευρύ, ωσότου κατέλθουν οι αμερικανοί επενδυτές στην Ελλάδα και με την παραδοχή, ότι δεν θα ξαναζήσουμε τις τραγικές παλινωδίες της κυβέρνησης, του παρελθόντος. Θα αναρωτηθεί έτσι ο αναγνώστης σε τι συνίσταται η ωφέλεια; Είναι κάτι που μπορεί υπο προϋποθέσεις, να αναφανεί στην οικονομία, με την  παρέλευση μηνών. Για δε την ασφάλεια το τοπίο είναι ευδιάπλαστο. Οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν να απαλείψουν πλήρως τους Τούρκους από συμμάχους. Το Κογκρέσο κινείται προς τέτοια ακραία διπλωματικά σενάρια με την Τουρκία, εκδηλώνοντας σαφώς την αποστροφή του, για τον ιδιόρρυθμο και ασταθή εταίρο. Το γραφειοκρατικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια χωρίς την Τουρκία, αλλά συνάμα κρατά ανοικτά τις πόρτες, για τον εκκεντρικό γεωστρατηγικό συνεργάτη. Και στην αντίστοιχη κατεύθυνση της «λελογισμένης» διαχείρισης, κινείται και ο Λευκός Οίκος. Όμως η Ελλάς, δοθέντων και των καλών σχέσεων που έχουν σφυρηλατηθεί και με το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενη τις διπλωματικές αστοχίες των Τούρκων, οφείλει να πιέσει τους Αμερικανούς – επάνω στους οποίους ποντάρισε  πολιτικά, τον τελευταίο καιρό – με υψηλότερη ένταση και διάρκεια, για πιο σαφή και απτά – άμεσα ανταλλάγματα. Είναι σαφές, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιώσει και το αντιστάθμισμα, για τις υπερβάσεις που έκανε η χώρα, υιοθετώντας τις επιλογές τους. Άλλως άνθρακες ο θησαυρός !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων


Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7610422724463045226

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item